Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Mötet: Vänskap övervinner polarisering

De står på helt olika sidor politiskt men har alltid haft respekt för varandra. Vilket också betyder att Anna Kinberg Batra och Jonas Sjöstedt representerar något som så ofta saknas i dagens polariserade debattklimat – vikten av personliga möten med oliksinnade. 

I NÄRMARE 25 ÅR har de känt varandra, förra moderatledaren Anna Kinberg Batra och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. De har setts i korridorerna i Bryssel, sprungit på varandra på stränder i Kerala när de har semestrat – och debatterat sakpolitik i riksdagens plenisal. Att de står på motsatta sidor politiskt, och har haft många hårda debatter under åren, märks inte när de träffas på IVA Konferenscenter i Stockholm. De pratar glatt om familjeresan till Indien som Anna Kinberg Batra precis har kommit hem ifrån, och om den kaotiska regeringsbildningsprocessen som Jonas Sjöstedt nyligen var en av huvudpersonerna i. Båda har under sina långa politiska karriärer gått igenom mediestormar och fått uppleva den hårda jargongen på sociala medier. Svenska Möten sammanförde dem för ett samtal kring dagens debattklimat och vikten av att mötas som människor – oavsett hur olika man är.– Jag har alltid gillat att skilja på sak och person och Jonas har varit en favorit i det hänseendet, säger Anna Kinberg Batra medan hon tar en klunk kaffe.

– Jag har flera politiska motståndare som blivit riktigt bra kompisar på grund av hur de är som personer. Det är lätt att skilja på sak och person med Jonas just för att vi vet exakt var vi står politiskt och aldrig ens försökt övertala varandra att byta åsikt. Vi tycker totalt motsatt i de flesta frågor, och då vet man var man har varandra. Det kan snarare bli mer tjafsigt med personer som politiskt står en nära. – Det håller jag med om, för då finns en förväntan om att tycka lika, vilket det inte finns mellan oss, säger Jonas Sjöstedt. Då kan man låta det vara. Under tiden då vi var partiledare samtidigt möttes vi en del i olika debatter, och vi pratade alltid med varandra före och efter, och jag tyckte det ofta fanns en sorts självironi och humor hos Anna som inte nådde ut i den mediala bilden. Om det är något jag verkligen uppskattar med människor i toppolitiken så är det självdistans och förmågan att skoja om både sig själv och sina motståndare. – Tack detsamma! säger Anna Kinberg Batra med ett skratt. – Debatterna kan vara på blodigt allvar och man kan bli riktigt förbannade på varandra politiskt. Jag fick väl blandad kritik för mina insatser i debatter under min lite för korta partiledarperiod, men våra utbyten brukade nästan jämt bli väldigt spänstiga just för att vi har helt olika åsikter och därför kan gå på rätt hårt. Man vet också att ingen av oss blir kränkt som person av det, vi vet att vi tycker den andra är schyst trots att han har helt fel i sak. Då kan man gå på lite hårdare samtidigt som man kan ha självdistans i det hela. Hur brukade stämningen vara efter en hård debatt er emellan? – Jag har aldrig varit arg på Jonas personligen efter en debatt, snarare varit glad över att de politiska skillnaderna har kommit fram tydligt, säger Anna Kinberg Batra och Jonas Sjöstedt nickar instämmande. – Jag tycker att det är bra med debatter som är hårda och tydliga i sak. Ibland kan det hända att man känner sig tillskriven en åsikt man inte har eller att det är ohederlig argumentation från motparten. Det har jag aldrig känt med Anna. Jag tycker man måste kunna gå fram hårt mot varandras politik, men det ska inte göras på ett fult sätt.

Man vet också att ingen av oss blir kränkt som person av det, vi vet att vi tycker den andra är schyst trots att han har helt fel i sak.

BÅDE ANNA KINBERG BATRA och Jonas Sjöstedt tycker att debattklimatet har blivit hårdare de senaste åren. Anna Kinberg Batra berättar om vänner och bekanta till henne som kan säga saker som »vilken tur att du orkar« eller »att du vågar«, personer som är jätteengagerade och skulle vilja ge sig in i politiken men drar sig för det på grund av rädsla för hat och drev. – Man ska självklart tåla kritik, annars ska man inte ge sig in i politiken, men karaktärsmord och att hänga ut familjer är inget jag saknar med min tid i politiken, säger Anna Kinberg Batra. Som partiledare tycker Jonas Sjöstedt man har ett stort ansvar att skapa rätt sorts kultur i partiet, men att det är omöjligt att kontrollera allt som alla partiföreträdare gör. – Som partiledare ärver du ett parti, du ärver förutsättningar och det händer grejer som du har noll kontroll över. För vem vet vad [den moderata riksdagsledamoten] Lars Beckman kommer att twittra, till exempel? Det tänkte jag på när jag läste din bok, Anna, att det alltid finns ett gäng som vill se en misslyckas, som älskar att låta en som partiledare ta de tuffa besluten och sen i efterhand säga att det var fel. Ibland vill man bara säga: men gör det bättre själv då, om du tror det är så enkelt! Anna Kinberg Batra hummar instämmande och tänker tillbaka på sin egen tid som partiledare. – Man har allas förväntningar på sig och det är svårt att leva upp till dem alla samtidigt. I mitt fall skulle jag tydligen vara perfekt på rekordtid efter en rekordframgångsrik period och det är väldigt svårt att leva upp till det. Jag har sett på nära håll hur alla partiledare försöker leva upp till sina partiers förväntningar. Alla gör det efter bästa förmåga. Det är alldeles för många som sitter hemma och gnäller och förfasar sig, men som aldrig skulle våga sig på det själva.

– Samtidigt är det ett jättestort privilegium att få vara partiledare. Att få träffa alla människor, att få vara med i alla rum där besluten tas och få möjlighet att påverka utefter det man tror på. Man får också otroligt mycket kärlek, säger Jonas Sjöstedt och får medhåll av Anna: – Ja, efter att ha varit i politiken i så många år och sedan äntligen få göra det fullt ut och satsa allt, det finns något fantastiskt i det.

I SIN BOK Inifrån (Albert Bonniers Förlag) som kom ut i höstas skriver Anna Kinberg Batra bland annat om hur hon bedömdes på ett annat sätt på grund av att hon är kvinna. Journalister ställde frågor de inte skulle ställa till en man, exempelvis hur det ena eller det andra »kändes«. Hon fick även kritik för att vara stram och tråkig där en man skulle beskrivas som bestämd och seriös. – Jag recenserades för mitt utseende. Jag fick höra att jag borde se gladare ut och inte vara så tråkig och stel, vilket man sällan säger till män. Det var en mer känslomässig kritik som var svår att ta på; att jag skulle vara söt, glad och positiv. Jag tjänstgjorde under en väldigt tuff tid med valförlust, flyktingkris och terrorism, så visst, jag såg inte alltid glad ut, det är sant, men borde jag ha gjort det under de förutsättningarna? Tidigare moderatledare har inte blivit bedömda efter hur glada de sett ut, de har kunnat se ganska barska ut och det har tolkats som statsministermässigt, säger Anna Kinberg Batra. Jonas Sjöstedt tycker att det är väldigt tydligt att många i media, särskilt i sociala medier, säger saker om kvinnor som de aldrig skulle säga om män. – Jag och Stefan Löfven recenseras inte efter våra utseenden, vi får se ut som två svenska gubbar. Det finns en respektlöshet mot kvinnor, ett kvinnohat som väller fram. Man är också väldigt snabb med att ifrågasätta kvinnors kompetens, män blir inte alls lika kritiserade. Jag tänker på min kollega Ulla Andersson, som för mig är en av de mest kompetenta politiker som finns men som ofta får sin kompetens ifrågasatt bara för att hon är gammal förskollärare. Men en man, som jag som har jobbat på Volvo, blir inte ifrågasatt på samma sätt, trots att jag också saknar en ekonomexamen.

