Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Lite Grand uppslukad

Först byggnaden. Ett slott mitt i Lund. I de nybyggda verandorna av koppar och glas ut mot Bantorget skimrar taklampor över vita dukar, folk rör sig vid borden. Förväntningar. Röd matta in genom entrén, som är pepprad med gastronomiska utmärkelser och plaketter. I lobbyn ekar stegen över golvet i rödvit carraramarmor. Dagsljuset silas tidlöst genom handmålade glasfönster. Här är inte bara elegans och lyx utan något mer subtilt och viktigt: personlighet. Grand Hotel är sig självt. Man kan bygga vilka fantastiska hotell som helst, men en sådan här stämning går inte att köpa, den uppstår med tiden, bara här, mellan traditioner och ambitioner. – Vi är måna om att Grand ska vara ett öppet hotell, säger Oskar Peterson, försäljningschef på hotellet, medan han med musikalisk tajming sveper ut med en bricka monogramprydda kaffekoppar på den nya Piraten-verandan. Du behöver inte vara boende hotellgäst för att vara välkommen hit. – Här ska det kunna vara en blandning av vd:n på Tetra Pak och bakfulla studenter. Det ska vara en skön och levande mötesplats, säger Oskar, med många års arbete i hotellbranschen bakom sig. Han började sommarjobba som piccolo på Hotel Kramer i Malmö. – Jag var 17, 18 år, parkerade bilar, sprang med väskor.

Hotellskola i Holland, jobb i Italien, Stockholm och London, där hotellet en gång hade besök av spanska drottningen, två Mick Jagger-döttrar och en Oscarsbelönad skådis på samma våning. Här på hotellet har Oskar varit i tre år. Han säger »vi byggde om här 1945«, som om han har varit med om det. Det är Grand-känsla, en passion. Grand är något i dag så ovanligt som ett familjeägt hotell. Sedan 1981 har det drivits av familjen Leif och Ann-Christin Paulsson. 1990 köptes fastigheten. Efter många år inom hotellbranschen utomlands är dottern Maria Paulsson Rickle nu vd för hotellet. Familjen äger också Hotel Lundia och driver Hotel Finn i Lund. Grand Hotel är en uppskattad miljö för konferenser. Många av mötena på Grand är bankett- och festrelaterade och det är stämningen som räknas. Lokalerna är inte byggda enkom för konferenser, tack och lov, det brukar bli ganska trist, utan här är det högt i tak, kristallkronor glittrar och det knarrar i parkettgolven. – Vi tar betalt för knarret, brukar vi säga, skrattar Oskar och visar Piratensalen, som tidigare var biografen Regina, som låg i hotellet sedan 1956. Här har Lundaborna sett På kryss med Blixten med Edvard Persson, Cogan’s Bluff med Clintan, Apocalypse Now och Blåst på Konfekten. Bion stängde 1985 och då skapades hotellets största konferensrum med plats för 170 personer. Här hålls många föreläsningar, utbildningar och årsmöten. Viktigt är Grands gastronomi. – Vi attraherar konferensgäster med vår mat. Hela tiden vill vi ligga i framkant och utveckla upplevelsen, säger Oskar och visar vägen ut i matsalarna, där det förr i tiden var kafé med skilda avdelning ar för damer och herrar. Priser och utmärkelser har haglat över Grands kök genom åren. Förra året blev hotellet Årets klassiker, nu i januari fick det Skånska gastronomipriset i kategorin Årets skånska värdskap, där matsalen utmålades som en oas med »smakfull elegans, omsorg om gäster och yrkesstolthet«. Erik Berne och Martin Hansen är gastronomiska ledare för två restauranger, dels Gambrinius, en bistro med hotellets tidlösa rätter, Sten Bromans whiskyköttbullar, Grands grandiosa räksmörgås, Wallenbergare; dels Grands Matsal med nordiskt moderna menyer. Runt hörnet på Klostergatan ligger en egen delibutik. – Vi jobbar aktivt med närodlat och försöker skaffa all mat inom Skånes gränser, berättar Oskar medan den goda doften av lunch svävar över de ännu tomma borden. Miljötänkande är i dag en hygienfaktor för framgångsrika hotell i Sverige. Du måste ha en miljöplan och du måste tycka det är viktigt och bra för utbudet. Grands kockar plockar gärna råvarorna själva. – Det växer mycket havtorn nere vid brofästet i Malmö och där är vår kökschef och plockar varje år. Grand Hotel är nästan 120 år gammalt, men sträcker sig på tå mot framtiden. Miljön står i första rummet. Hotellet är Svanenmärkt med höga miljökrav. Mycket av det moderna finns under ytan i tekniska system, logistik, inköp och material, men det visar sig också i omsorgerna.

