Inga sparade anläggningar!
Milad Mohammadi

Milad Mohammadi om mångfald och involvering

Han är utsedd till Årets talare, Årets inspiratör, Näringslivets superkommunikatör och en hel drös andra utmärkelser. Milad Mohammadi vet att människor lyssnar på honom. Därför pratar han oförtrutet vidare om hur man genom konkreta strategier får ett samhälle med mångfald. Milad Mohammadi har gett sig själv ett uppdrag – att upplysa företag och organisationer om fördelen med att involvera fler.

MILAD VAR BARA 22 år när han hade tagit både en juristexamen och en kandidatexamen i statsvetenskap. Målet var att bli diplomat och komma ut i världen. Men ganska snart såg han att det fanns andra möjligheter för honom att påverka. – Sverige är på många sätt ett av de bästa ställen som finns på jorden. Men här finns också många utsatta. Det har jag erfarenhet av i min egen familj, berättar Milad. När han kom till Sverige från Iran var Milad bara två år. Han växte upp i ett miljonprogramsområde i Västerås. Bägge föräldrarna hade examen i ekonomi när de kom till Sverige. Men ingen av dem har lyckats få jobb som ekonomer. – Min mamma har arbetat som sjuksköterska och min pappa som maskinoperatör, berättar Milad. Upplevelsen av ett möte med en annan människa kan ofta avgöras av de första sekunderna. Det kan vara ett leende och en avväpnande gest som får dig att känna dig välkommen och trygg. Milad Mohammadi känns just så familjärt omtänksam. Han är angelägen att veta om jag är nöjd med min fika och poängterar ”ta det lugnt, vi har gott om tid”, när jag stressat försöker trycka i mig bröd och skinkbitar mellan frågorna. För Milad Mohammadi är det oerhört viktigt att vara ödmjuk inför sin framgång. – Jag känner sån tacksamhet över det liv jag lever nu. Tacksam över att mina föräldrar kom hit till Sverige som flyktingar och tacksam över att jag haft människor omkring mig som hjälpt mig till den position jag har i dag, säger han.

VÄGEN FRAM TILL att bli en av landets mest eftertraktade föreläsare gick bland annat via jobb på fritidsgårdar i olika förorter till Stockholm. Han insåg att det finns stora utmaningar som ska klaras av om Sverige ska kunna leva upp till sitt rykte som världens bästa land. Milads föreläsningar blir oftast en aha-upplevelse som slår knockout på en del av de föreställningar många har när de får höra hans namn. – Många tappar hakan kring vad de trodde var möjligt och inte möjligt. Det viktigaste för mig är att de som kommer bestämmer sig för att ta tag i frågorna. Jag vet att jag är ögonöppnaren som får publiken att haja till. Men om vi verkligen ska förändra vårt samhälle och våra företag behövs konkreta förhållningssätt som kan upplevas som jobbiga, förklarar Milad Mohammadi. – Vi måste inse att frågorna kring hur vi får alla involverade i vårt samhälle, i vårt företag, i vår kommun, i vår förening är avgörande. Det räcker inte att vi har en liten grupp som lite halvhjärtat tittar på det här med mångfald. Milads föreläsningar och konkreta strategier har också gjort att han anlitas som konsult åt en del företag som inser att de måste jobba långsiktigt med frågor kring mångfald och involvering. Han ser att många av dessa frågor måste initieras av ledningen. – Mycket handlar om att verkligen förstå de olika förutsättningarna. Vill någon veta hur det är att jobba på lagret eller att leva i en brottsutsatt förort räcker det inte att bara svischa förbi för ett handslag tillsammans med en fotograf. – Ta en sån sak som hur ett företag kommunicerar. Jag ser dagligen företag, organisationer eller myndigheter som bara kommunicerar på svenska på sin hemsida. Detta trots att en stor del av deras anställda eller kunder har ett annat språk som sitt modersmål.

“Vi måste inse att frågorna kring hur vi får alla involverade – i vårt samhälle, i vårt företag, i vår kommun, i vår förening – är avgörande”, säger Milad Mohammadi.

Milad Mohammadi ser att många svenskar är vana att Sverige gärna tar sina övertygelser och upptäckter ut i världen. Men att vi står ganska handfallna när världen nu kommer till oss. – Vi måste ta till oss av alla de erfarenheter och möjligheter som mångfalden ger oss. Även om vi i dag är ett av världens bästa länder kan vi bli tio gånger bättre, säger Milad som vill betona att han är positiv och tror på en långsam förändring i Sverige.

MILAD HAR SJÄLV blivit konkret i arbetet för att skapa bättre förutsättningar. Tillsammans med två andra entreprenörer skapade han för snart två år sedan en stiftelse som driver en ny högstadieskola i Kista. Den heter Järvaskolan och är nu inne på sitt andra läsår. – Inför skolans allra första termin gjorde jag och Amir, som är vd för skolan, vad vi själva lärt ut. Vi var uppsökande och gick hem till varje familj vars barn skulle börja på skolan. Naturligtvis blev det då också en helt annan kontakt mellan skola och hem än vad det är vanligtvis. Skolan har nu 160 elever och deras resultat förbättras hela tiden. Drömmen är att kunna öppna många fler skolor som tar tillvara den kraft som finns i de förorter eller stadsdelar som i dag upplevs som problemområden. Milad är dock noga med att poängtera att den stiftelse som driver Järvaskolan är icke vinstdrivande. Han säger att han själv inte tar ut någon lön utan bara försöker hjälpa till att dra in kapital och intresse genom bland annat föreläsningar. – Jag har ingen operativ roll i det företag som driver skolan. Jag är helt enkelt ”keff” på allt som har med administration att göra. För mig är det viktigt att utnyttja mina styrkor i stället för att traggla med mina svagheter. – Jag har en gåva i att samla och prata för folk, sedan tar det liksom slut för mig. Arbetet står andra för, förklarar Milad på sitt blygsamma sätt. Milad är själv lite kluven till att han numera är en känd talare och föreläsare. – Jag mår som bäst när jag står och pratar inför människor. Men samtidigt är jag också ganska blyg och gillar inte folksamlingar och mingel. – Allra bäst är det förstås när min föreläsning leder vidare till ett konkret förändringsarbete. Det finns flera sådana processer där det börjat med att en organisation fått inspiration till att inleda sin förändring efter en föreläsning. Jag har sedan blivit inkallad för att konkret ge råd under en längre period. Milad Mohammadis ungdomsdröm om att som diplomat komma ut i världen för att få vara med och påverka kan kanske bli verklighet så småningom. Om han lyckas hjälpa svenska organisationer med strategier och konkreta genomföranden så finns det säkert fler länder som är intresserade. Vem kan motstå en introvert scenestradör med ett synnerligen viktigt budskap.

Milads konkreta råd för att förändra din organisation:

1. Involvering
Du måste låta alla, hur olika de än är, bli en del av gemenskapen. Det är när man är delaktig i besluten kring förändring som man också förstår hur viktigt det är.

2.Förebild
Du måste själv göra det du tror på och vara ett levande exempel på det ni vill åstadkomma. Det är att leva som man lär.

3.Normkritiskt tänkande
Hur ser min organisation eller företag ut i form av olikheter? Vad finns det för drabbade grupper? Lär dig bygga en inkluderande miljö som slår fast vad vi alla står för oavsett olikheter.

4.Uppsökande
Du måste ta på dig en ledarroll och vara uppsökande. Det handlar om att räcka ut handen till dina målgrupper.

5.Finkänslighet
Var anpassningsbar i din kommunikation. Förstå vem du kommunicerar med och dennes situation. Det är viktigt att förstå att emotionell intelligens är det som spelar roll i framtiden.

Text: Håkan Lövström Foto: Mattias Bardå

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *