Inga sparade anläggningar!

Välj språk

Visa orginalspråket
Frågor & svar

Hållbarhet i fokus när Svenska Mötens kockutbildning rör sig västerut

Pressmeddelande 10 oktober 2022

Hållbarhet står på agendan när Svenska Möten drar i gång andra tillfället av sin nya kockutbildning. Denna gång hålls utbildningen på hotell- och konferensanläggningen Två Skyttlar i natursköna Örby, några mil öster om Göteborg.

Med syftet att inspirera och öka kunskapen kring hållbarhet inom matlagning sjösattes Svenska Mötens första kockutbildning tidigare i våras på Högbo Brukshotell i Sandviken. När det nu är dags för den andra utbildningsetappen ligger fokus återigen på hållbarhet genom hela matlagningsprocessen, från jord till bord. Från valet av råvaror, till att hantera matsvinn och ställa krav på leverantörer och ägare.

– Hållbarhetsperspektivet är en mycket viktig del av vår verksamhet och vi är stolta över att kunna fortsätta initiativet med hållbara kockutbildningar, och att det finns ett ömsesidigt engagemang från våra anläggningar. Vi tror och hoppas att detta inspirerar till att tänka ytterligare ett steg längre kring hållbarhet inom mat och dryck, säger Michael Schüller, vd på Svenska Möten.

Denna gång är det hotell- och konferensanläggningen Två Skyttlar i Örby i Västra Götaland som håller i utbildningen. Dagen inleds med en presentation av Simon Strandvik, hållbarhetsansvarig på Svenska Möten och följs av skörd och matlagning, inspirerad av en hållbar matfilosofi ute på odlingarna. Dessutom är företaget Segers med och sponsrar hållbara och slitstarka kockrockar från sin senaste kollektion.

– Kärnan i vårt matkreerande är Härodlat, vår köksodling. Härodlat är cirkulärt, vi gödslar våra odlingar med vårt matavfall, skalprodukter. Detta omvandlar vi till gödsel med hjälp av Bokhasi. Tillsammans med vår trädgårdsmästare gör vi en plan för vad vi vill odla. Och i takt med att vi skördar, skapar vi menyer till våra gäster. Från vår jord till ert bord, härodlat, berättar Malin Västerteg, vice vd på Två Skyttlar.

Emma Fyman Andréasson som är kökschef på Två Skyttlar och leder utbildningen menar att hållbarhet bland annat handlar om att anpassa sig efter säsong. Det innebär att kockarna under utbildningen kommer att få arbeta med härodlade råvaror, såsom olika sorters kål och rotfrukter. Två Skyttlar kommer att dela med sig av lösningsorienterade rätter som ”Brödraggmunken” och ”Brödmüsli” med förhoppningen att deltagarna tillsammans ska bidra med egna hållbara förslag.

– Vi vill bidra och bygga vidare på det som var uppskattat i senaste utbildningen. Det finns stora utmaningar i samhället kopplat till matlagning och matsvinn, men jag är övertygad om att man kan göra stor skillnad med små förändringar. Tanken med kockutbildningen är att inspirera och att ännu fler ska få upp ögonen för detta. Problemet handlar inte om en ovilja, utan att man har svårt att veta hur man ska hitta tid och resurser, säger Emma.

Kockutbildningen går av stapeln 11 oktober på Två Skyttlar.

 

Svenska Möten växer – 9 nya utvalda mötesplatser i oktober

Svenska Möten växer – 9 nya utvalda mötesplatser i oktober

Pressmeddelande 23 oktober 2023 Svenska Möten bokar möten och konferenser åt alla, i hela Sverige, från små dagkonferenser till stora event. Vi hjälper företag och organisationer att hitta konferensanläggningar som matchar deras krav vad det gäller allt från läge, miljö, hållbarhet och säkerhet. Som en del i detta har Svenska Möten ett klassificeringsprogram som innebär […]

Svenska Möten-anläggning vinner internationellt innovationspris för hållbarhetsinitiativ

Svenska Möten-anläggning vinner internationellt innovationspris för hållbarhetsinitiativ

Pressmeddelande 10 oktober 2023 I samband med IACC Europe Knowledge Festival, som gick av stapeln 6-8 oktober 2023 på Rungstedgaard i Köpenhamn, tilldelades Fagerudd Konferens, en av Svenska Mötens utvalda mötesplatser, priset för årets innovation för deras initiativ med vegetariska luncher som standard. Sedan en tid tillbaka serverar Fagerudd vegetariska luncher som standard. Det innebär […]

