Inga sparade anläggningar!

Välj språk

Visa orginalspråket
Frågor & svar

Svenska Möten satsar på att utbilda kockar i hållbarhet

Pressmeddelande den 22 juni 2022

Svenska Möten vill leda mötesbranschen till ett hållbart samhälle utifrån miljömässiga, sociala och ekonomiska perspektiv med utgångspunkt från agenda 2030 och växlar nu upp hållbarhetsarbetet. Sett ur ett miljömässigt perspektiv är maten på anläggningar oftast den största källan till koldioxidutsläpp och därför har Svenska Möten tagit fram en utbildning riktad mot kockar. Högbo Brukshotell var först att räcka upp handen och stod som värd för premiären av denna utbildning som genomfördes på Högbo Brukshotell i Sandviken den 20 juni. Tanken är att stafettpinnen sedan går vidare till en annan av Svenska Mötens anläggningar.

 – Hållbarhetsperspektivet finns med oss i allt vi gör och vi letar hela tiden efter nya möjligheter att ytterligare integrera ett hållbart tänk hos våra anläggningar. Just maten är en otroligt viktig del eftersom vi vet att den har en stor miljöpåverkan men den kan också vara en positiv budskapsbärare. Kockutbildningen är ett initiativ från vårt hållbarhetsråd. Ett initiativ som vi välkomnar med öppna armar och ser som en viktig del i vårt arbete för en hållbar framtid, säger Michael Schüller, vd för Svenska Möten.

Utöver val av råvaror och själva matlagningen kommer utbildningen också att ta upp återvinning, att minska matsvinn och även betona vikten av att ställa krav på såväl leverantörer, ägare och deltagarna själva. Utbildningen ska inspirera och lära kockar att jobba med hållbarhet från ax till limpa.

– Alla som sysselsätter sig med att laga mat har en enorm påverkan på vår miljö. Vi kan välja att ställa krav på våra leverantörer och våra ägare. Vi kan välja att erbjuda våra gäster en lite bättre meny för varje säsong. Men vi måste själva vilja göra det. Utbildningen handlar om att få perspektiv både på vår jord och på våra jobb. Naturen och växtligheten ger oss energi, så låt oss ta hand om den på ett bra sätt, säger Stefan Johansson, Mat- och dryckesansvarig på Högbo Brukshotell och ansvarig för dagen.

Dagen började med att Simon Strandvik och Ola Ohlson från Greentime hade en genomgång med definition av hållbarhet och agenda 2030. Utbildningen innehöll sedan både pass med inspiration och praktiska exempel på hållbarhet inom matlagning. Deltagarna fick bland annat ta del av hur man kan starta ett växthus på sociala grunder med den goda smaken som följdeffekt och höra grisskötaren Kenny berätta om grisens väsen. Hans Erik på Högbo Närproduktion bjöd på kunskaper, erfarenheter samt smakprov på salami och ost. Annika, också hon på Högbo Närproduktion, bjöd på fyra olika glassar med smaker från Högbo, nyponros, basilika, blåbär och rabarber. Därefter blev det ett besök till Frilandet, ett område med frilandsodlingar, två stora växthus och ett event-växthus, för att titta på de grödor som odlas här.

Dagen avslutades med att deltagarna utbytte erfarenheter, diskuterade idéer och utvecklingsområden. Diskussionsämnena rörde sig bland annat runt kött i förhållande till grönt på våra menyer, erfarenheterna av att de dignande bufféerna nu efter pandemin mer och mer har fått ge vika för tallriksserveringar och hur man jobbar med att minimera matsvinn.

 

Svenska Möten växer – 9 nya utvalda mötesplatser i oktober

Svenska Möten växer – 9 nya utvalda mötesplatser i oktober

Pressmeddelande 23 oktober 2023 Svenska Möten bokar möten och konferenser åt alla, i hela Sverige, från små dagkonferenser till stora event. Vi hjälper företag och organisationer att hitta konferensanläggningar som matchar deras krav vad det gäller allt från läge, miljö, hållbarhet och säkerhet. Som en del i detta har Svenska Möten ett klassificeringsprogram som innebär […]

Svenska Möten-anläggning vinner internationellt innovationspris för hållbarhetsinitiativ

Svenska Möten-anläggning vinner internationellt innovationspris för hållbarhetsinitiativ

Pressmeddelande 10 oktober 2023 I samband med IACC Europe Knowledge Festival, som gick av stapeln 6-8 oktober 2023 på Rungstedgaard i Köpenhamn, tilldelades Fagerudd Konferens, en av Svenska Mötens utvalda mötesplatser, priset för årets innovation för deras initiativ med vegetariska luncher som standard. Sedan en tid tillbaka serverar Fagerudd vegetariska luncher som standard. Det innebär […]

Svenska Möten har Europas bästa konferenskock

Svenska Möten har Europas bästa konferenskock

Pressmeddelande 10 oktober 2023 Den 7 oktober avgjordes Europafinalen i Copper Skillet, världens ledande kocktävling för mötesanläggningar. Kockar som vunnit respektive final på nationell nivå deltog i den spännande Europafinalen. Som slutsegrare stod Sverige och Svenska Möten genom Ruth Weldegiorgis från Sigtunahöjden.    Copper Skillet är en global tävling för kockar som jobbar på konferensanläggningar […]

Svenska Möten och Adapt vinner avtal värt 100 miljoner kronor med Skolverket

Svenska Möten och Adapt vinner avtal värt 100 miljoner kronor med Skolverket

Pressmeddelande 18 september 2023 Svenska Möten och Adapt har nyligen tecknat ett omfattande avtal med Skolverket till ett värde av cirka 100 miljoner kronor. Uppdraget i avtalet omfattar att sköta Skolverkets mötesbokning samt produktion av digitala och fysiska möten. Avtalet sträcker sig över två år med möjlighet för en förlängning på upp till två år.  […]

Charlotta Bryskhe ny försäljningschef på Svenska Möten

Charlotta Bryskhe ny försäljningschef på Svenska Möten

Pressmeddelande 22 augusti 2023 Fler och fler företag och organisationer inser kraften i det fysiska mötet och upplever behovet av en strategisk mötespartner. Någon som kan hjälpa dem att samla alla sina bokningar på samma ställe, få överblick, kostnadskontroll, statistik och service. Här har Svenska Möten ett mycket starkt erbjudande med en hög kundnöjdhet som […]

Svenska Möten partner till Mötesplats Offentliga Affärer

Svenska Möten partner till Mötesplats Offentliga Affärer

Pressmeddelande 17 augusti 2023 Mötesplats Offentliga Affärer är mötesplatsen och konferensen för de som arbetar med upphandling och inköp i en offentlig organisation. En mötesplats för kunskap och de senaste rönen och ett utmärkt tillfälle att hålla sig uppdaterad kring det senaste inom yrkesområdet. Svenska Möten är 2023 partner till Mötesplats Offentliga Affärer. – Som […]

Här är vinnarna av Copper Skillet 2023

Här är vinnarna av Copper Skillet 2023

Pressmeddelande 13 juni 2023 När Sverigefinalen av kocktävlingen Copper Skillet igår avgjordes på Münchenbryggeriet tog Ruth Weldegiorgis, Sigtunahöjden, hem segern i seniorklassen och Hannes Sinkkonen, Två Skyttlar, vann i juniorklassen. Copper Skillet är en global tävling för kockar som jobbar på konferensanläggningar anslutna till IACC, International Association of Conference Centers. Vinnarna får nu tävla vidare […]

Den 12 juni koras Sveriges bästa konferenskockar!

Den 12 juni koras Sveriges bästa konferenskockar!

Pressmeddelande 1 juni 2023 Svenska Möten presenterar Copper Skillet – en global tävling för kockar som jobbar på mötesplatser och konferensanläggningar. Den svenska finalen av Copper Skillet går i år av stapeln den 12 juni på Münchenbryggeriet Event & Konferens. Kockar från konferensanläggningar i hela landet har fått kvala till den svenska upplagan av kocktävlingen. En namnkunnig jury […]

En stark företagskultur kräver större affärsmässighet i möteskultur

En stark företagskultur kräver större affärsmässighet i möteskultur

Pressmeddelande 31 maj 2023 I distansarbetets tidsålder har möten fått både nya definitioner och betydelse. Förutsättningarna har förändrats och skapat nya möjligheter som flexibilitet, tidsbesparingar och hållbarhet genom till exempel minskat resande. Men det har också medfört risker som till exempel att fler medarbetare jobbar i silos och upplever splittring. Att företagskulturen blir lidande. Motreaktionen […]

Här är vinnarna som tar hem Svenska Mötespriset

Här är vinnarna som tar hem Svenska Mötespriset

Pressmeddelande 16 maj 2023 Igår kväll klev fem glada och stolta vinnare upp på scen och tog emot varsitt stjärnformat och prestigefyllt pris. Svenska Mötespriset delas ut till både mötesplatser och enskilda personer som utmärkt sig på ett positivt sätt under året. Stellar Hall på Vildmarkshotellet i Kolmården var fylld till sista stol. – Efter […]