Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

När livet ger dig citroner – gör lemonad.

Mitt i det vacuum som har uppstått mellan den akuta krishanteringen och ljusningen då restriktionerna lyfts, är det lätt att tappa hoppet. Kommer det att finnas ett liv efter Corona? Vi, som många andra, har krigat för vårt företag och våra medarbetare de senaste veckorna. Vi, som många andra, har tvingats säga upp fantastiska kollegor. Vi, som många andra, kämpar för att överleva krisen.

Hur kan vi själva hålla modet uppe och motivera våra medarbetare i en värld där vi varje dag möts av krisrubriker i media?

Under den akuta krishanteringen tvingas man till att fokusera, kavla upp ärmarna och lösa de frågor som snabbt behöver lösas. Man har helt enkelt inget val. Men när den akuta situationen är över, och innan vi rusar vidare, tror jag att vi alla behöver ställtid – en tid att ställa om till den nya situationen. Att bara andas en stund och våga vara stilla och hämta krafter i stiltjen som uppstått.

Genom historien har vi människor överlevt som art tack vare att vi är anpassningsbara, kreativa och uppfinningsrika. Vi kommer att anpassa oss och hitta nya vägar ur detta också. Men en sak är säker, det kommer inte att bli som innan Corona.

På Svenska Möten ser vi nu nya kundbeteenden växa fram i snabb takt. Nya beteenden som vanligtvis sker genom långsamma generationsväxlingar, Att jobba hemifrån och ha möten digitalt är plötsligt vardag för alla, inte bara för de yngre generationerna och techbranschen.

Den digitala omställningen inom mötesindustrin kommer att gå betydligt snabbare än vad många av oss hade väntat oss. Vi kommer inte ha tiden att successivt anpassa vår affär. Det gäller att snabbt ställa om för att möta den nya spelplanen som kommer att växa fram efter Corona.

För egen del, så snart jag har hunnit pusta ut efter tre intensiva krishanteringsveckor, kommer jag att tillsammans med min ledningsgrupp börja göra nya scenarion för hur livet inom mötesindustrin kommer att skilja sig mellan pre och post Corona. Vad innebär nya digitala kundbeteenden för olika typer av möten? Hur kommer krisen att påverka våra konferensanläggningar och våra kunder? Hur kommer krisen att påverka våra medarbetare och vilken kompetens kommer vi att behöva? Hur kan vi ta tillvara möjligheterna som krisen skapar?

Jag är i grunden optimist och trots all bedrövelse känner jag mig ändå hoppfull. Ett av våra mest grundläggande mänskliga behov är att mötas. Mötet med andra människor finns inskrivet i vårt DNA. Det kommer att finnas ett uppdämt behov av att mötas i (den fysiska) verkligheten. Så om du funderar på att ge dig ut på spaning efter den tid som flytt, så skulle jag rekommendera dig att tänka om!

Sylvia Nylin, vd Svenska Möten

 

Mina bästa tips att lägga fokus på i väntan på bättre tider:

1. Ta hand om dina medarbetare både de som blivit uppsagda, men även de som är kvar som ofta kan känna skuld gentemot sina arbetskamrater.

2. Nu är det tid att knyta kunden nära dig! Prata, informera och kommunicera. Nu är det viktigare än någonsin tidigare. Se till att du är ”top-of-mind” när det vänder.

3. Fundera på hur nya kundbehov kommer att påverka din verksamhet. Är ni rustade för nya behov av teknik och digitala lösningar?

4. Ta tag i aktiviteter och projekt som tiden inte räckt till för tidigare t ex konkurrentanalysen, värdegrundsarbetet, förstudien till nya tjänster.

5. Ta tag i hållbarhetsarbetet en gång för alla om du inte redan gjort det!

6. Dokumentera, skriv ner rutiner, arkivera och säkerställ att värdefull kunskap inte försvinner med medarbetare som blivit uppsagda.

7. Rensa, städa och sortera förråd, kontor och din dator eller server. Bättre terapiarbete finns inte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Möten efter corona

Därför saknar du fysiska möten.

