Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Med passion för hållbarhet – de nominerade till Årets Miljöinitiativ

Syftet med Svenska Mötespriset är att skapa en känsla av stolthet och delaktighet bland Svenska Mötens medlemmar och inspireras till att lära av varandra. Vi vill också belysa våra medlemmars hållbarhetsarbete och skapa en positiv uppmärksamhet för mötesbranschen.

Priset för Årets Miljöinitiativ går till den anläggning som jobbat bäst med miljöförbättringar enligt Svanens krav och utefter sina egna förutsättningar förbättrat sig allra mest under året. Det kan exempelvis vara att de har gjort besparingar på sin energiförbrukning, vattenförbrukning eller ökat sina ekologiska inköp. De nominerade till Årets Miljöinitiativ 2019 samt nominering var följande;

Vi har besökt våra nominerade medlemsanläggningar för att titta lite närmare på vad de gjort.

RENT HUS MED BARA VATTEN
Gällöfsta Konferens är sedan länge Svanen-märkta och har därför rensat bort giftiga kemikalier i sin städskrubb och enbart använt miljömärkta och ekologiska produkter. När det var dags att upphandla städföretag igen valde de sin nya städpartner Nclean då de städar med enbart vatten och mikrofibertrasa. Genom att använda sig av olika städtekniker blir det ett skinande rent resultat ändå. Tack vare detta behöver man inte längre få några transporter av rengöringsmedel till sig och man får dessutom inget plastemballage som det annars blir av rengöringsmedel. Städpersonalen utsätts inte för olika medel och gästerna slipper få några allergier av städningen.

NomineringRent hus med bara vanligt vatten. Gällöfsta går i bräschen för branschen och städar utan rengöringsmedel – med bara vanligt vatten. Modigt och inspirerande!


Vatten räcker som rengöringsmedel på Gällöfsta.

INSAMLING FÖR HAVET
Marstrands Havshotell har man bestämt sig för att göra vad de kan för att rädda haven genom en insamling till organisationen Rädda Haven. Som en bas i detta arbete erbjuder man alla gäster att hoppa över stannastädet när de bor flera nätter på hotellet. Vid utcheckningen uppmärksammas detta genom att man berättar för gästen att man varit med och bidragit. På en tavla visualiseras det aktuella insamlingssaldot. Hittills har insamlingen till Rädda Haven inbringat över 8000 kronor och man har satt ett mål på 50 000 kronor under 2019.

NomineringBehjärtansvärt initiativ till att hjälpa sina gäster att göra gott. Genom att skänka en slant till välgörenhetsorganisationen Rädda Haven för alla gäster som avböjer stannastäd blir det lätt att göra bra val. Vi hoppas många tar efter!

Marstrands Havshotell blev även den lyckliga vinnaren i Årets Miljöinitiativ:)


Havet är viktigt för Marstrand

NÄRODLAT PÅ RESTAURANG SKOG
I höstas lanserade Sigtunahöjden Restaurang Skog som är en mat- och restaurangupplevelse som inspireras av den kringliggande naturen. Sedan länge arbetar man med ekologiska och närodlade råvaror, köper in hela djur och arbetar aktivt för minimalt matsvinn. Menyerna som serveras innehåller en eller flera råvaror som växer runt knuten. Skog återspeglas även i baren där bartendern arbetar med olika typer av sirap och dekorationer gjorda på råvaror från närområdet – hägg och gran är exempel på smaksättare.

Nominering – För initiativet Restaurang Skog och för ett imponerande helhetstänk kring hållbarhet. Och inte minst för sitt arbete med sitt matsvinn, som ligger på motsvarande två små chilifrukter per gäst och dag.


Skogen i fokus på restaurangen

Läs mer om vilka som vann i de olika kategorierna, https://www.svenskamoten.se/nyheter/de-vann-svenska-motespriset-2019/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Årets bästa poddavsnitt om möten och möteskultur

Här kommer årets bästa tips på poddavsnitt om möten och möteskultur. En perfekt möjlighet att fördjupa dina kunskaper och få inspiration inför hösten. Trevlig sommarlyssning! Varje sommar sammanfattar vi de bästa poddavsnitten vi hittat. Tidigare poddtips hittar du nedan. Har du fler tips på poddavsnitt om möten och möteskultur? Tipsa gärna nedan eller i våra […]

Fysiskt eller digitalt möte?