Personalen tar hand om sitt Grand med förstånd och miljöfokus. Miljöarbetet är imponerande, från de stora sammanhangen som transporter och beställningar, tvätt och råvaror, ner till sättet att dammtorka. Det är viktig hur en dammduk viks och används. Som gäster tänker vi nog inte på det och vi anar inte heller hur mycket det sparar på miljön. Dilara Rustamova är Grands chefshusfru – smaka på den titeln, pampigt som i Downton Abbey. Hon är chef över flera andra husfruar och ansvarar för städ, tvätt, inköp till hela huset, rekrytering, schemaläggning och budget. Hon visar hur det går till med dammdukarna. – Man kan tro att jag bara håller en duk i handen, men jag har vikt den åtta gånger och arbetar i själva verket med åtta dukar, förklarar hon och visar på en av trapphusets vackra stenfönsterbrädor. – Varje gång jag torkat byter jag sida och viker om. När alla fyra sidorna är smutsiga vänder jag hela duken och har fyra nya rena ytor.

I stället för att slänga en massa halvsmutsiga dammdukar till tvätt blir det bara en. Det är sådant tänkande som personalen ska ha med sig hela tiden, säger Dilara, som har jobbat här i tre år. – Jag var på Grand på ett möte med Zonta, ett kvinnligt nätverk, och blev förälskad i hotellet. Här ville jag jobba. Jag sökte och fick jobb. Hon kom som asylsökande från Azerbajdzjan 2006 och hamnade i Gällivare, rätt in i Lapplands vintrar. Snöchock. – Det var en väldig omställning, men jag gillade naturen och snön, tyckte om att åka skidor och vara i naturen. Hon blev norrlänning. Dilara kunde först ingen svenska, men fick jobb som hotellstäderska och avancerade. Med åren längtade hon ändå söderut. – Vi hälsade på i Skåne och gillade klimatet. Att kunna plocka plommon och äpplen från träden var fantastiskt. Hon flyttade till Skåne och trivs jättefint. Nu ska en av hennes söner göra sin prao här på hotellet. Dilara visar oss ner i hotellets underjord, först »Grands nedre«, länge stadens biljardhall, förr kallad »Gropen« av studenter, men sedan 15 år en stilig konferensavdelning i kanadensisk lönn med mötesrum anpassade för styrelsemöten. I ett av rummen berättar en urgammal destilleringsapparat och en antik R2D2-liknande espressomaskin om hotellets tidigare liv. Det är en tät känsla av engelsk klubb, med biljardbord och dart, bastu och relax. Inredningsarkitekten Eva Nyström har arbetat med Grand sedan 1990-talet, kan hotellets historia och möbelstilarna och bestämmer hur rummen ska se ut, hur allt ska passa ihop. Källargångarna löper vidare, nyrustade sedan i höstas. Dilara visar tvättstugan, en av hotellets stoltheter med ett nytt tvättmedelsfritt system baserat på »ultravatten«, utvecklat av Kristianstads företaget Swatab. Avjoniserat vatten bryter helt enkelt jonbindningarna mellan textil och smuts, som lossnar lätt. Ultra vatten används till all frotté och personalkläder. Sänglinne tvättas externt, men också miljöcertifierat. – Vi arbetar kemikaliefritt, säger Dilara Rustamova och berättar att det var en viss omställning när personalen skulle vänja sig av med att jobba med till exempel klorin.