Jag och Stefan Löfven recenseras inte efter våra utseenden, vi får se ut som två svenska gubbar. Det finns en respektlöshet mot kvinnor, ett kvinnohat som väller fram.

ANNA KINBERG BATRA berättar om en ny amerikansk studie hon läste om nyligen som visar att det är större sannolikhet att kvinnliga chefer sparkas. – När det går dåligt för en kvinnlig chef är man snabbare att döma, när det går bra blir det mer en diskussion om huruvida hon är rätt person att förvalta framgången. Man kan liksom inte vinna. Det finns en tendens att allt negativt som kvinnliga ledare gör blir större, laddas hårdare i media, och sedan gör sociala medier att känslor, konflikter och stereotyper piskas upp ännu mer. Vad finns det för risker för det demokratiska samtalet om det fortsätter åt det här hållet? – Det har redan dåliga effekter. Jag är säker på att det finns många människor som är intresserade av att ge sig in i politiken men så ser de hur andra blir behandlade och tänker att det inte är värt det. Om många väljer bort politiken på grund av debattklimatet så är det ett demokratiproblem. Främst drabbas personer med utländsk bakgrund och kvinnor, som ofta får utstå mycket mer, säger Jonas Sjöstedt. Anna Kinberg Batra fortsätter på samma spår: – Du behöver ett tjockt lager teflon för att palla med, för att kunna sova på natten och orka fungera som förälder. Man kan inte låta sig tyngas ner av varenda elak grej på sociala medier för då skulle man bli tokig. Men samtidigt vill man inte förlora känsligheten och lyhördheten för vad som händer omkring en och i världen. Det är viktigt för att kunna delta i debatten. Kreativitet kräver också att man testar, att man vågar säga saker som inte har en hel utredning bakom sig, våga göra fel utan att det blir katastrof. Det är viktigt för demokratin och samhället att våga säga vad man tycker och presentera nya idéer. Vad kan man göra för att skapa ett bättre samtalsklimat? – En del av det vi ser i sociala medier är ju rena brott, och det har vi varit dåligt rustade för. De brotten måste bekämpas. Det finns ingen alternativ värld på nätet, samma värderingar och lagar ska gälla även där. Jag tycker även att det är viktigt att vi ledare uppträder med hyfs, att vi inte bekräftar dreven eller hatet utan är schysta mot varandra och backar upp dem som råkar illa ut. Det finns en annan normal, anständig ton som vi ska stå för, säger Jonas Sjöstedt. Anna Kinberg Batra pekar på det egna ansvaret hos varje människa. – Nästa gång du kollar på Twitter flödet eller på en partiledardebatt och du börjar irritera dig på något och precis är på väg att dela den där dömande grejen eller vara med att piska upp en storm mot någon, tänk ett varv till. Vad bidrar du till? Och något annat viktigt, för att inte bara vara negativ, är att våga engagera sig. Om det bara är de med mest teflon på sig som vågar och alla andra låter bli på grund av rädsla, då blir det inte heller bra. Ju fler som vågar säga vad de tycker, som vågar skriva den där kolumnen, eller som går med i ett parti, desto starkare blir demokratin.

Du behöver ett tjockt lager teflon för att palla med.

