Meny

Bokmärken

Boka ditt möte

Vi på Svenska Möten hjälper dig med:
  • Kostnadsfri rådgivning och guidning
  • En personlig mötesrådgivare
  • Tillgång till en stor kunskapsbank

Fyll i dina önskemål

Hitta din anläggning och möteslokal, se lediga datum och priser, boka och få bekräftelse direkt.

Tipsa en kollega
Translation

The content of this website is automatically translated using Google Translate.

Platsen gör skillnad

Einstein sa: ”Vansinne är att göra samma saker om och om igen och förvänta sig olika resultat”. Undersökningar visar att miljön påverkar oss mycket mer än man tidigare trott.

Hur påverkas vi av platsen för vår vårt möte eller arbete?

Väldigt mycket skulle vi på Svenska Möten vilja påstå. Självklart blir det en annan stämning om man sitter och pratar i saccosäckar istället för vanliga stolar. Eller om man jobbar utomhus istället för inomhus.

Att arbetsmiljön ska utformas efter olika syften och behov är något som allt fler arbetsgivare tar fasta på. Det går hand i hand med den digitala revolutionen – vi är inte längre knutna till en fast arbetsplats vid ett skrivbord, utan är fria att arbeta var vi vill. Därför är fler och fler arbetsmiljöer indelade i zoner, istället för fasta platser.

Det kan exempelvis vara den tysta zonen, musik-zonen eller saccosäck-zonen. Var och en väljer vilken plats i arbetsmiljön som passar bäst för stunden.

Fördelarna med en så kallad aktivitetsbaserad arbetsmiljö kan vara många. Den största är kanske att arbetsmiljön verkligen anpassas till allas behov för stunden. Många kan också uppleva en ökad trivsel, kreativitet och kunskapsutbyte eftersom man möter kollegor oftare och i olika sammanhang.

På Svenska Möten tycker vi att utvecklingen mot den aktivitetsbaserade arbetsmiljön är intressant. Vi vet att platsen gör skillnad och att tror att människor arbetar som bäst när platsen verkligen är anpassad efter människors behov.

Välkommen att klicka dig runt bland hundratals moderna, traditionella och ovanliga mötesanläggningar. (Vad sägs till exempel om ett mötesrum i form av ett bollhav?). Om du har svårt att välja så ger vi dig gärna en rekommendation, utifrån syftet med ert möte eller konferens.

Ge hjärnan omväxling – fly kontoret för en stund

I dagens superbekväma samhälle sker mycket på ren rutin. Vi tar ofta samma väg till jobbet, sitter på samma plats varje dag och handlar i samma affär. När vi gör saker och ting helt rutinmässigt behöver vi inte använda vår hjärna så mycket, vilket kan vara skönt. Å andra sidan så måste vi använda hjärnan för att den inte ska bli uttråkad och tappa sin spänst.

En sak som vi definitivt gör alldeles för mycket, är att sitta – studier visar att vuxna sitter i snitt 7-8 timmar per dag. Förutom att detta medför risker för diverse hälsorelaterade tråkigheter så bidrar det till att våra hjärnor inte stimuleras tillräckligt mycket. När vi istället rör på oss, så ser vi nya miljöer, vilket gör att hjärnan växer och minnet förbättras.

Bara att ställa sig upp ibland gör skillnad. Därför kan det vara smart med miljöer där man har möjlighet att ha möten ståendes. En annan och allt mer populär mötesform är att sticka ut och ta en promenad tillsammans. Studier visar att rörelse på jobbet ger bättre effektivitet och större trivsel.

Ett bra tips är också rata kontoret helt vissa dagar om det går och arbeta i nya miljöer som du och din hjärna inte är vana vid. Vem vet vad det kan leda till!

Släpp in ljuset!

Vi människor tillbringar massor av tid inomhus. Faktiskt upp emot 90 %. Nu kanske du tror att det kommer lång och förmanande utläggning om att du borde gå ut mer, men istället tänkte vi fokusera på vikten av att göra inomhusmiljön lite trevligare. Vad ger oss energi? Vad gör oss kreativa? Hur ska vi tänka när vi utformar platser där vi ska arbeta och mötas och komma framåt?

En sak som har omåttligt stor betydelse är ljuset. Framförallt behöver vi dagsljus. Ett oräkneligt antal studier visar att just dagsljuset (på grund av dess sammansättning av våglängder) har en avgörande inverkan på vår hälsa och vårt välbefinnande.

