Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Mötet med Magnus Carlson & Johanna Sandahl

Artisten Magnus Carlsons miljöengagemang växte efter förra årets skogsbränder. Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl har ägnat hela sitt yrkesliv åt klimatfrågan. Vi sammanförde dem för ett samtal om vad vi människor kan göra för att vända på utvecklingen.

Det är lite ovant att vandra igenom Münchenbryggeriets lokaler dagtid. Den stora tegelröda byggnaden vid Söder Mälarstrand, där det under över 100 år bryggdes öl, är för de flesta stockholmare så förknippad med kvällsaktiviteter – konserter och rockfestivaler framför allt – att det känns lite udda att gå igenom de stora salarna när de inte är fyllda av vrålande fans och rökmaskinsrök.

Magnus Carlson har, så klart, spelat här, 1997. I rollen som tårögd balladsångare med ständigt krossat hjärta längst fram i Weeping Willows, den svenska rockens främsta romantiker. Eagle-Eye Cherry var förband, minns han. Den här måndagseftermiddagen i slutet av april är han dock inte här för att prata gamla konsertminnen. – Klimatfrågan är ny för de flesta, även för mig, berättar han. Jag hade varit intresserad av miljöfrågor länge, och kände så klart till problemen med koldioxid i atmosfären, men för mig tog klimatengagemanget fart på allvar förra sommaren med torkan och bränderna då.

Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen har arbetat med de här frågorna länge och har på nära håll sett hur allt fler, likt Magnus, blivit allt mer engagerade. – Jag hamnade bredvid en influencer på en middag för några veckor sedan. Jag visste inte vem det var, men förstod i efterhand att det var någon med extremt många följare. Och den personen sa till mig: “Det måste vara så himla kul att arbeta med något som är så himla inne just nu”. Trender är vad de är, men det är så klart väldigt mycket bättre att klimatet är inne än att det inte är det.

Magnus: Jag har faktiskt längtat i flera år efter att klimatet ska bli, i brist på bättre ord, trendigt och inne. Sen vill man så klart inte att trenden ska gå över, men jag har längtat efter att det ska bli häftigt att bry sig om klimatet. Nu är vi där.
Johanna: Om vi är många som ändrar beteende och väljer bort eller avstår något så kommer det att ge resultat. I Naturskyddsföreningen brukar vi ibland likna människors konsumtionsbeteende vid en hejaklack som kan påverka politikerna att styra åt rätt håll.
Magnus: Allt kring klimatet handlar om att bryta mönster, att göra bättre val än de man har gjort tidigare.
Johanna: Mycket handlar också om att lära sig. Det kan handla om att hitta en smart cykelväg till jobbet snarare än att ta bilen. Eller laga vegetariskt oftare än man gjort.

»Det är farligt att lägga hela bördan på den enskilde individen.«


Finns det något problematiskt i att vi så lätt hamnar i vad man som enskild människa kan göra? Att inte de större aktörerna sätts under samma press som individerna?

Magnus: Politiken och näringslivet har kommit undan lite. Visst är det så. Men jag ser mig som konsument och om jag slutar köpa vissa saker, vägrar flyga eller väljer ekologiskt kaffe så sänder det en signal så klart. I alla fall om fler gör som jag. Då kommer företagen tvingas att ändra sig för att behålla kunder. Så stor är vår makt ändå. Däremot tycker jag att företagen borde förstå och ta sitt ansvar ändå.
Johanna: Det är farligt att lägga hela bördan på den enskilde individen – allra mest för att det absolut inte kommer att räcka. Det måste till politiska åtgärder också. Politiken måste sätta ramarna, de måste ändra systemen så att man kan göra ännu mer, både som individ och för näringslivet. Samtidigt är det också viktigt att man inte bara skjuter det egna ansvaret ifrån sig och säger det där får politikerna och företagen ta hand om. Enskilda individer måste agera.

