Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Rum för drömmar på Hotell Mossbylund

På skånska slätten, bara ett stenkast från havet, ligger Hotell Mossbylund som drivs av paret Ingrid och Peter Svensson. Här handlar hållbarhet lika mycket om den kringliggande naturen som om personalvård.

Hotell Mossbylund ligger mellan två världar. Ett stenkast från havet, ett snäpp från slätten. Här vid den ringlande kustvägen, en mil väster om Ystad, mitt i en vanlig, vardag är det full fart på hotellet och konferensanläggningen. Var kommer alla bilar ifrån? Alla människor? En grävskopa?

Hotellet är en före detta lantgård och det känns lite pampigt att svänga upp här, en smula Southfork, om ni minns vinjetten till Dallas, men snabbt blir känslan mysig skånelänga, som välkomnar mellan två flyglar. Tre glada konferensdamer från Malmö stad rundar knuten, ett gäng killar checkar ut och i receptionen är det full fart. Fåtöljer, hyllor med keramik och trevligheter till salu, allt i en modern retrodoftande miljö, skapad med säker blick. Här vill man slå sig ner.

Hotell Mossbylund drivs och ägs av Ingrid och Peter Svensson som köpte stället år 2002, ”utan affärsplan, kunskap eller längre eftertanke”, som de skriver på hemsidan. Det låter äventyrligt. Ingrid Svensson dyker upp i receptionen. – Det var just så, vi hade precis fått en liten bebis, hormoner och hjärnceller fungerade inte riktigt. Vi hade också sålt ett familjeföretag och något skulle vi ju hitta på, skrattar hon. Så talar en äkta entreprenör. Det finns alltid nåt att utveckla. Hon och Peter gillar utveckling, nya drömmar och projekt. – Det lät som en romantisk dröm. Min mammaledighet tog slut efter sex månader, sedan dess har vi kört på.

Husfru Josefine Andersson Sandberg dyker upp. – Alla år jag har varit här har det varit ett nybygge på gång, säger hon, som jobbat här i tio år, också under sina studier. – Ja, varje söndag var du här och jobbade då, säger Ingrid Svensson moderligt. Stämningen är varm. Sånt är viktigt. Mossbylund har vuxit snabbt under de senaste åren. Ett stort kliv uppåt var att öppna för privatboende, inte bara konferenser, då helgerna blev rätt ödsliga. En smart satsning. Besöksantalet nästan exploderade. På de första tre åren ökade personalen från 18 till över 100 anställda. I dag jobbar 120 personer här, visserligen i omgångar och skift, extra och säsong, men det är många människor. Mossbylund är en stor arbetsgivare i den lilla Skurups kommun. Den sociala hållbarheten är viktig.

Hotellhunden Vilda, en vänlig ”labbe” svassar omkring. Hon har varit hotellets maskot i sju år. ”Henne kan gästerna promenera med”, berättar ägaren Ingrid Svensson.

– Vi är måna om att göra yrkena hållbara, inte bara se dem som temporära. De ska hänga med både lönemässigt och fysiskt. Vi vill inkludera alla, även extra-extra personalen, säger Ingrid Svensson. Det är svårt när verksamheten vuxit så snabbt. – Viktigast är att arbetsdagarna blir bra. Det är vardagen som betyder något. Det ska vara kul att gå till jobbet. Hotellet har alltid haft gratis träning för personalen och sedan i våras kan den även träna på betald arbetstid. Det är viktigt för gemenskapen, träningen stärker. – Där får vi mycket tillbaka.

På gräsmattan utanför står en gammal traktor. – Peter har alltid drömt om en röd traktor. Han fick den på en födelsedag. Den är av samma årgång som han, berättar Ingrid Svensson. Maskinen är en fin samtalsstartare som påminner om hotellets förflutna. Gården byggdes för 120 år sedan, en av de många skånegårdarna här på Söderslätt, som är en av Europas bördigaste bygder. Lantdjur, potatis och betodlingar och hårt slit i decennier. Markerna styckades av på 1970-talet och så småningom startades ett enklare semesterhem i längorna. När Ingrid och Peter Svensson köpte stället var verksamheten stillsam. Restaurangen var utarrenderad. Parets bakgrund var grossistföretaget AB Freds, startat av Peters pappa, som handlade med konfektion, strumpor, textil och barnkläder. Peter Svensson var en av ägarna och reste mycket till Kina redan på 1980-talet. Ingrid, som är textilare i botten, kom till Freds på 1990-talet och de bägge träffades. Företaget såldes 1999 och de bägge hamnade i ett sysslolöst läge, som de inte trivdes med. De bodde då i en granngård till Mossbylund, hade sneglat på stället och slog till. Så började moderniseringen. Den ena utbyggnaden ledde till den andra. Efter tio år var Peter och Ingrid Svensson ändå lite trötta på alltihop. De tog ett break på ett halvår, reste utomlands. – Jag kröp på väggarna inom ett par dygn, medan Peter stortrivdes. Det var då idén om privatgäster kom och med den började de skissa på ett nytt hus. De byggde en ny restaurang, skaffade egen kock. Huset stod klart 2014, och hotellet öppnades för privatgäster. Då tog det verkligen fart.

