Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Rum för drömmar på Hotell Mossbylund

På skånska slätten, bara ett stenkast från havet, ligger Hotell Mossbylund som drivs av paret Ingrid och Peter Svensson. Här handlar hållbarhet lika mycket om den kringliggande naturen som om personalvård.

Hotell Mossbylund ligger mellan två världar. Ett stenkast från havet, ett snäpp från slätten. Här vid den ringlande kustvägen, en mil väster om Ystad, mitt i en vanlig, vardag är det full fart på hotellet och konferensanläggningen. Var kommer alla bilar ifrån? Alla människor? En grävskopa?

Hotellet är en före detta lantgård och det känns lite pampigt att svänga upp här, en smula Southfork, om ni minns vinjetten till Dallas, men snabbt blir känslan mysig skånelänga, som välkomnar mellan två flyglar. Tre glada konferensdamer från Malmö stad rundar knuten, ett gäng killar checkar ut och i receptionen är det full fart. Fåtöljer, hyllor med keramik och trevligheter till salu, allt i en modern retrodoftande miljö, skapad med säker blick. Här vill man slå sig ner.

Hotell Mossbylund drivs och ägs av Ingrid och Peter Svensson som köpte stället år 2002, ”utan affärsplan, kunskap eller längre eftertanke”, som de skriver på hemsidan. Det låter äventyrligt. Ingrid Svensson dyker upp i receptionen. – Det var just så, vi hade precis fått en liten bebis, hormoner och hjärnceller fungerade inte riktigt. Vi hade också sålt ett familjeföretag och något skulle vi ju hitta på, skrattar hon. Så talar en äkta entreprenör. Det finns alltid nåt att utveckla. Hon och Peter gillar utveckling, nya drömmar och projekt. – Det lät som en romantisk dröm. Min mammaledighet tog slut efter sex månader, sedan dess har vi kört på.

Husfru Josefine Andersson Sandberg dyker upp. – Alla år jag har varit här har det varit ett nybygge på gång, säger hon, som jobbat här i tio år, också under sina studier. – Ja, varje söndag var du här och jobbade då, säger Ingrid Svensson moderligt. Stämningen är varm. Sånt är viktigt. Mossbylund har vuxit snabbt under de senaste åren. Ett stort kliv uppåt var att öppna för privatboende, inte bara konferenser, då helgerna blev rätt ödsliga. En smart satsning. Besöksantalet nästan exploderade. På de första tre åren ökade personalen från 18 till över 100 anställda. I dag jobbar 120 personer här, visserligen i omgångar och skift, extra och säsong, men det är många människor. Mossbylund är en stor arbetsgivare i den lilla Skurups kommun. Den sociala hållbarheten är viktig.

Hotellhunden Vilda, en vänlig ”labbe” svassar omkring. Hon har varit hotellets maskot i sju år. ”Henne kan gästerna promenera med”, berättar ägaren Ingrid Svensson.

– Vi är måna om att göra yrkena hållbara, inte bara se dem som temporära. De ska hänga med både lönemässigt och fysiskt. Vi vill inkludera alla, även extra-extra personalen, säger Ingrid Svensson. Det är svårt när verksamheten vuxit så snabbt. – Viktigast är att arbetsdagarna blir bra. Det är vardagen som betyder något. Det ska vara kul att gå till jobbet. Hotellet har alltid haft gratis träning för personalen och sedan i våras kan den även träna på betald arbetstid. Det är viktigt för gemenskapen, träningen stärker. – Där får vi mycket tillbaka.

På gräsmattan utanför står en gammal traktor. – Peter har alltid drömt om en röd traktor. Han fick den på en födelsedag. Den är av samma årgång som han, berättar Ingrid Svensson. Maskinen är en fin samtalsstartare som påminner om hotellets förflutna. Gården byggdes för 120 år sedan, en av de många skånegårdarna här på Söderslätt, som är en av Europas bördigaste bygder. Lantdjur, potatis och betodlingar och hårt slit i decennier. Markerna styckades av på 1970-talet och så småningom startades ett enklare semesterhem i längorna. När Ingrid och Peter Svensson köpte stället var verksamheten stillsam. Restaurangen var utarrenderad. Parets bakgrund var grossistföretaget AB Freds, startat av Peters pappa, som handlade med konfektion, strumpor, textil och barnkläder. Peter Svensson var en av ägarna och reste mycket till Kina redan på 1980-talet. Ingrid, som är textilare i botten, kom till Freds på 1990-talet och de bägge träffades. Företaget såldes 1999 och de bägge hamnade i ett sysslolöst läge, som de inte trivdes med. De bodde då i en granngård till Mossbylund, hade sneglat på stället och slog till. Så började moderniseringen. Den ena utbyggnaden ledde till den andra. Efter tio år var Peter och Ingrid Svensson ändå lite trötta på alltihop. De tog ett break på ett halvår, reste utomlands. – Jag kröp på väggarna inom ett par dygn, medan Peter stortrivdes. Det var då idén om privatgäster kom och med den började de skissa på ett nytt hus. De byggde en ny restaurang, skaffade egen kock. Huset stod klart 2014, och hotellet öppnades för privatgäster. Då tog det verkligen fart.