Coronapandemins utbrott våren 2020 gjorde att digitala möten tog ett gigantiskt steg framåt betydligt snabbare än vad som förutspåtts. Men i den digitala era vi befinner oss i ökar behovet, betydelsen och vikten av fysiska möten mellan människor. Vi är ett flockdjur som längtar efter att få träffas IRL igen, när pandemin är över. Så […]

När livet ger dig citroner – gör lemonad.

Mitt i det vacuum som har uppstått mellan den akuta krishanteringen och ljusningen då restriktionerna lyfts, är det lätt att tappa hoppet. Kommer det att finnas ett liv efter Corona? Vi, som många andra, har krigat för vårt företag och våra medarbetare de senaste veckorna. Vi, som många andra, har tvingats säga upp fantastiska kollegor. […]

Kråkerön - Marstrands Havshotell

Avskilda möten och konferenser

För dig som letar efter en anläggning där ni avskilt kan mötas i en konferenslokal eller egen byggnad finns flera alternativ bland våra utvalda medlemmar i Svenska Möten. Välj en lokal för endast möte eller där ni kan bo över i avskildhet. På flertalet anläggningar kan ni även äta avskilt och välja att få all […]

Från lera till vin

En ägare som såg möjligheter där ingen annan gjorde det. En sommelier och en köksmästare i ett unikt samarbete. En VD som vill utbilda gästerna. Välkommen till The Winery Hotel, Sveriges första vinhotell. En lerfläck i korsningen av E4:an och Enköpingsvägen. Det är, med The Winery Hotels VD Claes Aneruds ord, vad som länge fanns […]

Hållbarhet i stället för frosseri på julbordet

December innebär så klart julbord och julbord innebär mängder av mat. Kanske lite väl stora mängder mat till och med. Vi pratade med Greentimes Simon Strandvik om hur du kan göra ditt julbord mer hållbart. Julen är en tid för traditioner och en av de mest ihållande är att de flesta frossar i mat. Hur […]

Julfesten – kul eller stressig?

Julen är tiden för julfester. För de flesta är jobbets högtidliga sammankomst bara kul, men för vissa kan det informella mötet vara lite jobbigt. Att veta vem man ska prata med, hur mycket man kan dricka eller vad för beteende man ska acceptera kan skapa stress inför festen. Retorikbyrån Snacka Snyggt vet hur du ska […]

Mat för planetens överlevnad

Högbo Brukshotell utanför Sandviken prisas som Nordens mest hållbara hotellrestaurang av 360° Eat Guide. Nordens mest hållbara hotell ur ett gastronomiskt perspektiv är Högbo Brukshotell. När 360° Eat Guide höll en prisgala i Stockholm nyligen var det hotellet utanför Sandviken som vann ”hotellkategorin”. – Vi vet redan att vi tänker och gör rätt, vi måste […]

Alkoholfritt – det moderna sättet att mötas

Glöm konferensfyllan och den obligatoriska bakisdagen – nu är det alkoholfritt som gäller. Trenden märks redan och kommer bli starkare under 2020. Det går knappt att kalla det för »hälsotrend« längre. Att tänka på vad vi stoppar i oss har blivit en så stor och viktig del i våra moderna liv att det påverkar allt […]

Det nya svenska köket

Matbilder fyller våra flöden. Kockar har tagit över tv-tablåerna. Det svenska intresset för gastronomi har aldrig varit större. Samtidigt larmar restaurangerna om personalbrist och allt färre söker sig till kockskolorna. Vi träffade stjärnkockarna Alexandra Zazzi och Ulf Wagner för att diskutera en bransch i förändring. Det är en grådisig höstdag i Göteborg och regndroppar bildar […]