Möten är ett ämne som berör. Inte minst nu när lejonparten av våra möten huvudsakligen sker digitalt och ser ut att fortsätta göra det ännu en tid framöver. Det finns de som tycker att det funkar alldeles utmärkt att ses digitalt och så finns det de som längtar ihjäl sig tills vi får mötas igen. […]

Fysiskt eller digitalt möte?

Coronapandemins utbrott våren 2020 gjorde att digitala möten tog ett gigantiskt steg framåt betydligt snabbare än vad som förutspåtts. Men i den digitala era vi befinner oss i ökar behovet, betydelsen och vikten av fysiska möten mellan människor. Vi är ett flockdjur som längtar efter att få träffas IRL igen, när pandemin är över. Så […]

Fri entré till Virtuella Mötesmässan den 17/12

Som partner till den Virtuella Mötesmässan den 17 december kan du besöka vår monter och ta del av våra korta föreläsningar via Zoom. I år har Möteskulturdagen satsat på en virtuell mötesmässa med en utställning du inte vill missa!  Du som är anmäld får en länk till den virtuella mötesmässan, allt är smidigt sökbart för […]

Ny chans till gratis möteskunskap!

Missade du Möteskulturdagen förra veckan? Då får du en ny chans att se hela dagen och alla talare här! Så klicka in dig på länken, sätt dig bekvämt och njut av en stor dos gratis möteskunskap! Till Möteskulturdagen 2020 >> https://www.dipix.se/moteskulturdagen/ #wewillmeetagain💚

Ny kull examinerade mötesrådgivare

Den 7 december var examensdag för en ny kull mötesrådgivare inom Svenska Möten. Utbildningen genomförs av mötesanläggningars personal, parallellt som de jobbar med möten och konferenser i praktiken. Totalt har nu 180 anställda inom Svenska Möten gått utbildningen, vilket motsvarar mötesrådgivare på 68 av Svenska Mötens medlemsanläggningar. Efter pandemins utbrott skedde utbildningens sista delar och […]

Svart bälte i smittskyddshantering

Under den här pandemin har Sveriges mötesanläggningar fått svart bälte i smittskyddshantering. Men just när vi som bransch bevisat att det GÅR att mötas coronasäkert, skruvar Folkhälsomyndigheten åt rekommendationerna igen. Vi förstår oron. Säkerheten för dig och dina medarbetare går före allt och vi har alla ett gemensamt ansvar att stoppa smittspridningen. Men Sveriges mötesanläggningar […]

Våra fem bästa tips på digitala arbetsverktyg

Det finns mycket tid och pengar att tjäna på att optimera sina möten och sin arbetstid, något som inte minst mjukvaruutvecklare insett. Därför finns det i dag en uppsjö av verktyg som kan hjälpa till med just det. Här är fem av Svenska Möten-redaktionens favoriter!

Möten över 50 personer – vad gäller?

Det är en vanlig missuppfattning att möten och konferenser över 50 personer inte är tillåtna. Det stämmer inte. Slutna möten och konferenser som arrangeras av företag eller organisationer räknas inte som allmänna sammankomster och omfattas därför inte förbudet. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna som vi får just nu:   Vad menas […]

Att tala så att andra vill lyssna, 11/11

Hur får man andra att lyssna till det man har att säga? Räcker det inte att kunna sitt ämne? Måste man verkligen ha en snygg presentation i datorn? Vad bör man tänka om man presenterar digitalt? Och hur hanterar man egentligen sin nervositet? På onsdag har du en möjlighet att gå webbkursen “Att tala så […]

Så vågade vi samla 400 deltagare i coronatider.

Tvärtemot vad man kanske kan tro, finns det många goda exempel på konferenser och evenemang som genomförts i enlighet med Folkhälsmyndighetens riktlinjer och rekommendationer sedan pandemins utbrott. En av dem är besöksnäringens egen branschorganisation Visita, som i början av september valde att arrangera den årliga Visitadagen för 400 deltagare som avslutades med en gemensam middag […]