Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Lite Grand uppslukad

Först byggnaden. Ett slott mitt i Lund. I de nybyggda verandorna av koppar och glas ut mot Bantorget skimrar taklampor över vita dukar, folk rör sig vid borden. Förväntningar. Röd matta in genom entrén, som är pepprad med gastronomiska utmärkelser och plaketter. I lobbyn ekar stegen över golvet i rödvit carraramarmor. Dagsljuset silas tidlöst genom handmålade glasfönster. Här är inte bara elegans och lyx utan något mer subtilt och viktigt: personlighet. Grand Hotel är sig självt. Man kan bygga vilka fantastiska hotell som helst, men en sådan här stämning går inte att köpa, den uppstår med tiden, bara här, mellan traditioner och ambitioner. – Vi är måna om att Grand ska vara ett öppet hotell, säger Oskar Peterson, försäljningschef på hotellet, medan han med musikalisk tajming sveper ut med en bricka monogramprydda kaffekoppar på den nya Piraten-verandan. Du behöver inte vara boende hotellgäst för att vara välkommen hit. – Här ska det kunna vara en blandning av vd:n på Tetra Pak och bakfulla studenter. Det ska vara en skön och levande mötesplats, säger Oskar, med många års arbete i hotellbranschen bakom sig. Han började sommarjobba som piccolo på Hotel Kramer i Malmö. – Jag var 17, 18 år, parkerade bilar, sprang med väskor.

Hotellskola i Holland, jobb i Italien, Stockholm och London, där hotellet en gång hade besök av spanska drottningen, två Mick Jagger-döttrar och en Oscarsbelönad skådis på samma våning. Här på hotellet har Oskar varit i tre år. Han säger »vi byggde om här 1945«, som om han har varit med om det. Det är Grand-känsla, en passion. Grand är något i dag så ovanligt som ett familjeägt hotell. Sedan 1981 har det drivits av familjen Leif och Ann-Christin Paulsson. 1990 köptes fastigheten. Efter många år inom hotellbranschen utomlands är dottern Maria Paulsson Rickle nu vd för hotellet. Familjen äger också Hotel Lundia och driver Hotel Finn i Lund. Grand Hotel är en uppskattad miljö för konferenser. Många av mötena på Grand är bankett- och festrelaterade och det är stämningen som räknas. Lokalerna är inte byggda enkom för konferenser, tack och lov, det brukar bli ganska trist, utan här är det högt i tak, kristallkronor glittrar och det knarrar i parkettgolven. – Vi tar betalt för knarret, brukar vi säga, skrattar Oskar och visar Piratensalen, som tidigare var biografen Regina, som låg i hotellet sedan 1956. Här har Lundaborna sett På kryss med Blixten med Edvard Persson, Cogan’s Bluff med Clintan, Apocalypse Now och Blåst på Konfekten. Bion stängde 1985 och då skapades hotellets största konferensrum med plats för 170 personer. Här hålls många föreläsningar, utbildningar och årsmöten. Viktigt är Grands gastronomi. – Vi attraherar konferensgäster med vår mat. Hela tiden vill vi ligga i framkant och utveckla upplevelsen, säger Oskar och visar vägen ut i matsalarna, där det förr i tiden var kafé med skilda avdelning ar för damer och herrar. Priser och utmärkelser har haglat över Grands kök genom åren. Förra året blev hotellet Årets klassiker, nu i januari fick det Skånska gastronomipriset i kategorin Årets skånska värdskap, där matsalen utmålades som en oas med »smakfull elegans, omsorg om gäster och yrkesstolthet«. Erik Berne och Martin Hansen är gastronomiska ledare för två restauranger, dels Gambrinius, en bistro med hotellets tidlösa rätter, Sten Bromans whiskyköttbullar, Grands grandiosa räksmörgås, Wallenbergare; dels Grands Matsal med nordiskt moderna menyer. Runt hörnet på Klostergatan ligger en egen delibutik. – Vi jobbar aktivt med närodlat och försöker skaffa all mat inom Skånes gränser, berättar Oskar medan den goda doften av lunch svävar över de ännu tomma borden. Miljötänkande är i dag en hygienfaktor för framgångsrika hotell i Sverige. Du måste ha en miljöplan och du måste tycka det är viktigt och bra för utbudet. Grands kockar plockar gärna råvarorna själva. – Det växer mycket havtorn nere vid brofästet i Malmö och där är vår kökschef och plockar varje år. Grand Hotel är nästan 120 år gammalt, men sträcker sig på tå mot framtiden. Miljön står i första rummet. Hotellet är Svanenmärkt med höga miljökrav. Mycket av det moderna finns under ytan i tekniska system, logistik, inköp och material, men det visar sig också i omsorgerna.

Personalen tar hand om sitt Grand med förstånd och miljöfokus. Miljöarbetet är imponerande, från de stora sammanhangen som transporter och beställningar, tvätt och råvaror, ner till sättet att dammtorka. Det är viktig hur en dammduk viks och används. Som gäster tänker vi nog inte på det och vi anar inte heller hur mycket det sparar på miljön. Dilara Rustamova är Grands chefshusfru – smaka på den titeln, pampigt som i Downton Abbey. Hon är chef över flera andra husfruar och ansvarar för städ, tvätt, inköp till hela huset, rekrytering, schemaläggning och budget. Hon visar hur det går till med dammdukarna. – Man kan tro att jag bara håller en duk i handen, men jag har vikt den åtta gånger och arbetar i själva verket med åtta dukar, förklarar hon och visar på en av trapphusets vackra stenfönsterbrädor. – Varje gång jag torkat byter jag sida och viker om. När alla fyra sidorna är smutsiga vänder jag hela duken och har fyra nya rena ytor.

I stället för att slänga en massa halvsmutsiga dammdukar till tvätt blir det bara en. Det är sådant tänkande som personalen ska ha med sig hela tiden, säger Dilara, som har jobbat här i tre år. – Jag var på Grand på ett möte med Zonta, ett kvinnligt nätverk, och blev förälskad i hotellet. Här ville jag jobba. Jag sökte och fick jobb. Hon kom som asylsökande från Azerbajdzjan 2006 och hamnade i Gällivare, rätt in i Lapplands vintrar. Snöchock. – Det var en väldig omställning, men jag gillade naturen och snön, tyckte om att åka skidor och vara i naturen. Hon blev norrlänning. Dilara kunde först ingen svenska, men fick jobb som hotellstäderska och avancerade. Med åren längtade hon ändå söderut. – Vi hälsade på i Skåne och gillade klimatet. Att kunna plocka plommon och äpplen från träden var fantastiskt. Hon flyttade till Skåne och trivs jättefint. Nu ska en av hennes söner göra sin prao här på hotellet. Dilara visar oss ner i hotellets underjord, först »Grands nedre«, länge stadens biljardhall, förr kallad »Gropen« av studenter, men sedan 15 år en stilig konferensavdelning i kanadensisk lönn med mötesrum anpassade för styrelsemöten. I ett av rummen berättar en urgammal destilleringsapparat och en antik R2D2-liknande espressomaskin om hotellets tidigare liv. Det är en tät känsla av engelsk klubb, med biljardbord och dart, bastu och relax. Inredningsarkitekten Eva Nyström har arbetat med Grand sedan 1990-talet, kan hotellets historia och möbelstilarna och bestämmer hur rummen ska se ut, hur allt ska passa ihop. Källargångarna löper vidare, nyrustade sedan i höstas. Dilara visar tvättstugan, en av hotellets stoltheter med ett nytt tvättmedelsfritt system baserat på »ultravatten«, utvecklat av Kristianstads företaget Swatab. Avjoniserat vatten bryter helt enkelt jonbindningarna mellan textil och smuts, som lossnar lätt. Ultra vatten används till all frotté och personalkläder. Sänglinne tvättas externt, men också miljöcertifierat. – Vi arbetar kemikaliefritt, säger Dilara Rustamova och berättar att det var en viss omställning när personalen skulle vänja sig av med att jobba med till exempel klorin.

Vid tvättmaskinerna träffar vi Eva Håkansson, hotellets trotjänare sedan 26 år. Det har varit mycket omställningar i miljötänket: utöver ultravattnet i stället för tvättmedlet bland annat mikrofibrer i städverktygen. – Många undrar om det blir rent, men det räcker. När mikro fibrerna fuktas blir de som rakblad och skär bort smutsen. Oskar Peterson har hämtat nyckeln till hotellets skattkammare, vinkällaren. Där inne ruvar en av Sveriges maffigaste vinsamlingar. – Även om vi är lite gammaldags i miljön vill vi inte vara mossiga i vårt utbud. Vår chefssommelier Erik Berne brinner för naturliga viner. Det sker en jätteutveckling på den fronten och vi köper in mycket av det nu. Vinkällaren är en upplevelse för konferensgrupper. Är man en mindre grupp kan man ta fördrinken här. Mest imponerande är de legendariska viner som sover härnere. Samlingen av Château Mouton Rothschild är obruten från 1945. Så länge det finns flera flaskor av varje sort är vinerna till salu. – Du kan beställa viner för femtio, sextio, sjuttiotusen om du vill, säger Oskar. Det roliga är att vissa gäster tycker det är billigt med tanke på den kvalitet man får. Vårt pålägg är förhållandevis lågt. Utländska vinintresserade gäster kan ibland inte motstå att beställa en viss flaska för att den är så billig jämfört med i London eller Paris. En legendarisk flaska rödtjut till whiskyköttbullarna, det är Grandstil.

              

Hotellets historia av mytiskt nöjesliv är bedövande. Sedan det slog upp portarna för fin-desiècle-livet före första världskriget har människor trivts och träffats här. Generationer av handelsresande har tagit in, studenter och akademiker har festat. Grand har haft tre statsbesök: Kanada, Kroatien och Vatikanen. Påvens kardinaler bodde här, medan påven själv bodde ståndsmässigt på kloster. Legendariska stamgäster som musikkännaren och tv-personligheten Sten Broman och författaren Fritiof Nilsson Piraten har haft sina rutiner och stambord. Zarah Leander uppträdde här, liksom Evert Taube. Depeche Mode, Dalai Lama och Miles Davis checkade in. Ulf Lundell skrev låtar och gjorde en video i rum 160.

Det tycks som om det alltid har behövts ett ordentligt hotell i Lund, också i slutet av 1800-talet. Staden växte kraftigt med industrier och universitet, handel och sjukhus. Ett konsortium av fabrikörer, sprittillverkare, handelsmän – och en bokhandlare – köpte mark centralt i staden och lät ett modernt storhotell växa upp. Grand Hotel öppnades fredagen den 24 februari 1899. Hotellets första annons lyfte fördelarna: »Välbeläget, elegant, komfortabelt, inrättadt enligt alla nutida anspråk, i allo förstklassigt …« Den första som skrev in sig i liggaren var en handelsresande från Helsingborg. På hotellets första och 1800-talets sista midsommarafton serverades festmiddag med rökt halmstadslax med spenat, stekt kyckling, salat och kompott, soufflé à la Grand Hotel, ost & cakes med Médoc Baron Listrac, champagne och portvin. Storstilat redan då. Grand-känslan är speciell. Inte som att komma hem, utan som att undandra sig vardagen på ett underbart sätt, insvept i Grands ande. – Vi här talar om den Grandmässiga känslan, säger Dilara Rustamova och ger den svarta flygeln en snabb dammputsning. Trasan är vikt åtta gånger.

Text: Petter Eklund
Foto: André de Loisted

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Där havet möter vildmarken, på en klippa mitt i Kolmårdens urskog

Vildmarkshotellet har storrenoverat och lanserar nytt koncept med äventyr i fokus. Där havet möter vildmarken, på en klippa mitt i Kolmårdens urskog, reser sig Vildmarkshotellet. Med bara 50 meter från Kolmårdens djurpark, ett av Sveriges största besöksmål, har beläggningen av barnfamiljer varit hög på sommaren. Det gjorde att man beslutade sig för att göra en […]

