Inga sparade anläggningar!

Talaren som nådde Sydpolen

28-åriga Aron Andersson har deltagit i fyra Paralympics, simmat över Ålands hav och bestigit Kebnekaise i rullstol. Nyligen gick ytterligare två av hans drömmar i uppfyllelse: i höstas tilldelades han Stora talarpriset och i december nådde han Sydpolen på skidor.

När nioåriga Aron hamnade i rullstol efter att ha opererats för sin cancer bestämde han sig för att inte låta några hinder stoppa honom från att göra det han vill. Hans senaste projekt var att skida 64 mil genom Antarktis och nå Sydpolen. Vi träffade honom för en pratstund om vad som driver honom.

Du kom nyligen hem efter ditt tuffaste äventyr hittills! Hur gick det?
– Det gick bra! Det var tufft, jobbigt och kämpigt, men det fanns också tillfällen som var helt underbara. Eftersom jag blev magsjuk efter bara några dagar fick vi korta ner expeditionen till drygt 30 mil i stället för 64, men det är fortfarande den längsta sydpolsexpeditionen som har gjorts i en sitski. Målet var att samla in 6,4 miljoner till Barncancerfonden, och det gjorde vi.

Var det någon gång under de 22 dagarna som du var nära att ge upp?
– När jag var riktigt dålig och magsjuk var det tufft. Jag minns en kväll när jag låg i tältet och inte kunde sova. Jag låg och kollade på Top Gun i sovsäcken och storgrinade för allting, nedbruten och känslig.

Vad tar du med dig från äventyret?
– Allt från hur man fungerar i tuffa och jobbiga situationer till teamworkbiten och hur det är att jobba så nära varandra under lång tid. Det var också det här med att våga prioritera hälsan och inte pusha på i onödan om man känner att det inte fungerar. Att korta ner expeditionen var nog ett klokt beslut.

Och innan du reste i väg tilldelades du Stora talarpriset. Hur kändes det?
– Först och främst blev jag oerhört överraskad! Det är en otrolig ära. Jag har haft som mål att vinna ett pris någon gång och bli Årets talare. Att det har gått i uppfyllelse är supercoolt.

Har du alltid varit en duktig talare?
– Vissa aspekter har jag kanske varit duktig på, men för mig har det handlat mycket om övning. Jag gör många föreläsningar varje vecka och då blir man duktig till slut. Och om man inte blir det är det kanske dags att lägga ner efter några år.

Kan du använda någonting från din idrottsbakgrund i ditt föreläsande?
– Framför allt i det jag talar om, men även runt omkring. Före en föreläsning förbereder jag mig både fysiskt och mentalt som inför ett 1 500-meterslopp. Det tror jag är superviktigt. Jag rullar runt och slår mig för bröstet för att få i gång energin och tagga till.

Kan alla bli bra talare eller krävs det vissa grundförutsättningar?
– En grundförutsättning är att man ska kunna utmana sig själv. De flesta svenskar verkar vara mer rädda för att tala inför folk än för att dö. Om man kan överkomma den rädslan tror jag att alla kan lära sig.

Har du några praktiska tips för hur man kan komma över den rädslan?
– Om du talar om något som du kan och är passionerad över så blir det mycket lättare. Prata från hjärtat och våga vara lös och ledig. Ett annat tips är att fokusera på publiken och strunta i dig själv. Du är där för att ge dem någonting riktigt bra, inte för din egen skull.

Hur når man ut med sitt budskap?
– Oavsett vilket budskap du har så tror jag att du måste beröra. Du kan läsa upp jättebra fakta från en Powerpoint, men om du vill att publiken ska komma ihåg någonting behöver du lägga in det i en historia eller ett sammanhang. När du kopplar fakta till känslor tar folk med sig det.

Hur vill du känna dig efter en riktigt lyckad föreläsning?
– Jag vill känna att publiken har fått med sig någonting och att de går därifrån med mervärde. Att de går därifrån med kunskap och inspiration att ändra sakerna i sitt liv som de vill ändra.

Vad ska du göra härnäst? Några nya äventyr på gång?
– Jag har faktiskt en sorts vision om att fylla Friends Arena och föreläsa för alla högstadieungdomar i Stockholm. Det skulle handla om vikten av att våga köra och jobba hårt för det. Det är bara tankar än så länge, men jag säger det till alla så att jag ska bli tvungen att göra det! ■

” Du är där för att ge dem någonting riktigt bra, inte för din egen skull.”

Vann Stora talarpriset
Stora talarpriset har delats ut sedan 2014 av företaget P&P Meetings, som bland annat arbetar med kurser för mötesledare, föreläsningar och bokutgivning. I motiveringen till 2016 års seger skrev juryn: ”För sin enastående förmåga att beröra sin publik, att nå fram med sina budskap att målmedvetet ständigt utmana sig själv och hjälpa andra till framgång går Stora talarpriset 2016 till Aron Andersson.”

Aron Anderson
Ålder: 28 år.
Bor: I Stockholm.
Yrke: Föreläsare, inspiratör och äventyrare.
Aktuell med: Äventyret Pole for Hope och Stora talarpriset

 

Text: Henrik Blomgren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *