Meny

Bokmärken

Boka ditt möte

Vi på Svenska Möten hjälper dig med:
  • Kostnadsfri rådgivning och guidning
  • En personlig mötesrådgivare
  • Tillgång till en stor kunskapsbank

Fyll i dina önskemål

Hitta din anläggning och möteslokal, se lediga datum och priser, boka och få bekräftelse direkt.

Tipsa en kollega
Translation

The content of this website is automatically translated using Google Translate.

10 okt 2023

Svenska Möten-anläggning vinner internationellt innovationspris för hållbarhetsinitiativ

Pressmeddelande 10 oktober 2023

I samband med IACC Europe Knowledge Festival, som gick av stapeln 6-8 oktober 2023 på Rungstedgaard i Köpenhamn, tilldelades Fagerudd Konferens, en av Svenska Mötens utvalda mötesplatser, priset för årets innovation för deras initiativ med vegetariska luncher som standard.

Sedan en tid tillbaka serverar Fagerudd vegetariska luncher som standard. Det innebär att om du inte säger till innan så får du det vegetariska alternativet. Det är med andra ord precis som vanligt – fast tvärt om.

Att äta mer växtbaserat är ingen nytt i samhället. Många restauranger arbetar intensivt med att försöka minska klimatavtryck och miljöbelastning genom olika vegetariska initiativ. Flertalet lunchrestauranger har till exempel en till två vegetariska dagar i veckan eller att de redovisar klimatusläppet per måltid som en del av menyn.

Det vi tror att de som röstade uppskattade och uppfattade som innovativt med Fagerudds initiativ är att vi på ett enkelt sätt lyckas få den absoluta majoriteten att välja att vegetariskt, samtidigt som vi behåller valfriheten. Dessutom gör det faktum att vi beräknar och redovisar den samlade besparingen att värdet av att äta vegetariskt blir så mycket tydligare. När vi säger att vi sparar 19 ton koldioxid och tackar mötesdeltagarna för att de är med och bidrar brukar vi få applåder, säger Sebastian Tarkowski, vd Fagerudd Konferens.

Branschen är väl medveten om att livsmedelsproduktionen står för nära en fjärdedel av de globala växthusgasutsläppen och det är ett högt engagemang i hållbarhetsfrågor på Svenska Möten och dess utvalda mötesplatser. Inte minst bland kockarna.

Vi genomför till exempel varje år ett antal utbildnings- och inspirationsdagar för våra kockar på temat hållbara menyer. Tillfällen då kockarna kan dela med sig av idéer och erfarenheter med varandra och ta med tillbaka till sin verksamhet. Ett riktigt växthus för idéer och innovationer, säger Michael Schüller, vd Svenska Möten.

Företag och organisationer börjar också i allt större utsträckning efterfråga vegetariska alternativ när de konfererar. Flera kommuner och offentliga institutioner efterfrågar numera inte bara vegetariska luncher, utan kräver helvegetariska menyer för alla deltagare när de samlas. På företag med många unga anställda brukar det också ofta vara en betydande andel av medarbetarna som identifierar sig som flexitarianer.

Samtidigt vill vi vara tydliga med att säga att vi inte nödvändigtvis tycker att alla måltider alltid måste vara vegetariska. Det vi vill utmana med detta initiativ är slentrianmässiga köttbitar och samtidigt väcka en tanke om vad vi lägger på tallriken. På många lunchrestauranger står det fortfarande ”tänk på miljön, ta inte fler servetter än du behöver” när det i själva verket är köttbiten som står för den stora miljöpåverkan. Det kanske borde stå ”om du valt det vegetariska alternativet kan du också kosta på dig en servett, avslutar Sebastian.

Dela inlägget