Inga sparade anläggningar!

Lika som bär – på riktigt

Vi glömmer lätt att vi människor är lika. Vi har samma drömmar och rädslor oavsett om vi växer upp i ett flyktingläger i Mellanöstern eller i världens tryggaste hörn – Sverige. Vi bär alla på fördomar, medvetna eller omedvetna och det enda sättet att komma bort från fördomar och rädslor är att konfronteras med det okända. Det gäller i allra högsta grad i mötet mellan människor från olika hörn av världen med en annorlunda kultur och andra traditioner än vad vi är vana vid. Rädslan för det okända och främmande är alltsom oftast också ömsesidig.

Många människor som invandrar till Sverige möter fördomar och upplever att det är svårt att lära känna svenskar. Vi upplevs som reserverade och många förstår till exempel inte varför vi inte hälsar på varandra när vi möts. Är vi snobbiga? Är vi blyga? Eller helt enkelt ouppfostrade? Svårigheten med att lära känna svenskar gör det extra svårt att komma in i vårt samhälle. Vem ska guida en till hur saker och ting fungerar i vårt samhälle? Dessa frågor diskuterar Douglas León och Julie Ngombi, nyfunna vänner som hittade varandra genom initiativet Kompisbyrån, (sid 8-12).

Möten mellan människor är oslagbart det bästa sättet att krossa fördomar och ge oss nya insikter. Varje mänskligt möte lär oss någon nytt. Att nyfiket våga närma sig det okända kan skapa oförglömliga möten och berika våra liv oerhört mycket. Det lyfter föreläsare som Christina Fredriksson, Tobias Karlsson och Pär Johansson när de reser landet runt och talar om sina erfarenheter av mångfald (sid 18–24).

När jag växte upp tyckte jag alltid att det var lite pinsamt när min mamma och mormor, som är armeniska och uppvuxna i Mellanöstern, började prata med allt och alla när vi var ute tillsammans. Men dessa spontana samtal med människor vi mötte ledde till många vänner för livet, oavsett om mötet var med en bulgarisk tandläkare i lekparken i Bålsta, eller ett franskt par när vi köpte ved. Att möta nya människor utanför ens egen ”stam” är en spännande upptäcktsfärd som kan leda till intressanta samtal och nya perspektiv. Handen på hjärtat, hur förhåller du dig till folk du inte känner, är du nyfiken och öppen eller skeptisk och fördomsfull? Våga vara nyfiken på människor du kanske normalt sett inte skulle umgås med och jag lovar att du kommer att hitta en källa till skratt, nya lärdomar och livslånga vänner.

Ett nytt nummer av konferensmagasinet är ute nu >>

Sylvia Nylin, vd på Svenska Möten
sylvia.nylin@svenskamoten.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 kommentar
  1. Agnetha Aurhen skriver:

    Du upffatade det som pinsamt och älskade att vara hos er. Okej jag gillade väl inte mormors ide att värma filen .Men hon var så underbar och det gäller hela din familj. Såg inga skillnader.❤❤❤