Rum för drömmar på Hotell Mossbylund

På skånska slätten, bara ett stenkast från havet, ligger Hotell Mossbylund som drivs av paret Ingrid och Peter Svensson. Här handlar hållbarhet lika mycket om den kringliggande naturen som om personalvård. Hotell Mossbylund ligger mellan två världar. Ett stenkast från havet, ett snäpp från slätten. Här vid den ringlande kustvägen, en mil väster om Ystad, […]

Snart hälften av våra medlemsanläggningar mötescertifierade

Vi är glada och stolta att vi fått dela ut diplom till ytterligare mötesrådgivare. Den 3 juni diplomerades nio nya certifierade mötesrådgivare på Hjortviken Konferens i Hindås utanför Göteborg. Dagen efter i Stockholm diplomerades 18 nya certifierade mötesrådgivare på Wenner-Gren Center. Inom kort har över 150 mötesrådgivare inom Svenska Möten gått utbildningen representerade på 66 […]

Med passion för hållbarhet – de nominerade till Årets Miljöinitiativ

Syftet med Svenska Mötespriset är att skapa en känsla av stolthet och delaktighet bland Svenska Mötens medlemmar och inspireras till att lära av varandra. Vi vill också belysa våra medlemmars hållbarhetsarbete och skapa en positiv uppmärksamhet för mötesbranschen. Priset för Årets Miljöinitiativ går till den anläggning som jobbat bäst med miljöförbättringar enligt Svanens krav och utefter […]

Svenska uttagningen av Copper Skillet

Den 27 maj gick den svenska uttagningen av stapeln av den internationella kocktävlingen Copper Skillet 2019 på Nova Park Conference, Knivsta. Vinnare i seniorklassen blev Sofie Lidén som till vardags arbetar som kock i Restaurang Skog på Sigtunahöjden Hotell & Konferens. Juniorklassen kommer att representeras av Michael Andersson från Steningevik Konferens. Finalen av Copper Skillet […]

Alkoholfritt – det moderna sättet att mötas

Glöm konferensfyllan och den obligatoriska bakisdagen – nu är det alkoholfritt som gäller. Trenden märks redan och kommer bli starkare under 2019. Det går knappt att kalla det för »hälsotrend« längre. Att tänka på vad vi stoppar i oss har blivit en så stor och viktig del i våra moderna liv att det påverkar allt vi […]

Sigtunahöjdens kock Niclas Jansson tog hem vinsten

Den 11 april gick världsfinalen av den internationella kocktävlingen Copper Skillet av stapeln i Toronto, Kanada. Vinnare i juniorklassen blev Niclas Jansson som till vardags arbetar som köksmästare i Restaurang Skog på Sigtunahöjden Hotell & Konferens. Niclas tog sig först vidare från den Svenska uttagningen och sedan Europeiska finalen i Lissabon i oktober i höstas. […]

Nu upp mot 100 certifierade mötesrådgivare

I veckan diplomerades den fjärde kullen mötesrådgivare och tillsammans har vi nu utbildat mer än 100 medarbetare på Svenska Mötens anläggningar inom mötesrådgivning. Utbildningen togs fram eftersom vi under lång tid har sett att sättet som möten och konferenser bokas på har förändrats. Möten som tidigare bokades av vana vd-sekreterare eller assistenter, delegeras nu till […]

Möten med livskvalitet

MOT KUSTEN! Till havs! Marstrands Havshotell ligger öppet året runt vid randen av Skageraks öppna hav. Här ute, bland öarna i den klassiska bad- och seglingsmetropolen, med Karlstens fästning på toppen, är det nära till vild natur och havets stämningar. Ändå ligger Marstrand inte långt bort. Med bil är det bara 45 minuter från Göteborgs […]

Vinnare av “Årets Turistmål” 2018

Gullmarsstrand Hotell och Konferens utsågs 2018 till ”Årets Turistmål” i kategorin konferens för fjärde året i rad. En svårslagen favorit bland besökarna och en populär medlem i Svenska Möten.  Gullmarsstrand har även högt betyg på booking.com med 8,4 av 10. Allt detta i stenhård konkurrens. Motivet löd; För att Ni har hög kundservice, bra engagemang […]