Våra fem bästa tips på digitala arbetsverktyg
Det finns mycket tid och pengar att tjäna på att optimera sina möten och sin arbetstid, något som inte minst mjukvaruutvecklare insett. Därför finns det i dag en uppsjö av verktyg som kan hjälpa till med just det. Här är fem av Svenska Möten-redaktionens favoriter!
1. Slack
Molnbaserade samarbetsverktyget Slack har beskrivits som ”simultainously a virtual meeting room and water cooler”, där anställda socialiserar samtidigt som de utför arbetssysslor. Dessutom har Slack en mängd botar som kan assistera dig i din mötesplanering. Till exempel kan Howdy hjälpa dig att hålla möten och organisera dina team, Weldbot används via mobilen och kollar av din kalender för att se när du är ledig att ta ett möte och Roomino kan ge dig snabb information om flygresor, hotell och restauranger.
2. Trello
Mängder av stora företag använder i dag Trello, såsom Google, PayPal och Pixar. I Trello skapar du olika Trellotavlor med små kort som kan innehålla text, bilder och annat. Korten och tavlorna går att organisera för att enkelt få en överblick över det dagliga arbetet, prioritera och delegera sysslor och se status på olika projekt. Trello är också utmärkt att använda som verktyg för att finputsa dina möten, genom att man här retroaktivt diskuterar och röstar om vad som var bra eller dåligt. Passar också perfekt för så kallade stand-up meetings!
3. Basecamp
Basecamp kom redan 2004 och finns i dag i fem olika versioner. I verktyget kan du sätta upp olika ”campfires” (projekt), hantera to do-listor, skicka dokument och sköta din kalender. Och med intergrationen Lucid Meetings kan du enkelt organisera och hålla möten via Basecamp. En liten men smart funktion är också att du kan vidarebefordra mejl till Basecamp och fortsätta diskussionen där i stället för i mejlklienten, i en förhoppning om att slippa kilometerlånga mejltrådar.
4. Evernote
Kortfattat är Evernote en internettjänst och en svit av appar, som främst är avsett att samla text-, bild- och ljudanteckniningar, samt bilder, länkar och annan information. Men Evernote går även alldeles utmärkt att använda för att arrangera och hålla möten. Skapa en mötesagenda med syfte, mål, checklistor och annat. Använd sedan Evernote Web Clipper för att samla in relevant information. Och under mötets gång kan du byta till presentationsläget, som automatiskt gör om din musmarkör till en laserpekare. Du kan också ta bilder av post-it-lappar eller whiteboardanteckningar med appens inbyggda kamera, vilka sedan finns enkelt sökbara i systemet.
5. Microsoft Teams
Om du använder Microsoft Teams i din organisation kan du organisera uppgifter via tillägget Planner. Du kan sedan arbeta med planen i Teams eller i Planner för webben, ta bort eller radera din plan och få aviseringar i Teams när du har tilldelats en uppgift i Planner.
Alla verktyg finns både som gratis och premium, där de uppgraderade varianterna innehåller fler funktioner och oftast kostar mellan 70 och 180 kronor per månad och användare.