Vid tvättmaskinerna träffar vi Eva Håkansson, hotellets trotjänare sedan 26 år. Det har varit mycket omställningar i miljötänket: utöver ultravattnet i stället för tvättmedlet bland annat mikrofibrer i städverktygen. – Många undrar om det blir rent, men det räcker. När mikro fibrerna fuktas blir de som rakblad och skär bort smutsen. Oskar Peterson har hämtat nyckeln till hotellets skattkammare, vinkällaren. Där inne ruvar en av Sveriges maffigaste vinsamlingar. – Även om vi är lite gammaldags i miljön vill vi inte vara mossiga i vårt utbud. Vår chefssommelier Erik Berne brinner för naturliga viner. Det sker en jätteutveckling på den fronten och vi köper in mycket av det nu. Vinkällaren är en upplevelse för konferensgrupper. Är man en mindre grupp kan man ta fördrinken här. Mest imponerande är de legendariska viner som sover härnere. Samlingen av Château Mouton Rothschild är obruten från 1945. Så länge det finns flera flaskor av varje sort är vinerna till salu. – Du kan beställa viner för femtio, sextio, sjuttiotusen om du vill, säger Oskar. Det roliga är att vissa gäster tycker det är billigt med tanke på den kvalitet man får. Vårt pålägg är förhållandevis lågt. Utländska vinintresserade gäster kan ibland inte motstå att beställa en viss flaska för att den är så billig jämfört med i London eller Paris. En legendarisk flaska rödtjut till whiskyköttbullarna, det är Grandstil.

              

Hotellets historia av mytiskt nöjesliv är bedövande. Sedan det slog upp portarna för fin-desiècle-livet före första världskriget har människor trivts och träffats här. Generationer av handelsresande har tagit in, studenter och akademiker har festat. Grand har haft tre statsbesök: Kanada, Kroatien och Vatikanen. Påvens kardinaler bodde här, medan påven själv bodde ståndsmässigt på kloster. Legendariska stamgäster som musikkännaren och tv-personligheten Sten Broman och författaren Fritiof Nilsson Piraten har haft sina rutiner och stambord. Zarah Leander uppträdde här, liksom Evert Taube. Depeche Mode, Dalai Lama och Miles Davis checkade in. Ulf Lundell skrev låtar och gjorde en video i rum 160.

Det tycks som om det alltid har behövts ett ordentligt hotell i Lund, också i slutet av 1800-talet. Staden växte kraftigt med industrier och universitet, handel och sjukhus. Ett konsortium av fabrikörer, sprittillverkare, handelsmän – och en bokhandlare – köpte mark centralt i staden och lät ett modernt storhotell växa upp. Grand Hotel öppnades fredagen den 24 februari 1899. Hotellets första annons lyfte fördelarna: »Välbeläget, elegant, komfortabelt, inrättadt enligt alla nutida anspråk, i allo förstklassigt …« Den första som skrev in sig i liggaren var en handelsresande från Helsingborg. På hotellets första och 1800-talets sista midsommarafton serverades festmiddag med rökt halmstadslax med spenat, stekt kyckling, salat och kompott, soufflé à la Grand Hotel, ost & cakes med Médoc Baron Listrac, champagne och portvin. Storstilat redan då. Grand-känslan är speciell. Inte som att komma hem, utan som att undandra sig vardagen på ett underbart sätt, insvept i Grands ande. – Vi här talar om den Grandmässiga känslan, säger Dilara Rustamova och ger den svarta flygeln en snabb dammputsning. Trasan är vikt åtta gånger.