Alltså behöver vi sitta nära fönster – bra fönster som är utformade för att ljuset ska tas tillvara utan att det bländar. Om fönstret dessutom ger utsikt över grönska så stimuleras hjärnan ännu mer. 

Sedan kan det förstås vara bra att stärka upp med annan belysning

Allmänbelysningen ska i regel vara jämn och behaglig och kunna stärkas upp på platser där det behövs, utan att man bländas. Komplettera gärna med dekorativ ljussättning här och där, för trivselns skull. Ett och annat levande ljus kan höja mysfaktorn med många procent.

Exakt vilken belysning som passar ert möte, beror förstås på vilken typ av möte ni ska ha. Ibland är det viktigt att kunna anteckna och se ordentligt, utan att behöva anstränga ögonen. Vid andra tillfällen kan en liten dovare och mer stämningsfull belysning vara att föredra.

Vikten av bra och ändamålsenlig belysning är de som driver våra utvalda mötesanläggningar väl medvetna om. För dem är belysningen ett av många verktyg när de formar och utvecklar Sveriges bästa mötesplatser.

Klorofyllboosta kreativiteten

Var kommer kreativiteten ifrån? Hur kan det komma sig att den bubblar och frodas i ena mötet och är som bortblåst i det andra? Många av oss tänker nog att det bara är så. Att kreativitet är något rätt mystiskt som kommer till oss ibland om vi har tur. Kanske ligger det något i det, men det långt ifrån hela sanningen. Enligt undersökningar som har gjorts är platsen och miljön där mötet hålls, viktigt för att skapa förutsättningar för kreativitet.

Exempelvis visar en studie från Holland att växter stimulerar kreativiteten. Enligt studien så räcker det med en enda växt i ett rum för att vi ska bli mer kreativa. Särskilt gynnas kreativiteten hos personer som känner sig stressade.

En förklaring kan vara att naturen är något naturligt för oss. Att kuta runt i skogen bland buskar, träd och bär är något som vi människor ägnade oss åt i hundratusentals år. Att vi tappar lite fokus av att plötsligt hänga på kontor hela dagarna, där det ibland inte ens finns krukväxter, är inte så förunderligt.

Det finns också rent fysiologiska förklaringar till växternas positiva inverkan. Växter kan exempelvis höja luftfuktigheten i ett rum med upp till 15%, beroende på vad det är för växt. Dessutom kan växter reducera innehållet av kemiska ämnen som ofta förekommer i inomhusluften. Tre exempel på bra plantor är guldpalm, klätterkalla och murgröna.

Om ni vill ha en extra stor dos klorofyll och bli ett med naturen, så har vi på Svenska Möten massor av mötesanläggningar i grönskande omgivningar, runt om i Sverige. Platsen gör skillnad!

Sätt färg på ditt möte

Enligt undersökningar är platsen och miljön där mötet hålls hur viktig som helst för att skapa rätt förutsättningar. Bland mycket annat spelar färgerna runt omkring oss stor roll.

Starka nyanser av rött, gult och orange stimulerar oss. Det är färger som gör att hjärnan går på högvarv och som kan göra oss mer produktiva. Det kan vara bra i ett möte där ni till exempel ska spåna idéer under en kortare tid och där ni behöver en extra energikick.

Generellt sätt så kan det dock vara smart att ta det lite lugnt med allt för starka och gälla färger, eftersom de kan bidra till stress. Att skärma av och fokusera kan vara svårare i väldigt färgglada miljöer. Det här har påvisats i experiment.

Om man ska vistas i ett rum under en längre tid och behöver fokusera, så är blått ingen dum idé. Blått har en lugnande effekt och har visat sig lindra stress och spänningar i kroppen. Blått sägs också vara bra för kreativiteten. Även grönt får oss att känna lugn och harmoni, eftersom det påminner oss om naturen.

Det finns naturligtvis inga rätt eller fel. Vad som är tydligt är dock att vi påverkas av färger och att det är smart att tänka till lite kring vad som passar, utifrån vad syftet med exempelvis ett möte är.

En annan sak som påverkar kreativiteten är ombyte. Därför kan det vara bra att ha lite olika nyanser i olika rum. Att fly kontoret lite oftare och ha möten på helt nya platser kan också vara en bra idé.

Redo att boka eller skicka en förfrågan?

Då kan du boka snabbt och smidigt online via formuläret eller skicka en förfrågan till våra erfarna mötesplanerare.

Vill du gärna prata med någon direkt? Se olika alternativ under fliken ”Kontakta oss”.

Fyll i dina önskemål

Hitta din anläggning och möteslokal, se lediga datum och priser, boka och få bekräftelse direkt.