Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Mötet: Vänskap övervinner polarisering

De står på helt olika sidor politiskt men har alltid haft respekt för varandra. Vilket också betyder att Anna Kinberg Batra och Jonas Sjöstedt representerar något som så ofta saknas i dagens polariserade debattklimat – vikten av personliga möten med oliksinnade. 

I NÄRMARE 25 ÅR har de känt varandra, förra moderatledaren Anna Kinberg Batra och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. De har setts i korridorerna i Bryssel, sprungit på varandra på stränder i Kerala när de har semestrat – och debatterat sakpolitik i riksdagens plenisal. Att de står på motsatta sidor politiskt, och har haft många hårda debatter under åren, märks inte när de träffas på IVA Konferenscenter i Stockholm. De pratar glatt om familjeresan till Indien som Anna Kinberg Batra precis har kommit hem ifrån, och om den kaotiska regeringsbildningsprocessen som Jonas Sjöstedt nyligen var en av huvudpersonerna i. Båda har under sina långa politiska karriärer gått igenom mediestormar och fått uppleva den hårda jargongen på sociala medier. Svenska Möten sammanförde dem för ett samtal kring dagens debattklimat och vikten av att mötas som människor – oavsett hur olika man är.– Jag har alltid gillat att skilja på sak och person och Jonas har varit en favorit i det hänseendet, säger Anna Kinberg Batra medan hon tar en klunk kaffe.

– Jag har flera politiska motståndare som blivit riktigt bra kompisar på grund av hur de är som personer. Det är lätt att skilja på sak och person med Jonas just för att vi vet exakt var vi står politiskt och aldrig ens försökt övertala varandra att byta åsikt. Vi tycker totalt motsatt i de flesta frågor, och då vet man var man har varandra. Det kan snarare bli mer tjafsigt med personer som politiskt står en nära. – Det håller jag med om, för då finns en förväntan om att tycka lika, vilket det inte finns mellan oss, säger Jonas Sjöstedt. Då kan man låta det vara. Under tiden då vi var partiledare samtidigt möttes vi en del i olika debatter, och vi pratade alltid med varandra före och efter, och jag tyckte det ofta fanns en sorts självironi och humor hos Anna som inte nådde ut i den mediala bilden. Om det är något jag verkligen uppskattar med människor i toppolitiken så är det självdistans och förmågan att skoja om både sig själv och sina motståndare. – Tack detsamma! säger Anna Kinberg Batra med ett skratt. – Debatterna kan vara på blodigt allvar och man kan bli riktigt förbannade på varandra politiskt. Jag fick väl blandad kritik för mina insatser i debatter under min lite för korta partiledarperiod, men våra utbyten brukade nästan jämt bli väldigt spänstiga just för att vi har helt olika åsikter och därför kan gå på rätt hårt. Man vet också att ingen av oss blir kränkt som person av det, vi vet att vi tycker den andra är schyst trots att han har helt fel i sak. Då kan man gå på lite hårdare samtidigt som man kan ha självdistans i det hela. Hur brukade stämningen vara efter en hård debatt er emellan? – Jag har aldrig varit arg på Jonas personligen efter en debatt, snarare varit glad över att de politiska skillnaderna har kommit fram tydligt, säger Anna Kinberg Batra och Jonas Sjöstedt nickar instämmande. – Jag tycker att det är bra med debatter som är hårda och tydliga i sak. Ibland kan det hända att man känner sig tillskriven en åsikt man inte har eller att det är ohederlig argumentation från motparten. Det har jag aldrig känt med Anna. Jag tycker man måste kunna gå fram hårt mot varandras politik, men det ska inte göras på ett fult sätt.

Man vet också att ingen av oss blir kränkt som person av det, vi vet att vi tycker den andra är schyst trots att han har helt fel i sak.

BÅDE ANNA KINBERG BATRA och Jonas Sjöstedt tycker att debattklimatet har blivit hårdare de senaste åren. Anna Kinberg Batra berättar om vänner och bekanta till henne som kan säga saker som »vilken tur att du orkar« eller »att du vågar«, personer som är jätteengagerade och skulle vilja ge sig in i politiken men drar sig för det på grund av rädsla för hat och drev. – Man ska självklart tåla kritik, annars ska man inte ge sig in i politiken, men karaktärsmord och att hänga ut familjer är inget jag saknar med min tid i politiken, säger Anna Kinberg Batra. Som partiledare tycker Jonas Sjöstedt man har ett stort ansvar att skapa rätt sorts kultur i partiet, men att det är omöjligt att kontrollera allt som alla partiföreträdare gör. – Som partiledare ärver du ett parti, du ärver förutsättningar och det händer grejer som du har noll kontroll över. För vem vet vad [den moderata riksdagsledamoten] Lars Beckman kommer att twittra, till exempel? Det tänkte jag på när jag läste din bok, Anna, att det alltid finns ett gäng som vill se en misslyckas, som älskar att låta en som partiledare ta de tuffa besluten och sen i efterhand säga att det var fel. Ibland vill man bara säga: men gör det bättre själv då, om du tror det är så enkelt! Anna Kinberg Batra hummar instämmande och tänker tillbaka på sin egen tid som partiledare. – Man har allas förväntningar på sig och det är svårt att leva upp till dem alla samtidigt. I mitt fall skulle jag tydligen vara perfekt på rekordtid efter en rekordframgångsrik period och det är väldigt svårt att leva upp till det. Jag har sett på nära håll hur alla partiledare försöker leva upp till sina partiers förväntningar. Alla gör det efter bästa förmåga. Det är alldeles för många som sitter hemma och gnäller och förfasar sig, men som aldrig skulle våga sig på det själva.

– Samtidigt är det ett jättestort privilegium att få vara partiledare. Att få träffa alla människor, att få vara med i alla rum där besluten tas och få möjlighet att påverka utefter det man tror på. Man får också otroligt mycket kärlek, säger Jonas Sjöstedt och får medhåll av Anna: – Ja, efter att ha varit i politiken i så många år och sedan äntligen få göra det fullt ut och satsa allt, det finns något fantastiskt i det.

I SIN BOK Inifrån (Albert Bonniers Förlag) som kom ut i höstas skriver Anna Kinberg Batra bland annat om hur hon bedömdes på ett annat sätt på grund av att hon är kvinna. Journalister ställde frågor de inte skulle ställa till en man, exempelvis hur det ena eller det andra »kändes«. Hon fick även kritik för att vara stram och tråkig där en man skulle beskrivas som bestämd och seriös. – Jag recenserades för mitt utseende. Jag fick höra att jag borde se gladare ut och inte vara så tråkig och stel, vilket man sällan säger till män. Det var en mer känslomässig kritik som var svår att ta på; att jag skulle vara söt, glad och positiv. Jag tjänstgjorde under en väldigt tuff tid med valförlust, flyktingkris och terrorism, så visst, jag såg inte alltid glad ut, det är sant, men borde jag ha gjort det under de förutsättningarna? Tidigare moderatledare har inte blivit bedömda efter hur glada de sett ut, de har kunnat se ganska barska ut och det har tolkats som statsministermässigt, säger Anna Kinberg Batra. Jonas Sjöstedt tycker att det är väldigt tydligt att många i media, särskilt i sociala medier, säger saker om kvinnor som de aldrig skulle säga om män. – Jag och Stefan Löfven recenseras inte efter våra utseenden, vi får se ut som två svenska gubbar. Det finns en respektlöshet mot kvinnor, ett kvinnohat som väller fram. Man är också väldigt snabb med att ifrågasätta kvinnors kompetens, män blir inte alls lika kritiserade. Jag tänker på min kollega Ulla Andersson, som för mig är en av de mest kompetenta politiker som finns men som ofta får sin kompetens ifrågasatt bara för att hon är gammal förskollärare. Men en man, som jag som har jobbat på Volvo, blir inte ifrågasatt på samma sätt, trots att jag också saknar en ekonomexamen.

Jag och Stefan Löfven recenseras inte efter våra utseenden, vi får se ut som två svenska gubbar. Det finns en respektlöshet mot kvinnor, ett kvinnohat som väller fram.

ANNA KINBERG BATRA berättar om en ny amerikansk studie hon läste om nyligen som visar att det är större sannolikhet att kvinnliga chefer sparkas. – När det går dåligt för en kvinnlig chef är man snabbare att döma, när det går bra blir det mer en diskussion om huruvida hon är rätt person att förvalta framgången. Man kan liksom inte vinna. Det finns en tendens att allt negativt som kvinnliga ledare gör blir större, laddas hårdare i media, och sedan gör sociala medier att känslor, konflikter och stereotyper piskas upp ännu mer. Vad finns det för risker för det demokratiska samtalet om det fortsätter åt det här hållet? – Det har redan dåliga effekter. Jag är säker på att det finns många människor som är intresserade av att ge sig in i politiken men så ser de hur andra blir behandlade och tänker att det inte är värt det. Om många väljer bort politiken på grund av debattklimatet så är det ett demokratiproblem. Främst drabbas personer med utländsk bakgrund och kvinnor, som ofta får utstå mycket mer, säger Jonas Sjöstedt. Anna Kinberg Batra fortsätter på samma spår: – Du behöver ett tjockt lager teflon för att palla med, för att kunna sova på natten och orka fungera som förälder. Man kan inte låta sig tyngas ner av varenda elak grej på sociala medier för då skulle man bli tokig. Men samtidigt vill man inte förlora känsligheten och lyhördheten för vad som händer omkring en och i världen. Det är viktigt för att kunna delta i debatten. Kreativitet kräver också att man testar, att man vågar säga saker som inte har en hel utredning bakom sig, våga göra fel utan att det blir katastrof. Det är viktigt för demokratin och samhället att våga säga vad man tycker och presentera nya idéer. Vad kan man göra för att skapa ett bättre samtalsklimat? – En del av det vi ser i sociala medier är ju rena brott, och det har vi varit dåligt rustade för. De brotten måste bekämpas. Det finns ingen alternativ värld på nätet, samma värderingar och lagar ska gälla även där. Jag tycker även att det är viktigt att vi ledare uppträder med hyfs, att vi inte bekräftar dreven eller hatet utan är schysta mot varandra och backar upp dem som råkar illa ut. Det finns en annan normal, anständig ton som vi ska stå för, säger Jonas Sjöstedt. Anna Kinberg Batra pekar på det egna ansvaret hos varje människa. – Nästa gång du kollar på Twitter flödet eller på en partiledardebatt och du börjar irritera dig på något och precis är på väg att dela den där dömande grejen eller vara med att piska upp en storm mot någon, tänk ett varv till. Vad bidrar du till? Och något annat viktigt, för att inte bara vara negativ, är att våga engagera sig. Om det bara är de med mest teflon på sig som vågar och alla andra låter bli på grund av rädsla, då blir det inte heller bra. Ju fler som vågar säga vad de tycker, som vågar skriva den där kolumnen, eller som går med i ett parti, desto starkare blir demokratin.

Du behöver ett tjockt lager teflon för att palla med.