Text: Petter Eklund
Foto: André de Loisted

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kråkerön - Marstrands Havshotell

Avskilda möten och konferenser

För dig som letar efter en anläggning där ni avskilt kan mötas i en konferenslokal eller egen byggnad finns flera alternativ bland våra utvalda medlemmar i Svenska Möten. Välj en lokal för endast möte eller där ni kan bo över i avskildhet. På flertalet anläggningar kan ni även äta avskilt och välja att få all […]

Varumärket Svenska Möten Akademin rullar på

Vår mötesrådgivarutbildning fortsätter rulla, nu inom varumärket Svenska Möten Akademin. Hela 171 mötesplanerare representerade på 67 mötesanläggningar är nu certifierade mötesrådgivare, otroligt roligt tycker vi! Igår sa vi grattis till grupp 8 i Stockholm som tog examen på Bryggarsalen. Ett stort grattis till Långholmen Hotell & Restaurang, Högbo Brukshotell, United Spaces Waterfront Stockholm, Skogshem & […]

Smygehus Havsbad och Blique by Nobis nya medlemmar i Svenska Möten

Den 1 februari välkomnade vi två nya medlemmar till Svenska Möten, Smygehus Havsbad och Blique by Nobis. Smygehus Havsbad är nu den sydligaste medlemmen av oss alla och ligger i Smygehamn, på Sveriges sydligaste spets. Enligt Brahim Hsissi (VD) är detta en milstolpe då resan till medlemsskap började redan 2014. ”Hotellet vid havet” ligger fantastiskt till […]

Bästa konferenshotell enligt SSQ Service Awards 2019

Gäster och branschfolk har nominerat hotell- och konferensanläggningar i Sverige som under 2019 kom att konkurrera om Scandinavian Service & Quality Awards 2019.  SSQ Service Award 2019 delades ut på Hotel Market Seminars 8/1 2020, där flera av våra medlemmar var nominerade. Extra kul att se att första, andra och tredje pris gick till en […]

Från lera till vin

En ägare som såg möjligheter där ingen annan gjorde det. En sommelier och en köksmästare i ett unikt samarbete. En VD som vill utbilda gästerna. Välkommen till The Winery Hotel, Sveriges första vinhotell. En lerfläck i korsningen av E4:an och Enköpingsvägen. Det är, med The Winery Hotels VD Claes Aneruds ord, vad som länge fanns […]

Sveriges 50 populäraste mötesarenor

Eventeffect och Executiveeffect har låtit sina läsare nominera sina favoriter bland Sveriges mötesarenor. Kriteriet har varit att arenorna eller anläggningarna kan ta emot minst 150 sittande konferensgäster. Igår presenterades de 50 mötesarenorna som kvalat in på listan: Sveriges populäraste mötesarena 2019. Totalt har det skickats in över 2 500 nomineringar, vilket har resulterat i en […]

Mat för planetens överlevnad

Högbo Brukshotell utanför Sandviken prisas som Nordens mest hållbara hotellrestaurang av 360° Eat Guide. Nordens mest hållbara hotell ur ett gastronomiskt perspektiv är Högbo Brukshotell. När 360° Eat Guide höll en prisgala i Stockholm nyligen var det hotellet utanför Sandviken som vann ”hotellkategorin”. – Vi vet redan att vi tänker och gör rätt, vi måste […]

Alkoholfritt – det moderna sättet att mötas

Glöm konferensfyllan och den obligatoriska bakisdagen – nu är det alkoholfritt som gäller. Trenden märks redan och kommer bli starkare under 2020. Det går knappt att kalla det för »hälsotrend« längre. Att tänka på vad vi stoppar i oss har blivit en så stor och viktig del i våra moderna liv att det påverkar allt […]

Sigtunahöjden vinner återigen Copper Skillet

Sigtunahöjden sätter återigen Sverige på kartan i internationell kocktävling. Den 5 oktober vann Sofie Lidén den europeiska tävlingen Copper Skillet för kockar inom mötesindustrin. Detta innebär att hon kommer att representera Sverige i världsfinalen i Dallas i mars nästa år.  Copper Skillet är en tävling för kockar inom mötesorganisationen IACC, International Association of Conference Centers. […]

Vi botar din idétorka till konferensen

Rätt aktivitet under mötet eller konferensen förstärker mötets syfte, bygger teamkänslan, motiverar medarbetarna och gör mötet både meningsfullt och minnesvärt. Men vad ska du välja för någon aktivitet? Kanske är inte alla förtjusta i yoga eller ribbåt och sist bjöds det på matlagningskurs. Här kommer lite nyheter från våra medlemmar inom Svenska Möten. Hittar du […]