Svenska Möten har Europas bästa konferenskock

Svenska Möten har Europas bästa konferenskock

Pressmeddelande 10 oktober 2023 Den 7 oktober avgjordes Europafinalen i Copper Skillet, världens ledande kocktävling för mötesanläggningar. Kockar som vunnit respektive final på nationell nivå deltog i den spännande Europafinalen. Som slutsegrare stod Sverige och Svenska Möten genom Ruth Weldegiorgis från Sigtunahöjden.    Copper Skillet är en global tävling för kockar som jobbar på konferensanläggningar […]

Svenska Möten och Adapt vinner avtal värt 100 miljoner kronor med Skolverket

Svenska Möten och Adapt vinner avtal värt 100 miljoner kronor med Skolverket

Pressmeddelande 18 september 2023 Svenska Möten och Adapt har nyligen tecknat ett omfattande avtal med Skolverket till ett värde av cirka 100 miljoner kronor. Uppdraget i avtalet omfattar att sköta Skolverkets mötesbokning samt produktion av digitala och fysiska möten. Avtalet sträcker sig över två år med möjlighet för en förlängning på upp till två år.  […]

Charlotta Bryskhe ny försäljningschef på Svenska Möten

Charlotta Bryskhe ny försäljningschef på Svenska Möten

Pressmeddelande 22 augusti 2023 Fler och fler företag och organisationer inser kraften i det fysiska mötet och upplever behovet av en strategisk mötespartner. Någon som kan hjälpa dem att samla alla sina bokningar på samma ställe, få överblick, kostnadskontroll, statistik och service. Här har Svenska Möten ett mycket starkt erbjudande med en hög kundnöjdhet som […]

Svenska Möten partner till Mötesplats Offentliga Affärer

Svenska Möten partner till Mötesplats Offentliga Affärer

Pressmeddelande 17 augusti 2023 Mötesplats Offentliga Affärer är mötesplatsen och konferensen för de som arbetar med upphandling och inköp i en offentlig organisation. En mötesplats för kunskap och de senaste rönen och ett utmärkt tillfälle att hålla sig uppdaterad kring det senaste inom yrkesområdet. Svenska Möten är 2023 partner till Mötesplats Offentliga Affärer. – Som […]

Här är vinnarna av Copper Skillet 2023

Här är vinnarna av Copper Skillet 2023

Pressmeddelande 13 juni 2023 När Sverigefinalen av kocktävlingen Copper Skillet igår avgjordes på Münchenbryggeriet tog Ruth Weldegiorgis, Sigtunahöjden, hem segern i seniorklassen och Hannes Sinkkonen, Två Skyttlar, vann i juniorklassen. Copper Skillet är en global tävling för kockar som jobbar på konferensanläggningar anslutna till IACC, International Association of Conference Centers. Vinnarna får nu tävla vidare […]

Den 12 juni koras Sveriges bästa konferenskockar!

Den 12 juni koras Sveriges bästa konferenskockar!

Pressmeddelande 1 juni 2023 Svenska Möten presenterar Copper Skillet – en global tävling för kockar som jobbar på mötesplatser och konferensanläggningar. Den svenska finalen av Copper Skillet går i år av stapeln den 12 juni på Münchenbryggeriet Event & Konferens. Kockar från konferensanläggningar i hela landet har fått kvala till den svenska upplagan av kocktävlingen. En namnkunnig jury […]

En stark företagskultur kräver större affärsmässighet i möteskultur

En stark företagskultur kräver större affärsmässighet i möteskultur

Pressmeddelande 31 maj 2023 I distansarbetets tidsålder har möten fått både nya definitioner och betydelse. Förutsättningarna har förändrats och skapat nya möjligheter som flexibilitet, tidsbesparingar och hållbarhet genom till exempel minskat resande. Men det har också medfört risker som till exempel att fler medarbetare jobbar i silos och upplever splittring. Att företagskulturen blir lidande. Motreaktionen […]

Här är vinnarna som tar hem Svenska Mötespriset

Här är vinnarna som tar hem Svenska Mötespriset

Pressmeddelande 16 maj 2023 Igår kväll klev fem glada och stolta vinnare upp på scen och tog emot varsitt stjärnformat och prestigefyllt pris. Svenska Mötespriset delas ut till både mötesplatser och enskilda personer som utmärkt sig på ett positivt sätt under året. Stellar Hall på Vildmarkshotellet i Kolmården var fylld till sista stol. – Efter […]