Powermöte – fatta besluten på en kvart
Det får inte ta mer än 15 minuter. Det ska ske stående. Och det måste leda till beslut. Så lyder grundprinciperna för ett powermöte. Metoden är lätt att använda och med lite övning blir det en vana att ta snabba beslut. Visst låter det effektivt? Så här kommer du igång med powermöten.
1. Förklara mötesmodellen.
Alla som kallas till ett powermöte ska ha de tre grundläggande priciperna klara för sig: Mötet får inte ta mer än 15 minuter. Det ska ske stående. Och det måste leda till beslut.
2. Tydlig frågeställning.
Den som bjuder in till mötet och leder det måste ha en tydlig frågeställning, så att det går fort att begripa vad man vill ha synpunkter på eller information om.
3. Mötesledaren håller koll.
Mötesledaren håller koll på tiden, inleder och avslutar. Denne ska också påminna om tiden genom att till exempel säga ”nu är det sju minuter kvar”.
4. Dokumentera.
Den som leder mötet bekräftar det beslut som gruppen kom fram till, dokumenterar det och ser till att alla får ta del av informationen efter avslutat möte, om inget annat bestäms under mötet.
5. Passar bäst IRL.
Powermöten passar bäst då man ses fysiskt. Men visst går det att ha deltagare som deltar via till exempel Skype.
6. Ersätt onödiga mejl.
Låt powermöten ersätta onödiga mejlkonversationer där både ansvarsområden och information efter ett tag blir otydliga och därför missförstås.
7. Välj dina tillfällen.
Även många korta möten kan gå medarbetarna på nerverna. Ha inte möte för mötets skull.
8. Kalla endast berörda.
Fundera på vilka som ska kallas. Det gäller powermötet såväl som andra möten. Kalla bara de som verkligen behövs. Alla ska ha en chans att tycka till och blir ni för många hinns det inte med på 15 minuter.