JONAS SJÖSTEDT konstaterar att hatet till största delen är koncentrerat till nätet, i verkligheten möts han sällan av samma hårda jargong. – I vardagen möter jag nästan bara vänlighet, även från politiska motståndare. Det är det riktiga och vänliga Sverige för mig, det andra är som en subkultur där jag tror att ett fåtal, kanske ett tusental personer, driver näthatet som en strategi för att tysta människor. Hur viktigt är just det mänskliga mötet som en motreaktion på utvecklingen på nätet? – Man måste ständigt söka det mänskliga mötet, inget annat kan ersätta det, säger Anna Kinberg Batra. Till och med när det stormade som värst kring mig med drev i sociala medier och även från politiska proffs med egna agendor som letade fel på allt, även under de perioderna var det fantastiskt att vara ute och träffa folk i vanliga miljöer. Om jag bara hade kollat på flödena i sociala medier hade jag nog blivit djupt deprimerad. Men de allra flesta jag mötte människa mot människa var trevliga, ärligt nyfikna och ibland ärligt kritiska. De betedde sig som folk gör mest. Det kan vara svårt som partiledare att göra detta, och jag hade även ganska mycket säkerhet omkring mig, men då får man anstränga sig desto mer för att kliva ner på marken och ha ena foten i människors vardag. Vad kan man göra för att skapa de mötesplatserna? – Att våga träffa människor som inte tycker likadant, det är alltid givande. Jonas är ett praktexempel på det. Jag älskar också att vara ute i skolor med ungdomar som inte har lärt sig att göra sig till, utan bara helt rakt frågar hur saker och ting är. Då måste man svara rakt också, vilket kan vara viktigt att påminnas om som toppolitiker, säger Anna Kinberg Batra med ett skratt. – Man kan också skapa mötesplatser, säger Jonas Sjöstedt. Jag och Annie Lööf gjorde det när vi turnerade runt i Sverige och debatterade. Jag tror många kom för att de gillade motsättningen i ideologierna, men också för att det var en respektfull ton. Sen tycker jag det är kul att åka tåg eller cykla, som jag ofta gör, och att möta människor. De ställer frågor som ligger dem nära och som de har gått runt och tänkt på. Det är något vackert i att människor delar med sig sina funderingar kring hur de tycker Sverige borde se ut.

   

Fotograf Johan Strindberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarer
 1. Lars Ehlin skriver:

  Det är väl självklart att alla demokratiskt valda
  partiledare behandlas lika!

 2. Yngve Samuelsson skriver:

  Respekten för varandra inom politiken har varierat över tid. Det kan man se tydligt nu när Ebba Busch Thor häcklar sina förra Aliansvänner inom Liberalerna och Centern. Ulf Kristersson är också kritisk men på ett mer raffinerat sätt. Massmedia har ett stort ansvar för bilden på politiker ser ut idag. Jag såg ett gammalt filmklipp från 60-talet, i vilket en reporter från Sveriges Radio och TV, intervjuade statsminister Tage Erlander. Reportern betedde sig respektfullt och sa “Ni” till Erlander under intervjun. Det är skillnad mot idag när reportrarna beter sig direkt oförskämt och försöker ställa politikerna mot väggen.

 3. Louise Blomberg skriver:

  När du säger det, så framstår det ju på det sättet. Inget vi la märke till eller var planerat. Tack för dina åsikter, viktigt med ögon utanför.

 4. Tom Heidelbach skriver:

  Lite komiskt, i artikeln pratar de om hur de framställs. Era bilder förmedlar ju nåt helt annat, en svartvit bild på en uttryckslös grå Jonas, och en färgbild av leende Anna.
  Kan tycka att bilden på Jonas är fin, en ansiktsbild i profil, medans bilden på Anna i jämförelse då bli sexistisk där man valt att även hennes kropp.
  Men finns säkert ingen baktanke med bilderna, eller?

Kunskapsbanken

7 hållbarhetstrender inom möten och konferenser

Ofta när vi pratar hållbarhet är det lätt att snöa in sig på miljöfrågor som vad vi har på tallriken, hur vi tar oss till och från platser samt om huruvida klimatkompensation är bra eller dåligt. Det är så klart också viktigt. Dock glömmer vi ofta den sociala och den ekonomiska aspekten av vårt hållbarhetsarbete. […]

Att mötas utan appar

Vad händer med det mänskliga mötet när allt mer runt omkring oss digitaliseras? Vi samlade tv-journalisten Stina Dabrowski – som gjort en karriär av att intervjua världens makthavare – och den digitala entreprenören Arash Gilan, för ett samtal om gillasamhället, robotisering och generationsglapp. Det är sommar i Stockholm, solen glittrar i Mälaren och turister från […]

Vi botar din idétorka till konferensen

Rätt aktivitet under mötet eller konferensen förstärker mötets syfte, bygger teamkänslan, motiverar medarbetarna och gör mötet både meningsfullt och minnesvärt. Men vad ska du välja för någon aktivitet? Kanske är inte alla förtjusta i yoga eller ribbåt och sist bjöds det på matlagningskurs. Här kommer lite nyheter från våra medlemmar inom Svenska Möten. Hittar du […]

Res utan dåligt klimatsamvete – 5 tips som gör skillnad

Är du sugen på en resa men stoppas av klimatångest, eller kanske rädslan för klimatshaming? Kolla in checklistan som hjälper dig att säkra en mer klimatsmart resa så att du kan åka bort med ett grönt samvete. Den internationella turismen har fördubblats på bara 20 år. Vi svenskar flyger sju gånger mer än en genomsnittlig […]

Där havet möter vildmarken, på en klippa mitt i Kolmårdens urskog

Vildmarkshotellet har storrenoverat och lanserar nytt koncept med äventyr i fokus. Där havet möter vildmarken, på en klippa mitt i Kolmårdens urskog, reser sig Vildmarkshotellet. Med bara 50 meter från Kolmårdens djurpark, ett av Sveriges största besöksmål, har beläggningen av barnfamiljer varit hög på sommaren. Det gjorde att man beslutade sig för att göra en […]

Mötet med Magnus Carlson & Johanna Sandahl

Artisten Magnus Carlsons miljöengagemang växte efter förra årets skogsbränder. Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl har ägnat hela sitt yrkesliv åt klimatfrågan. Vi sammanförde dem för ett samtal om vad vi människor kan göra för att vända på utvecklingen. Det är lite ovant att vandra igenom Münchenbryggeriets lokaler dagtid. Den stora tegelröda byggnaden vid Söder Mälarstrand, där […]

Sommarens bästa poddavsnitt om möten och möteskultur

Här kommer våra bästa tips på poddavsnitt om möten och möteskultur. En blandning mellan inspiration, lärdomar och tips för dig som mötesbokare och mötesledare. Trevlig sommarlyssning! Har du fler tips på poddavsnitt om möten och möteskultur? Tipsa gärna nedan eller i våra sociala medier. Think, Do and Grow Att ha en möteskultur som skapar resultat […]

Inkludera & intressera på mötet

Oavsett om du ska boka eller hålla i ett styrelsemöte, ett redaktionsmöte, ett stort konvent eller en konferens kan du bli bättre på att skapa inkluderande och tillgängliga möten för alla deltagare.  Checklistan* nedan innehåller en mängd förslag på hur möten kan bli mer inkluderande och tillgängliga. De kan följas mer eller mindre ambitiöst, beroende […]

Rum för drömmar på Hotell Mossbylund

På skånska slätten, bara ett stenkast från havet, ligger Hotell Mossbylund som drivs av paret Ingrid och Peter Svensson. Här handlar hållbarhet lika mycket om den kringliggande naturen som om personalvård. Hotell Mossbylund ligger mellan två världar. Ett stenkast från havet, ett snäpp från slätten. Här vid den ringlande kustvägen, en mil väster om Ystad, […]

Med passion för hållbarhet – de nominerade till Årets Miljöinitiativ

Syftet med Svenska Mötespriset är att skapa en känsla av stolthet och delaktighet bland Svenska Mötens medlemmar och inspireras till att lära av varandra. Vi vill också belysa våra medlemmars hållbarhetsarbete och skapa en positiv uppmärksamhet för mötesbranschen. Priset för Årets Miljöinitiativ går till den anläggning som jobbat bäst med miljöförbättringar enligt Svanens krav och utefter […]