Inga sparade anläggningar!

Låt hjärnan gå på tomgång

VÅRA HJÄRNOR är som mest innovativa när de vilar. Så varför skapar vi inte mer tid för reflektion? Mina ströstunder fylls allt som oftast av att fingrarna spelar över telefonens skärm eller tangentbord. Facebook, mejl, reka lite sommarklänningar – hinner jag kanske med ett poddavsnitt? Människor har dagdrömt i tusentals år, men i dagens aktivitet- och effektivitetsfixerade samhälle minimeras den fria tiden.

För alla, oavsett ålder. Småbarnsföräldrarna på kontoret vittnar om att barnkalas där barnen leker fritt har blivit en historisk artefakt. Det ska vara tillrättalagda aktiviteter från första till sista stund. Så även på många konferenser. När USA förbjöd datorer på flygen från vissa områden i Mellanö stern och Nordafrika var flygbolaget Royal Jordanian snabba att erbjuda sina passagerare »12 saker att göra på en 12­timmarsflygning utan läsplatta eller dator«. Nummer 11 var »Analysera meningen med livet«. Jag smålog lite när jag läste detta då det i dagens värld kan te sig löjligt eller provocerande med tyst kontemplation på en långflygning i stället för jobb eller underhållning via skärm.

I vår senaste trendrapport lyfter vi upp trenden “Känn lugnet – tagga ner”. En motrörelse mot vår alltmer aktivitets­- och effektivitetsfixerade samhälle. Med dagens höga arbetstempo och alarmerande stressrapporter kanske det är dags att tänka om till nästa personalkonferens. Varför inte åka i väg och känna lugnet, låta tankarna vandra fritt och ha tid att dagdrömma en smula? Chansen är då stor att dina kreativa krafter vaknar till liv när minnen, känslor och slumpmässiga bitar av lagrad kunskap virvlar runt och skapar nya mönster.

FRÅN NOBELPRISVINNANDE kemister till uppfinnaren av postit­noten, många av världens stora tänkare har förstått fördelarna med att ge sitt sinne en smula vila. Och kanske har du också märkt att dina bästa idéer kommer i duschen, i löpspåret eller på kvällspromenaden? Det och mycket mer i vårt senaste magasin >>

PS. Dags för Skatteverket att tänka om – sex timmars tänkande är faktiskt effektivt arbete!

Sylvia Nylin, vd på Svenska Möten
sylvia.nylin@svenskamoten.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *