Med Annus Horribilus i backspegeln
Hur gärna vi än skulle vilja, kan vi inte dra tillbaka klockan och radera Annus Horribilus 2020 ur historien. Men vi kan välja att fokusera på det vi faktiskt kan förändra. Och vi kan välja att se till möjligheterna och ta tillfället i akt att bygga något nytt ur askan.
Intåget av digitala mötesplattformar har satt strålkastarljuset på möten under året. Vi har länge sett det komma i våra trendspaningar, men i år klev användningen av digitala möten, hybridmöten och studios många år framåt i tiden. Olyckskorparna kraxar att marknaden för fysiska affärsmöten är utraderad. Men självklart kommer vi att fortsätta mötas fysiskt. Av en lång rad skäl, inte minst därför att vi människor behöver använda alla våra sinnen för att bygga framgångsrika relationer.
Därmed inte sagt att vi människor inte är smarta nog att få tekniken att jobba för oss. För det vore ju korkat att blunda för det faktum att det många gånger är praktiskt att mötas digitalt. Med hjälp av de digitala mötesplattformarna har vi på Svenska Möten nått ut till fler kunder med vår kunskap och vårt varumärke än vi någonsin gjort tidigare. Vi har också kunnat bidra med utbildningar, föreläsningar och forum för kunskapsutbyten till fler medlemmar via de digitala kanalerna.
För en verksamhet vars affärsidé är att sälja fysiska möten, kan det verka som en paradox. Men vi tror inte att framtiden för möten är antingen digital eller fysisk – vi tror att den är både och. Ska vi skapa något tillsammans, få igång en kreativ process, bygga en företagskultur eller göra affärer? Ja, då måste vi ses fysiskt. Om däremot syftet med mötet är att stämma av ett löpande projekt, fatta ett snabbt beslut eller informera våra medarbetare – då är det ofta enklare att samlas på en digital plattform, eller via ett hybridmöte. Som bransch gäller det nu att vi tar tillvara på tillfället att se över våra erbjudanden, våra processer, hur vi tar betalt för våra tjänster. Med andra ord tänka om, tänka nytt och dra fördel av det nya sättet att mötas!
En positiv sak vi har sett under pandemin är alla kreativa initiativ som tagits i vår bransch. Nöden är som bekant uppfinningarnas moder och hela branschen – inte minst våra egna medlemsanläggningar – har gång på gång visat prov på stor kreativitet, uppfinnesrikedom och anpassningsförmåga. Vi kommer att klara omställningen till digitala och hybridmöten också! Vi kommer att komma ut på andra sidan pandemin som en mer professionell och affärsmässig industri som tar hjälp av tekniken – inte hotas av den.
Redan i förra årets nyårskrönika skrev jag om digitaliseringen av en analog bransch. Vi har kommit en bit på vägen men det var först under 2020 som hotellkedjorna på allvar började sälja mötesrum online. Och även om det ger positiva signaler, har vi en lång väg kvar innan alla processer och system är digitalt synkade. Var finns den branschstandard som vi ser i många andra industrier? Bara inom Svenska Möten har vi ett dussin olika bokningssystem bland våra medlemmar. Varför vägrar de olika systemen, aktörerna och leverantörerna att samarbeta med varandra? Varför har vi inte kommit längre 2020? Varför accepterar vi att våra leverantörer bromsar den digitala utvecklingen av vår bransch
Om jag får önska inför 2021 så skulle jag vilja att vi som bransch samlas i ett gemensamt forum för att identifiera vilka frågor vi gemensamt kan driva för att skapa ett digitalt ekosystem i branschen som alla kan dra nytta av!
Och mest av allt önskar vi, precis som alla andra i vår bransch, att vi får uppleva en flodvåg av möten, konferenser, mässor och evenemang när Tegnell och regeringen ger oss grönt ljus att träffas igen. Som lite plåster på såren efter detta Annus Horribilus vi nu lägger bakom oss.
Bibi Rydbacken
Marknads- och kommunikationschef Svenska Möten
#WeWillMeetAgain💚
Den här texten är en nyårskrönika som publicerades på Eventeffect i december 2020.