JONAS SJÖSTEDT konstaterar att hatet till största delen är koncentrerat till nätet, i verkligheten möts han sällan av samma hårda jargong. – I vardagen möter jag nästan bara vänlighet, även från politiska motståndare. Det är det riktiga och vänliga Sverige för mig, det andra är som en subkultur där jag tror att ett fåtal, kanske ett tusental personer, driver näthatet som en strategi för att tysta människor. Hur viktigt är just det mänskliga mötet som en motreaktion på utvecklingen på nätet? – Man måste ständigt söka det mänskliga mötet, inget annat kan ersätta det, säger Anna Kinberg Batra. Till och med när det stormade som värst kring mig med drev i sociala medier och även från politiska proffs med egna agendor som letade fel på allt, även under de perioderna var det fantastiskt att vara ute och träffa folk i vanliga miljöer. Om jag bara hade kollat på flödena i sociala medier hade jag nog blivit djupt deprimerad. Men de allra flesta jag mötte människa mot människa var trevliga, ärligt nyfikna och ibland ärligt kritiska. De betedde sig som folk gör mest. Det kan vara svårt som partiledare att göra detta, och jag hade även ganska mycket säkerhet omkring mig, men då får man anstränga sig desto mer för att kliva ner på marken och ha ena foten i människors vardag. Vad kan man göra för att skapa de mötesplatserna? – Att våga träffa människor som inte tycker likadant, det är alltid givande. Jonas är ett praktexempel på det. Jag älskar också att vara ute i skolor med ungdomar som inte har lärt sig att göra sig till, utan bara helt rakt frågar hur saker och ting är. Då måste man svara rakt också, vilket kan vara viktigt att påminnas om som toppolitiker, säger Anna Kinberg Batra med ett skratt. – Man kan också skapa mötesplatser, säger Jonas Sjöstedt. Jag och Annie Lööf gjorde det när vi turnerade runt i Sverige och debatterade. Jag tror många kom för att de gillade motsättningen i ideologierna, men också för att det var en respektfull ton. Sen tycker jag det är kul att åka tåg eller cykla, som jag ofta gör, och att möta människor. De ställer frågor som ligger dem nära och som de har gått runt och tänkt på. Det är något vackert i att människor delar med sig sina funderingar kring hur de tycker Sverige borde se ut.

   

Fotograf Johan Strindberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarer
 1. Lars Ehlin skriver:

  Det är väl självklart att alla demokratiskt valda
  partiledare behandlas lika!

 2. Yngve Samuelsson skriver:

  Respekten för varandra inom politiken har varierat över tid. Det kan man se tydligt nu när Ebba Busch Thor häcklar sina förra Aliansvänner inom Liberalerna och Centern. Ulf Kristersson är också kritisk men på ett mer raffinerat sätt. Massmedia har ett stort ansvar för bilden på politiker ser ut idag. Jag såg ett gammalt filmklipp från 60-talet, i vilket en reporter från Sveriges Radio och TV, intervjuade statsminister Tage Erlander. Reportern betedde sig respektfullt och sa “Ni” till Erlander under intervjun. Det är skillnad mot idag när reportrarna beter sig direkt oförskämt och försöker ställa politikerna mot väggen.

 3. Louise Blomberg skriver:

  När du säger det, så framstår det ju på det sättet. Inget vi la märke till eller var planerat. Tack för dina åsikter, viktigt med ögon utanför.

 4. Tom Heidelbach skriver:

  Lite komiskt, i artikeln pratar de om hur de framställs. Era bilder förmedlar ju nåt helt annat, en svartvit bild på en uttryckslös grå Jonas, och en färgbild av leende Anna.
  Kan tycka att bilden på Jonas är fin, en ansiktsbild i profil, medans bilden på Anna i jämförelse då bli sexistisk där man valt att även hennes kropp.
  Men finns säkert ingen baktanke med bilderna, eller?

Alkoholfritt – det moderna sättet att mötas

Glöm konferensfyllan och den obligatoriska bakisdagen – nu är det alkoholfritt som gäller. Trenden märks redan och kommer bli starkare under 2019. Det går knappt att kalla det för »hälsotrend« längre. Att tänka på vad vi stoppar i oss har blivit en så stor och viktig del i våra moderna liv att det påverkar allt vi […]

Så kan du säkra konferensen – med klimatbudgetering

Ingen kan göra allt men alla kan göra något, brukar man säga. Det gäller i synnerhet våra gemensamma ambitioner för klimatet. 2019 blir det allt vanligare att ha en klimatbudget för konferenser och möten. ”Skolstrejk för klimatet” stod det med svart sprayfärg på Greta Thunbergs plakat när hon tog plats och uppmärksammades utanför riksdagshuset i […]

Svenska Mötens Trendrapport 2019

Etik och hållbarhet. Unika upplevelser och att stressa av. Meningsfullt innehåll och mångkultur. Det är några av nyckelbegreppen i Svenska Mötens Trendrapport 2019. ATT FÖRSTÅ TRENDER är nödvändigt för att kunna hantera den ständigt föränderliga värld där vi arbetar och utvecklas. Trender kan vara strategiska verktyg för att hantera vår verklighet, eller snarare våra olika […]

Möten med livskvalitet

MOT KUSTEN! Till havs! Marstrands Havshotell ligger öppet året runt vid randen av Skageraks öppna hav. Här ute, bland öarna i den klassiska bad- och seglingsmetropolen, med Karlstens fästning på toppen, är det nära till vild natur och havets stämningar. Ändå ligger Marstrand inte långt bort. Med bil är det bara 45 minuter från Göteborgs […]

Kunskapsbanken

Kunskapsbanken

Vi tar kontinuerligt fram olika guider och rapporter för att sprida budskapet om hur du håller och planerar bättre och mer effektfulla möten. I vår Kunskapsbank delar vi med oss av våra insikter. Här hittar du den senaste trendrapporten för dig som driver en mötesanläggning och för dig som planerar och bokar möten. Nytt i […]

IACC’s trendrapport inför 2019

IACC har skrivit en trendrapport om vad de tror är årets konferenstrender 2019. Från kimchi och chatbotar till deltagarnas välbefinnande och möten på tema. Inte helt olik vår trendrapport som lanseras inom kort. IACC är en medlemsorganisation som samlar 300 konferensanläggningar i 26 länder.  På alla mötesbokares topplista ligger att skapa inkluderande och delaktiga möten […]

Sylvia Nylin gästar podden Thinkdoandgrow

Lyssna på när vår VD Sylvia Nylin berättar om olika trender i hur vi möts och ger många matnyttiga idéer om hur en genomför möten som är produktiva och inspirerande. En hel timme om möteskultur som skapar resultat, trender i hur vi möts och många matnyttiga idéer om hur en genomför möten som är produktiva och […]

Så kan föreläsare bidra till mångfald

En blev kallad bögjävel, en växte upp som gatubarn i Brasilien och en tredje startade en teatergrupp för utvecklingsstörda. Föreläsare är inte rädda att lyfta mångfaldsfrågor – och kan ge företag helt nya perspektiv. Att ta in en extern föreläsare på en arbetsplats kan vara ett sätt att beröra på djupet. En trött chef som […]

Vänskap – en väg till integration

Hiphopartisten Douglas “Dogge Doggelito” León träffade sin nya vän Julie Ngombi genom initiativet Kompisbyrån som hjälper nya och etablerade svenskar att mötas. Nu träffas de igen över en fika på Hesselby Slott. Det är en ljummen höstdag på Hesselby Slott. Löven har blivit gula på träden, men solen värmer fortfarande. Att slottet kallas för ”Stockholms […]

Sveriges 100 bästa hotell

År 2019 kommer White Guide ut med en ny guidebok, White Guide Hotel + Bar 2019. Här listas landets hundra bästa hotell, allt från spektakulära destinationshotell till nytänkande hotell i storstan.  Den svenska besöksnäringen expanderar kraftigt. Vi har ett restaurangutbud i världsklass, en unik kafékultur och sedan ett par år också ett myllrande barliv med ambitiösa […]