 

 

Det är på sätt och vis väldigt passande och talande att vi ses just på Münchenbryggeriet. Utsikten från byggnadens fönster och balkonger hör till de mest iögonfallande som huvudstaden har. Här möts den uråldriga naturen och det modernt urbana i en och samma inre panoramabild. Mälaren breder ut sig åt alla håll man tittar, men ramas samtidigt in av den livliga biltrafiken utmed Söder Mälarstrand, tunnelkarusellen vid Slussen och den mäktiga Västerbron.

Johanna: Det finns enorma klimatvinster att göra just i städerna. Ska vi klara klimatmålen är trafiken en av de största utmaningarna. Den är en stor del av kakan både i Sverige och globalt. Det krävs stora satsningar för att göra något där, dels ekonomiska styrmedel för att komma bort från det vi inte längre vill ha, dels stadsplanering. Det måste kunna vara vara enkelt att ta sig dit man vill med kollektivtrafik eller cykel. Det ska vara enklare och mer naturligt än att sätta sig i en bil ensam. Kollektivtrafiken måste vara lättillgänglig, ändå planeras fortfarande bostadsområden som man inte kan komma till eller från utan bil.
Magnus: Problemet är att det krockar med ett slags frihetsideal vi har. Jag kan i viss mån förstå det, folk som säger “fan, får man inte göra någonting längre”, men kommer man bara till insikt om vad man verkligen behöver så blir det lättare sen.
Johanna: När ens egen frihet minskar eller förstör någon annans så finns det ju ett problem.
Magnus: Men då måste man
också förstå det.
Johanna: Precis. Det kräver en ganska omfattande utbildningsinsats för att folk förhoppningsvis ska nå dit. Det finns verkligen en poäng med miljöskatter: att det finns en kostnad som inte är med i prislappen för att flyga eller köra bil. Någon måste betala den kostnaden. I dag är det inte den som kör bilen eller flyger med flygplanet, utan någon annan. Det är inte schysst. Vi måste justera priserna.
Magnus: Det är något sjukt med flygpriserna. När jag var liten flög man inte någonstans.
Johanna: Då behövde de allra flesta spara i flera år innan man reste någonstans med flyg.
Magnus: Vi frossar i det nu. Det är något väldigt märkligt med det.
Johanna: Det finns en kostnad där som den som njuter av det inte betalar.
Magnus: Man missade därmed också chansen att bygga ut tåget i tid. Man såg inte farorna. Och nu är tåget extremt eftersatt. Sen har vi otur att vi bor där vi bor. Sverige är omgivet av hav. Men kommer man bara ned en bit, jag var i Köpenhamn på fotboll i veckan till exempel, så är allting plötsligt väldigt nära.

Hur ser ni på bevakningen av klimatfrågan? Är den tillräcklig?

Magnus: På ett sätt är jag glad nu. För att den här frågan äntligen syns. Det skrivs om den i tidningarna och den tas upp i nyhetssändningar. Inför valet var klimatfrågan knappt bland de tio viktigaste frågorna i alla mätningar, nu är den i topp.
Johanna: Vi har märkt av det där på Naturskyddsföreningen. Bara i dag har jag innan den här intervjun varit med i en webb-tvsändning och pratat om katastrofer som följd av klimatförändringar och dessutom gjort en intervju om kärnkraften. På torsdag ska jag prata med annan tidning om hur man som mor- och farförälder ska hantera att ens barnbarn är arga på en för att man sabbat miljön. Det är högt tryck utifrån många olika perspektiv. Med utgångspunkt i den ökade medvetenheten om och intresset för klimatet har det också uppstått helt nya ord som “flygskam” och “klimatångest”. Viktiga ord, men också ganska negativa i sin klang.

»För mig började det med kaffe, sen kom nästa grej och nästa…«


Finns det en risk att folks klimatångest blir hämmande? Att man ger upp i stället för att försöka ändra sina vanor?

