Så tar mötesanläggningarna sitt ansvar för coronasäkra möten
För den som valt att äga eller driva ett hotell eller en mötesplats, ligger det oftast i deras själva DNA att ta hand om och måna om sina gästers välmående och hälsa. Det betyder att alla mötesplatser tar sitt ansvar för att skapa trygga arbets- och mötesplatser för personal och gäster på största allvar. För det vet att de genom sitt bidrag för att minska smittspridningen, i förlängningen även skyddar våra mest sårbara i samhället.
Så vad gör Sveriges mötesanläggningar mer konkret för att ta sitt ansvar och säkerställa trygga och smittofria mötesplatser?
Varje anläggning gör sina egna bedömningar och vidtar de åtgärder som de anser vara nödvändiga för att förhindra smittspridning. Många väljer att gå betydlig längre än Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer för att skydda sina gäster.
CovidClean™
För att få kunderna att känna sig trygga med att boka möten har Svenska Möten inlett ett samarbete med Safehotels kring att CovidClean™ certifiera sina medlemsanläggningar.
Certifieringsstandarden är baserad på WHO:s och CDC:s (Centers for Disease Control and Prevention) rekommendationer och är ackrediterad av en av världens främsta professorer inom klinisk virologi och ordförande i Vetenskapsforum Covid-19, Anders Vahlne. Certifieringen genomförs genom en inspektion på plats från en ackrediterad Safehotels auditör.
Vad är CovidClean?
Safehotels har utvecklat CovidClean™certifiering – en omfattande uppsättning hygienprocedurer och pandemiprotokoll – för att göra det möjligt för hotell och mötesplatser att försäkra gästerna att verksamheten uppfyller nödvändiga standarder. Safehotels med huvudkontor i Göteborg, är världens ledande besiktningsorgan för oberoende hälso- och säkerhetscertifieringar av hotell.
Här har vi samlat de mötesanläggningar som hittills har genomfört en CovidClean™certifiering >>
Safe to Visit
För att få lov att använda sigillet Utvald av Svenska Möten, krävs att anläggningen klarar våra höga kvalitetskrav. Ett av de kraven är medlemsskap i besöksnäringens branschorganisation Visita, som har utformat rekommendationer speciellt för konferensanläggningar genom kampanjen Safe to Visit.
Riktlinjerna baseras på Folkhälsomyndighetens föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer enligt följande:
– Markera avstånd på golvet för exempelvis köer.
– Möblera om eller på annat sätt skapa utrymme i konferenslokalerna för att undvika trängsel och att människor sitter för nära varandra. Beroende på lokalens storlek och utformning kan det också vara nödvändigt att begränsa antalet gäster som vistas i lokalen samtidigt.
– Erbjud gäster möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten och erbjud handsprit.
– Se till att personal, om det är möjligt, håller avstånd till varandra och regelbundet kan tvätta sina händer med tvål och vatten eller annars använda handsprit.
– Utöka städrutiner i såväl allmänna utrymmen som hotellrum. Var extra noga med toaletter samt kontaktytor som ex. handtag, knoppar, strömbrytare, fjärrkontroller etc.
– Informera personal och gäster om att den som vet att han eller hon är smittad eller som har symtom på covid-19 ska stanna hemma och undvika sociala kontakter.
– Sätt upp information om förhindrande av smitta av covid-19 till personal, gäster och andra besökare. Informationen bör vara på erforderliga språk.
– Ta fram rutiner för att hantera gäster som insjuknar på plats.
– Håll dig uppdaterad och följ råd och instruktioner från Folkhälsomyndigheten, andra myndigheter, regionen och kommunen.
Hör av dig till oss om du har frågor kring hur vi på Svenska Möten kan hjälpa dig till ett coronasäkert möte.
#HålligångSverige?
Ladda ner PDF Trygg-Konferens från Visita här >>
Läs mer om CovidClean-certifiering via Safe Hotels här >>
Källor: Visita.se och Safehotels