Inga sparade anläggningar!
Möteskulturtest

Varför tycker vi svenskar att möten är så tråkiga?

Vi har lyssnat på Vetandets Värld i P1 och äntligen ser man att möten numera är ett ämne för vetenskapen, en ny och växande disciplin till och med. Men varför tycker vi svenskar att möten är så tråkiga? Och varför är vi dåliga på just möten?

Allt har en förklaring. Enligt Wilbert van Vree, mötesforskare vid Amsterdams Universitet, är orsaken att vi svenskar gillar konsensus och är generellt konflikträdda. Vi kommer aldrig fram till något beslut. När vi då blir fler och fler i ett möte där alla vill få sin röst hörd, då måste vi börja tänka om.

Helen Schwartzman skrev en bok,  The Meeting redan 1989, men det är inte först nu som den börjar bli aktuell och intresset för just möten är stort. När vi börjar titta på möten i form av en kostnad, då börjar det bli intressant.

I ett riktigt bra möte då vet man varför man går in i mötet, vad som förväntas av en under mötet och framförallt vet man när man lämnar mötet varför man var i mötet. Och inte minst, vad vi förväntas göra eller inte göra efter mötet. Jenny Almkvist från Västra Götalandsregionen, hon kommer med smarta tips. Någon måste ha tänkt till varför man sitter i ett möte.

Vi på Svenska Möten tycker det är spännande. Det diskuteras om möten, om olika företags möteskulturer och om bra och dåliga erfarenheter. Det är en trend som är här för att stanna.

Lyssna på hela programmet här >>

Källa: Vetandets Värld P1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *