Svenska Möten fortsätter resan med inspirationsdagar i hållbarhet för kockar
Svenska Möten fortsätter resan med inspirationsdagar för kockar. Denna gång var det Gällöfsta Konferens & Herrgård som stod för värdskapet.
Med syftet att inspirera och öka kunskapen kring hållbarhet inom matlagning sjösatte Svenska Möten sina inspirationsdagar föregående år. Tidigare har Högbo Brukshotell i Sandviken samt Två Skyttlar i Örby, några mil öster om Göteborg, stått för värdskapet i samband med dessa dagar. Denna gång var det Gällsöfsta Konferens & Herrgård som välkomnade deltagarna.
Matinspiratören, kocken och författaren Anna H Lundal och Svenska Mötens hållbarhetsexpert Simon Strandvik stod för den utbildande delen av programmet. Simon delade med sig av sin kunskap inom hållbarhet och Anna berättade om sin gastronomiska resa och visade exempel på konkret hantverk inom det gröna köket. Det blev även lite teater för att gestalta situationer som kan uppstå.
– En stor del av utsläppen från en konferensanläggning kommer just från maten och här finns massor av konkreta åtgärder som kockar kan göra. Denna gång var vi på Gällöfsta Konferens & Herrgård, och vilken dag vi fick – en härlig sensommardag fylld av inspiration och kunskap i det gröna köket, säger Simon Strandvik.
Samarbetspartners till Gällöfsta bidrog med klimatvänligt, lokalodlat samt en stor del ekologiskt till råvarubordet samt fina förkläden till deltagarna. Deltagarna som kom från konferensanläggningar omkring Mälardalen bidrog alla i de olika diskussionerna och frågeställningarna.
– Fick vi fram alla svar? Nej, men vi hade härliga och kreativa samtal som tar oss vidare i mötet mellan människor, härliga råvaror i allmänhet och grönsaker i synnerhet, avslutar Simon.