Lokal semester är klok semester och det kommer att öka starkt i framtiden.

Hotellets läge mellan hav och land, ger det en självklar ingång till miljöfrågorna. Mossbylund har en strikt och levande miljöprofil. 2016 fick det sin Svanenmärkning, som är ett krav för att få bli medlem i Svenska Möten. – Omgivningarna går hand i hand med hela vårt miljötänk, att vi alla ska värna om naturen, säger Ingrid Svensson, som känner det behovet också hos många av gästerna. Det var Josefine Andersson Sandberg som ansvarade för proceduren att bli Svanenmärkt. Det kan verka komplicerat att ställa om, pappersarbetet är ganska drygt, men i Mossbylunds fall var processen förvånansvärt enkel. Hållbarheten hade utvecklats redan från start. – Jag insåg att vi i princip redan gjorde allt som krävdes. Vi sopsorterar, vi köper in lokalproducerade matvaror, tvätteriet använder miljövänliga produkter, berättar Josefine Andersson Sandberg. Gamla tvättmaskiner byttes ut, leverantörer granskades, personalen lärdes upp. – En Svanenmärkning sätter press på personalen att tänka miljövänligt, både i det stora och det lilla. Allt fler av konsumenterna har börjat lära sig det nya självklara. Det är viktigt att såna här avkopplande ställen går i bräschen när det gäller miljön. Det går att leva i lyx utan att vara miljövidrig. Lokal semester är klok semester och det kommer att öka starkt i framtiden.– Som arbetsgivare har du ett ansvar att påverka gästerna. Det gäller alla företag, de måste visa vägen. Där måste det börja, annars hänger inte privatpersonerna med, säger Ingrid Svensson. Det rullar visserligen bilar hit, men Skånetrafikens bussar stannar vid uppfarten. Pågatågen går till Svarte, 7-8 kilometer från hotellet och det går att ta med cykeln på tåget. Det blir semester som förr i tiden, långsammare, närmare grus, natur, dikesrenar och varandra. Gästerna tar miljötänket med sig hem, både när det gäller sopsortering och konsten att köpa rätt slags produkter. Det gäller personalen också.

Hotellet använder lokala råvaror. Köksmästaren Christoffer Herbst har tät kontakt med lokala producenter. ”Think local, eat local. Det är lite av ett skafferi här ute. Söderslätt är enormt produktiv. – Vi har jordgubbar 100 meter bort, de första potatisarna kommer i maj. Allt kött kommer från Skåne. Christoffer Herbst var tidigare kock och souschef och anställdes av den förra köksmästaren som hade tagit det lokala tänkandet in bland kastruller och spisar. – Han plockade grödor och örter på stranden och dekorationsgrönt på åkern. Ramslök växer överallt, säger Ingrid Svensson och pekar ut mot landskapet utanför. Nu tar köket hållbarhetstankarna vidare. En tallrik med småländska isterband susar förbi. Till dem hotellets egen öl, Mossbylundarens Magiska, en ljus lager med smak av fläder, bryggt av Hönsinge Hantwerksbryggeri.

Ibland kan folk säga att det verkar så mysigt att driva hotell så här, men mysigt är inte riktigt det rätta ordet. Det är ett enormt dygnet-runt slit.

Fler gäster kräver mer logistisk, personal, större lokaler. Blir de aldrig klara? Det verkar inte så. Det jobbar en grävskopa utanför huvudbyggnaden. Under sitt lediga halvår skissade Ingrid Svensson på en rund silobyggnad med rum på varje plan. Silosar finns på många gårdar i trakten – Det var bara en tokig idé då. Men när hotellet behöver fler rum vaknade silodrömmen till liv och nu har bygget startat. På valborgsmässoafton 2020 ska 15 nya rum och konferensdel invigas i ett 18 meter högt torn med vid utsikt över havet. Det blir hotellets landmärke. – Ibland kan folk säga att det verkar så mysigt att driva hotell
så här, men mysigt är inte riktigt det rätta ordet. Det är ett enormt dygnet-runt slit. Man måste älska att jobba när andra är lediga. Jag brukar vara brutalt ärlig mot folk som söker jobb här och vill ha en rofylld miljö. Målsättningen är att ha kul, men det inte lättsamt. Jag själv har alltid tyckt om att jobba på det viset, säger Ingrid Svensson, som har tre kilometer till jobbet längs kustvägen. – Det är vardagslyx. Ibland cyklar jag, då får jag nypa mig i armen, trots att jag har varit här i 17 år.

