Så får du dina slides att rocka!
Brukar du se kvävda gäspningar och fipplande med mobiler när du klickar fram dina Powerpointsidor? Presentationsexperten David JP Phillips vet hur du får dina slides att rocka!
Det är över tre decennier sedan Powerpoint lanserades, men ingenting tyder på att vi har tröttnat på verktyget. Tvärtom har vi en tendens att tillskriva våra slides alldeles för stor betydelse, anser David JP Phillips, föreläsare och expert på presentationsteknik. Och om sidorna dessutom är uselt komponerade uppstår fenomenet som han kallar för ”death by Powerpoint”. I stället för att hjälpa dig sänker verktyget presentationen och publiken checkar ut mentalt redan efter några minuter.
– Många verkar inte förstå att de är presentationen, inte Powerpoint-sidorna. De flesta lägger också 99 procent av den viktigaste informationen på sina slides i stället för att använda dem som en förstärkning till framförandet, konstaterar han.
DAVID JP PHILLIPS tycker inte att vi ska sluta använda Powerpoint, bara att vi ska göra det smartare och mycket mer sparsmakat. Till att börja med behöver vi helt ändra fokus. Första prio ska alltid vara den egna framställningen, därefter kommer verktygen, som gärna får variera.
– Tänk lite användning av blädderblock, lite whiteboard, storytelling, tid för bikupa – diskussion i smågrupper – och lite Powerpoint. Vi människor älskar variation!
Ett annat vanligt misstag är för texttunga sidor. Sidorna ska över huvud taget inte innehålla hela meningar – det får publiken att fastna med blicken på skärmen i stället för att lyssna på talaren, enligt David JP Phillips. Tänk snarare rubriker på cirka tre ord som understryker det du vill framhäva. Även bilder är ett effektivt sätt att stötta budskapet. Bilder är dessutom en stark presentationstrend just nu, men tyvärr är ibland valet av foton eller teckningar omotiverat, anser han:
– Texten går ofta snabbt att skriva, men en bra bild kan ta tio gånger så lång tid att hitta. Den får gärna ha en symbolisk funktion. Om inte bilden tillför något kan du lika gärna skippa den – inflation i bilder är aldrig bra.
FÖR ATT SKAPA riktigt proffsiga sidor behöver också layouten vara genomtänkt. Framför allt handlar det om att skapa en röd tråd som löper genom hela framförandet. Då uppfattas du som tydlig och proffsig.
– Vill du imponera är symmetrin viktig. Den kan du åstadkomma genom att låta samma färger återkomma i vissa element eller genom att enbart använda en särskild bildtyp, säger David JP Phillips.
Ibland är det svårt att skala ner innehållet på sidorna, men det finns knep att ta till så att slides som är fyllda med data ändå inte blir för informationstunga.
– Kontrasteffekten är användbar om du har en tabell med många kolumner. Även om du vill visa samtliga, pratar du kanske bara om kolumn nummer tre. Då kan du låta den ha svart text och de övriga grå. På så sätt visar du mycket data samtidigt utan att publiken upplever någon kognitiv överbelastning.
Försök också att variera mängden information på varje sida, tipsar han.
– Satsa på att vara extrem på några sidor men lättbegriplig på de flesta. I stället för tio slides med mycket data är det bättre att ha tre slides med enormt mycket data och sju som är enkla att uppfatta. Variationen av det okomplicerade och det svåra blir en perfekt kombination för hjärnan.
Mer läsning: Så blir du ett proffs på Powerpoint
Text: Linnea Bolter