Johanna: Skam kan vara förändringsdrivande, men jag tror inte att det är någon framgångsrik strategi att jobba med den känslan. Det är ingen ovanlig känsla i en inledande
fas. Man tänker “Hjälp, vad är det jag har gjort? Vad gör jag?”. Det viktiga är vad som händer sen. Nästa steg är att få redskapen till att förstå och göra något åt det. Det är där det allra viktigaste arbetet kan göras.
Magnus: Det är därför det är så viktigt att det finns alternativ. Om man känner att man gör ett rätt val så känner man att man mår bra i stället. Förut om vi spelade med Weeping Willows i Luleå så flög vi dit, nu tar vi nattåget. Och jag känner en viss stolthet över det, det känns bra, inte för att jag skulle vara bättre än någon annan, utan för att jag utifrån de alternativ jag hade valde det som är bäst för miljön. Vad är det för fel att må bra över det? Så borde det vara med det mesta.
Johanna: Många tänker att det är krångligare att leva klimatsmart än det är, men det är enkelt: tänk på hur du reser, tänk på vad du äter, tänk på energin du gör av med där du bor, tänk på din konsumtion. Det är allt. Då är man inne på det som behöver göras.
Magnus: Har man väl börjat är det väldigt lätt att fortsätta. Jag började med något så simpelt som att byta från vanligt kaffe till ekologiskt, bara för att jag läste en lista någonstans över produkter där det var väldigt viktigt att byta till ekologiskt. För mig började det med kaffe, sen kom nästa grej och nästa och nu sitter jag och förhör min bank om hur den placerar mina pengar.

»Alternativet är att inte göra något alls. Hur skulle det vara bättre?«


Sverige är trots allt ett litet land, hur mycket kan vi påverka? Hur stor roll spelar det vad vi gör i det stora hela?

Magnus: Jämt när man pratar om det här så ropar någon “Men Kina då? Vad fan spelar det för roll vad vi gör?”. Men Sverige är inte bäst i världen, som många tror, och vi måste väl göra allt vi kan?
Johanna: Om vi inte gör någonting – vad kan vi förvänta oss att andra gör?
Magnus: Nej. För alternativet är att inte göra någonting alls. Hur skulle det kunna vara bättre?


JOHANNA SANDAHL

Född: 7 augusti 1973 i Västerås.
Bakgrund: Ordförande i Naturskyddsföreningen. Hon är utbildad agronom i grunden, men har främst arbetat i olika miljö- och omänskliga rättigheter-organisationer, bland annat Forum Syd. Ordförandeskapet i Naturskyddsföreningen inledde hon 2014 efter att ha varit vice ordförande. Utöver det är hon också ledamot i EEB:s styrelser (The European Environmental Bureau) samt sitter med i regeringens delegation för Sveriges genomförande av Agenda 2030, Statens historiska museers insynsråd och Världsnaturfonden WWF:s förtroenderåd.

MAGNUS CARLSON
Född: 3 augusti 1968 i Nacka.
Bakgrund: Sångare och låtskrivare i Weeping Willows som slog igenom med debutalbumet “Broken promise land” 1997. Bandet har sedan dess släppt ytterligare nio album och vuxit till ett av landets mest populära artister. Det senaste albumet “After us”, som släpptes tidigare i år, handlar om klimatkrisen. Carlson har också släppt ett antal soloskivor och tillsammans med grupperna Tandem Sky och The Moon Ray Quintet. 2017 utsågs han till “Årets hållbara artist” vid Grammisgalan.