 

TEXT PETTER EKLUND
FOTO DAVID BACK

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 kommentar
  1. Christer Carlegård skriver:

    Kustvägen är inte ringlande! Okunskap eller dålig svenska.

När livet ger dig citroner – gör lemonad.

Mitt i det vacuum som har uppstått mellan den akuta krishanteringen och ljusningen då restriktionerna lyfts, är det lätt att tappa hoppet. Kommer det att finnas ett liv efter Corona? Vi, som många andra, har krigat för vårt företag och våra medarbetare de senaste veckorna. Vi, som många andra, har tvingats säga upp fantastiska kollegor. […]

Kråkerön - Marstrands Havshotell

Avskilda möten och konferenser

För dig som letar efter en anläggning där ni avskilt kan mötas i en konferenslokal eller egen byggnad finns flera alternativ bland våra utvalda medlemmar i Svenska Möten. Välj en lokal för endast möte eller där ni kan bo över i avskildhet. På flertalet anläggningar kan ni även äta avskilt och välja att få all […]

Från lera till vin

En ägare som såg möjligheter där ingen annan gjorde det. En sommelier och en köksmästare i ett unikt samarbete. En VD som vill utbilda gästerna. Välkommen till The Winery Hotel, Sveriges första vinhotell. En lerfläck i korsningen av E4:an och Enköpingsvägen. Det är, med The Winery Hotels VD Claes Aneruds ord, vad som länge fanns […]

Hållbarhet i stället för frosseri på julbordet

December innebär så klart julbord och julbord innebär mängder av mat. Kanske lite väl stora mängder mat till och med. Vi pratade med Greentimes Simon Strandvik om hur du kan göra ditt julbord mer hållbart. Julen är en tid för traditioner och en av de mest ihållande är att de flesta frossar i mat. Hur […]

Julfesten – kul eller stressig?

Julen är tiden för julfester. För de flesta är jobbets högtidliga sammankomst bara kul, men för vissa kan det informella mötet vara lite jobbigt. Att veta vem man ska prata med, hur mycket man kan dricka eller vad för beteende man ska acceptera kan skapa stress inför festen. Retorikbyrån Snacka Snyggt vet hur du ska […]

Mat för planetens överlevnad

Högbo Brukshotell utanför Sandviken prisas som Nordens mest hållbara hotellrestaurang av 360° Eat Guide. Nordens mest hållbara hotell ur ett gastronomiskt perspektiv är Högbo Brukshotell. När 360° Eat Guide höll en prisgala i Stockholm nyligen var det hotellet utanför Sandviken som vann ”hotellkategorin”. – Vi vet redan att vi tänker och gör rätt, vi måste […]

Alkoholfritt – det moderna sättet att mötas

Glöm konferensfyllan och den obligatoriska bakisdagen – nu är det alkoholfritt som gäller. Trenden märks redan och kommer bli starkare under 2020. Det går knappt att kalla det för »hälsotrend« längre. Att tänka på vad vi stoppar i oss har blivit en så stor och viktig del i våra moderna liv att det påverkar allt […]

Det nya svenska köket

Matbilder fyller våra flöden. Kockar har tagit över tv-tablåerna. Det svenska intresset för gastronomi har aldrig varit större. Samtidigt larmar restaurangerna om personalbrist och allt färre söker sig till kockskolorna. Vi träffade stjärnkockarna Alexandra Zazzi och Ulf Wagner för att diskutera en bransch i förändring. Det är en grådisig höstdag i Göteborg och regndroppar bildar […]

Att mötas utan appar

Vad händer med det mänskliga mötet när allt mer runt omkring oss digitaliseras? Vi samlade tv-journalisten Stina Dabrowski – som gjort en karriär av att intervjua världens makthavare – och den digitala entreprenören Arash Gilan, för ett samtal om gillasamhället, robotisering och generationsglapp. Det här är en artikelserie om “Vikten av det personliga mötet i […]

Kocken och kokerskan

I min ungdom funderade jag allvarligt på att bli kock. Jag drömde också om att upptäcka världen. Jag hade en bekant vars bror jobbade som fartygskock och jag tyckte det lät som det perfekta livet. Jag såg framför mig att jag skulle jobba intensivt i några månader och sedan vara ledig under långa perioder. Det […]