Därför saknar du fysiska möten.
Möten är ett ämne som berör. Inte minst nu när lejonparten av våra möten huvudsakligen sker digitalt och ser ut att fortsätta göra det ännu en tid framöver. Det finns de som tycker att det funkar alldeles utmärkt att ses digitalt och så finns det de som längtar ihjäl sig tills vi får mötas igen. Så vad händer när pandemin är över och vi får ses igen? Kommer vi att tvingas fortsätta ha våra möten via skärmar och aldrig mer åka på kickoff, konferens eller gå på Mello? Så klart vi kommer! Här berättar vi hur vi ser på det här med fysiska och digitala möten.
Sedan i mars är vår mötesvardag digital. Digitala möten och mötesplattformar har fått sitt definitiva genombrott på grund av corona. Det är bara att acceptera faktum. Vi hade ändå kommit till den här punkten förr eller senare, men i och med pandemins utbrott blev det förr.
Så vi kan gott fortsätta att hålla alla möten digitalt även när Anders Tegnell och regeringen ger grönt ljus för att mötas igen. Eller? Ja, om det inte vore för den pyttelilla detaljen att vi är människor.
Vi människor gillar att mötas. När vi får ögonkontakt med andra människor, kramas eller klappar en hund, frisätts det lilla men nödvändiga må-bra-hormonet oxytosin. Hormonet behövs för att skapa samhörighet, tillhörighet och empati med andra människor – alla nödvändiga ingredienser för att bygga företagskultur och teamkänsla på jobbet.
Dessutom använder vi alla våra sinnen för att lära känna en annan människa. Vi kan inleda en relation digitalt, men om vi vill fördjupa relationen och ta den till nästa nivå så måste vi ses. Om vi inte möts kommer relationen att fortsätta på en ytlig nivå. Det kan ju naturligtvis kan vara okej beroende på relationens syfte, men du kan alltså inte bygga en relation med en ny kollega eller fördjupa ett samarbete med en kund, leverantör eller samarbetspartner enbart via digitala skärmar.
Med andra ord behöver vi engagera alla våra sinnen för att tolka andras kroppsspråk. Men i digitala möten har vi bara tillgång till vår syn och hörsel som gör det svårt för oss att tolka de subtila signalerna vi människor sänder ut. Det är därför Zoom-trötthet efter en dag bakom skärmen har blivit ett begrepp. När vi inte har våra andra sinnen att luta oss mot för att tolka allt det där som inte sägs, överanstränger vi vår syn och hörsel till utmattningens gräns.
Så nej, vi tror inte att vi kommer att sluta mötas IRL. Vi tror heller inte att vi kommer att sluta använda digitala mötesplattformar. Men vi kommer att välja kanal utifrån mötets syfte.
Ska du bygga ett team eller en företagskultur? Eller planera verksamhetsåret, lägga en ny strategi och nya visioner och mål för alla medarbetare att följa? Det är svårt, för att inte säga omöjligt, via digitala skärmar. För att få energi, delaktighet och engagemang måste ni träffas IRL. Ska du däremot informera om något som alla medarbetare bör känna till och få information om samtidigt? Eller stämma av ett projekt eller kanske ha ett rutinmöte med din chef eller närmaste kollegor? För det syftet funkar digitala mötesplattformar alldeles utmärkt.
Så vi tror alltså inte att våra möten efter pandemin kommer vara antingen fysiska eller digitala, utan både och. Valet av kanal kommer att göras utifrån mötets syfte. Vi människor kommer att fortsätta digitalisera det som digitaliseras går och möten är inget undantag. Men hemarbetet under pandemins gång har inte bara lärt oss att hantera digitala mötesplattformar. Vi har också lärt oss att vi inte bara vill ha, utan är beroende av mänskliga möten och interaktion även i affärslivet, för att må bra.
Vi finns här för att hjälpa dig till ett tryggt och smittsäkert möte!
#WeWillMeetAgain💚