Lokal semester är klok semester och det kommer att öka starkt i framtiden.

Hotellets läge mellan hav och land, ger det en självklar ingång till miljöfrågorna. Mossbylund har en strikt och levande miljöprofil. 2016 fick det sin Svanenmärkning, som är ett krav för att få bli medlem i Svenska Möten. – Omgivningarna går hand i hand med hela vårt miljötänk, att vi alla ska värna om naturen, säger Ingrid Svensson, som känner det behovet också hos många av gästerna. Det var Josefine Andersson Sandberg som ansvarade för proceduren att bli Svanenmärkt. Det kan verka komplicerat att ställa om, pappersarbetet är ganska drygt, men i Mossbylunds fall var processen förvånansvärt enkel. Hållbarheten hade utvecklats redan från start. – Jag insåg att vi i princip redan gjorde allt som krävdes. Vi sopsorterar, vi köper in lokalproducerade matvaror, tvätteriet använder miljövänliga produkter, berättar Josefine Andersson Sandberg. Gamla tvättmaskiner byttes ut, leverantörer granskades, personalen lärdes upp. – En Svanenmärkning sätter press på personalen att tänka miljövänligt, både i det stora och det lilla. Allt fler av konsumenterna har börjat lära sig det nya självklara. Det är viktigt att såna här avkopplande ställen går i bräschen när det gäller miljön. Det går att leva i lyx utan att vara miljövidrig. Lokal semester är klok semester och det kommer att öka starkt i framtiden.– Som arbetsgivare har du ett ansvar att påverka gästerna. Det gäller alla företag, de måste visa vägen. Där måste det börja, annars hänger inte privatpersonerna med, säger Ingrid Svensson. Det rullar visserligen bilar hit, men Skånetrafikens bussar stannar vid uppfarten. Pågatågen går till Svarte, 7-8 kilometer från hotellet och det går att ta med cykeln på tåget. Det blir semester som förr i tiden, långsammare, närmare grus, natur, dikesrenar och varandra. Gästerna tar miljötänket med sig hem, både när det gäller sopsortering och konsten att köpa rätt slags produkter. Det gäller personalen också.

Hotellet använder lokala råvaror. Köksmästaren Christoffer Herbst har tät kontakt med lokala producenter. ”Think local, eat local. Det är lite av ett skafferi här ute. Söderslätt är enormt produktiv. – Vi har jordgubbar 100 meter bort, de första potatisarna kommer i maj. Allt kött kommer från Skåne. Christoffer Herbst var tidigare kock och souschef och anställdes av den förra köksmästaren som hade tagit det lokala tänkandet in bland kastruller och spisar. – Han plockade grödor och örter på stranden och dekorationsgrönt på åkern. Ramslök växer överallt, säger Ingrid Svensson och pekar ut mot landskapet utanför. Nu tar köket hållbarhetstankarna vidare. En tallrik med småländska isterband susar förbi. Till dem hotellets egen öl, Mossbylundarens Magiska, en ljus lager med smak av fläder, bryggt av Hönsinge Hantwerksbryggeri.

Ibland kan folk säga att det verkar så mysigt att driva hotell så här, men mysigt är inte riktigt det rätta ordet. Det är ett enormt dygnet-runt slit.

Fler gäster kräver mer logistisk, personal, större lokaler. Blir de aldrig klara? Det verkar inte så. Det jobbar en grävskopa utanför huvudbyggnaden. Under sitt lediga halvår skissade Ingrid Svensson på en rund silobyggnad med rum på varje plan. Silosar finns på många gårdar i trakten – Det var bara en tokig idé då. Men när hotellet behöver fler rum vaknade silodrömmen till liv och nu har bygget startat. På valborgsmässoafton 2020 ska 15 nya rum och konferensdel invigas i ett 18 meter högt torn med vid utsikt över havet. Det blir hotellets landmärke. – Ibland kan folk säga att det verkar så mysigt att driva hotell
så här, men mysigt är inte riktigt det rätta ordet. Det är ett enormt dygnet-runt slit. Man måste älska att jobba när andra är lediga. Jag brukar vara brutalt ärlig mot folk som söker jobb här och vill ha en rofylld miljö. Målsättningen är att ha kul, men det inte lättsamt. Jag själv har alltid tyckt om att jobba på det viset, säger Ingrid Svensson, som har tre kilometer till jobbet längs kustvägen. – Det är vardagslyx. Ibland cyklar jag, då får jag nypa mig i armen, trots att jag har varit här i 17 år.

 

TEXT PETTER EKLUND
FOTO DAVID BACK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 kommentar “Rum för drömmar på Hotell Mossbylund”
  1. Christer Carlegård skriver:

    Kustvägen är inte ringlande! Okunskap eller dålig svenska.

Hur minns du dina svunna mötesdecennier? 

Hur minns du dina svunna mötesdecennier? 

Svenska Möten firar 40 år!🎉  Om allting var som vanligt, hade vi såklart firat vår kära 40-åring med pompa och ståt. Men i år är ju ingenting som vanligt. Istället blickar tillbaka på de mötesdecennium som gått sedan Svenska Kursgårdar bildades 1981: ⭐️ 80-talet var den gyllene eran med bjudkonferenser, fest och dans in på småtimmarna. ⭐️ Under 90-talet stramades ramarna åt […]

Vill du samla teamet i höst? Så övertygar du chefen.

Vill du samla teamet i höst? Så övertygar du chefen.

Efter en lång tid av distansarbete växer nu behovet på många arbetsplatser att samla teamet eller avdelningen för att få upp energinivåerna och engagemanget inför en utmanande höst. Men har du svårt för att sälja in idéen till din chef, som kanske tycker att digitala möten är gott nog? Här ger vi dig argumenten som […]

Det vi saknar allra mest i arbetslivet är…

Det vi saknar allra mest i arbetslivet är…

Topp 5 av det vi saknar allra mest i arbetslivet är… 1) Att delta på fysiska konferenser, utbildningar och events 2) Att (fysiskt) träffa sina kollegor och arbetskamrater 3) Att (fysiskt) träffa människor i jobbet (andra än kollegorna) 4) Att äta lunch på restaurang 5) Att resa i jobbet Källa: Mid-Corona: Livet på andra sidan […]

Utekonferens i alla guds väder

Utekonferens i alla guds väder

Att ha en konferens eller kick off i naturens eget mötesrum är den perfekta lösningen för dig som kanske ännu tvekar inför att boka in höstens konferens.  En sådan här strålande försommardag som jag skriver detta är det ju inte svårt att tänka sig en utomhuskonferens. Men även när vädret inte visar sig från sin […]

Lobbyjobba hos oss!

Lobbyjobba hos oss!

Börjar utsikten från hemmakontoret bli lite enformig? Kanske dags att byta ut den till något åt det här hållet? Kom till oss och lobbyjobba! I salig ensamhet, tillsammans med din partner eller kanske hela teamet? Vi har 140-ish utvalda och coronasäkra mötesplatser med unika miljöer för dig mellan Trelleborg och Sandviken att välja bland. Alla […]

3 skäl till att du vågar boka höstens möte, konferens eller kickoff

3 skäl till att du vågar boka höstens möte, konferens eller kickoff

Många tvekar inför att boka höstens kickoff, enligt en färsk studie av Kairos Future. Här är tre saker som gör att du vågar ta steget och boka höstens konferenser redan idag. Fysiska möten bygger en stark företagskultur som är en viktig ingrediens för utveckling och tillväxt i alla verksamheter. Men när vi jobbar på distans […]

Vi förklarar hubmöten.

Vi förklarar hubmöten.

Borta är tiden då fysiska möten var standard. Nu har en rad nya mötesformer tagit plats på arenan. Hybridmöten, digitala möten, studios, digitala events – och hubmöten. Begreppet hubmöte, på engelska pod-meeting, var i princip helt okänt för bara ett år sedan men används nu allt oftare. Så vad är egentligen ett hubmöte och hur […]

Därför lockar utekonferensen

Därför lockar utekonferensen

Allt fler vill uppleva natur, men på ett säkert sätt. Personlig utveckling, hälsa och att resa hållbart är annat som lockar, enligt en trendrapport från Visit Sweden 2020.  Redan 2009 uppmärksammades att vi törstar mer efter äkta upplevelser – en motreaktion till en stressad vardag med ökad konsumtion och slit-och-släng-mentalitet. Denna trend har ökat de […]

Utekonferenser – nya innetrenden!

Utekonferenser – nya innetrenden!

Mitt i den bistraste av vintrar och en utdragen pandemi, växer en ny trend växt – utekonferensen. Efter ett helt år av hemarbete har vi inte bara fått nog av att bara träffa våra kollegor via en skärm. Verksamheters tillväxt och utveckling får stå tillbaka när vi inte kan ses för att driva frågor och […]

Därför saknar du fysiska möten.

Därför saknar du fysiska möten.

Möten är ett ämne som berör. Inte minst nu när lejonparten av våra möten huvudsakligen sker digitalt och ser ut att fortsätta göra det ännu en tid framöver. Det finns de som tycker att det funkar alldeles utmärkt att ses digitalt och så finns det de som längtar ihjäl sig tills vi får mötas igen. […]