Text Mattias Dahlström
Fotograf Johan Strindberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi botar din idétorka till konferensen

Rätt aktivitet under mötet eller konferensen förstärker mötets syfte, bygger teamkänslan, motiverar medarbetarna och gör mötet både meningsfullt och minnesvärt. Men vad ska du välja för någon aktivitet? Kanske är inte alla förtjusta i yoga eller ribbåt och sist bjöds det på matlagningskurs. Här kommer lite nyheter från våra medlemmar inom Svenska Möten. Hittar du […]

Res utan dåligt klimatsamvete – 5 tips som gör skillnad

Är du sugen på en resa men stoppas av klimatångest, eller kanske rädslan för klimatshaming? Kolla in checklistan som hjälper dig att säkra en mer klimatsmart resa så att du kan åka bort med ett grönt samvete. Den internationella turismen har fördubblats på bara 20 år. Vi svenskar flyger sju gånger mer än en genomsnittlig […]

Där havet möter vildmarken, på en klippa mitt i Kolmårdens urskog

Vildmarkshotellet har storrenoverat och lanserar nytt koncept med äventyr i fokus. Där havet möter vildmarken, på en klippa mitt i Kolmårdens urskog, reser sig Vildmarkshotellet. Med bara 50 meter från Kolmårdens djurpark, ett av Sveriges största besöksmål, har beläggningen av barnfamiljer varit hög på sommaren. Det gjorde att man beslutade sig för att göra en […]

Sommarens bästa poddavsnitt om möten och möteskultur

Här kommer våra bästa tips på poddavsnitt om möten och möteskultur. En blandning mellan inspiration, lärdomar och tips för dig som mötesbokare och mötesledare. Trevlig sommarlyssning! Har du fler tips på poddavsnitt om möten och möteskultur? Tipsa gärna nedan eller i våra sociala medier. Think, Do and Grow Att ha en möteskultur som skapar resultat […]

Inkludera & intressera på mötet

Oavsett om du ska boka eller hålla i ett styrelsemöte, ett redaktionsmöte, ett stort konvent eller en konferens kan du bli bättre på att skapa inkluderande och tillgängliga möten för alla deltagare.  Checklistan* nedan innehåller en mängd förslag på hur möten kan bli mer inkluderande och tillgängliga. De kan följas mer eller mindre ambitiöst, beroende […]

Rum för drömmar på Hotell Mossbylund

På skånska slätten, bara ett stenkast från havet, ligger Hotell Mossbylund som drivs av paret Ingrid och Peter Svensson. Här handlar hållbarhet lika mycket om den kringliggande naturen som om personalvård. Hotell Mossbylund ligger mellan två världar. Ett stenkast från havet, ett snäpp från slätten. Här vid den ringlande kustvägen, en mil väster om Ystad, […]

Med passion för hållbarhet – de nominerade till Årets Miljöinitiativ

Syftet med Svenska Mötespriset är att skapa en känsla av stolthet och delaktighet bland Svenska Mötens medlemmar och inspireras till att lära av varandra. Vi vill också belysa våra medlemmars hållbarhetsarbete och skapa en positiv uppmärksamhet för mötesbranschen. Priset för Årets Miljöinitiativ går till den anläggning som jobbat bäst med miljöförbättringar enligt Svanens krav och utefter […]

Kunskapsbanken

Kunskapsbanken

Vi tar kontinuerligt fram olika guider och rapporter för att sprida budskapet om hur du håller och planerar bättre och mer effektfulla möten. I vår Kunskapsbank delar vi med oss av våra insikter. Här hittar du den senaste trendrapporten för dig som driver en mötesanläggning och för dig som planerar och bokar möten. Nytt i […]

Alkoholfritt – det moderna sättet att mötas

Glöm konferensfyllan och den obligatoriska bakisdagen – nu är det alkoholfritt som gäller. Trenden märks redan och kommer bli starkare under 2019. Det går knappt att kalla det för »hälsotrend« längre. Att tänka på vad vi stoppar i oss har blivit en så stor och viktig del i våra moderna liv att det påverkar allt vi […]

Så kan du säkra konferensen – med klimatbudgetering

Ingen kan göra allt men alla kan göra något, brukar man säga. Det gäller i synnerhet våra gemensamma ambitioner för klimatet. 2019 blir det allt vanligare att ha en klimatbudget för konferenser och möten. ”Skolstrejk för klimatet” stod det med svart sprayfärg på Greta Thunbergs plakat när hon tog plats och uppmärksammades utanför riksdagshuset i […]