Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Kocken och kokerskan

I min ungdom funderade jag allvarligt på att bli kock. Jag drömde också om att upptäcka världen. Jag hade en bekant vars bror jobbade som fartygskock och jag tyckte det lät som det perfekta livet. Jag såg framför mig att jag skulle jobba intensivt i några månader och sedan vara ledig under långa perioder. Det ultimata upplägget för att bli upptäcktsresande! Efter att ha vägt för- och nackdelar med att välja kockspåret under gymnasiet blev det till slut en teoretisk linje. Och på den vägen är det.

Under 80-talet var gastronomin inte i fokus i Sverige. Det fanns få bra restauranger, kockyrket var inte särskilt glamoröst och utbudet i mataffärerna rent av torftigt. När det gäller konferensmåltider har vi gått från traditionella kött, sås och potatismåltider, till att vilja ha hälsosam mat med rena och enkla smaker och i största möjliga mån med produkter som är lokal-, krav- och närodlade på våra konferenser. I dag finns också en helt annan medvetenhet kring dryck och inte minst vin. Något som exemplifieras av The Winery Hotel som vi besökt i Platsen. (sid 12–20)

Trots att kockyrket idag glorifieras på många sätt, till exempel genom alla TV-kockar, så råder det en stor kockbrist i Sverige – inte minst gällande kvinnliga kockar. Köket har en tradition av att vara en manlig bastion och liksom i många andra mansdominerade branscher har kvinnliga kockar ofta haft det svårt att slå sig fram. Om bland annat detta resonerar Alexandra Zazzi och Ulf Wagner i Mötet. (sid 4–10)

De flesta manliga kockar arbetar på restaurang. Kokerskan har traditionellt arbetat i storkök, exempelvis på sjukhus eller skola. Nu för tiden kanske man inte gör skillnad på titlarna men faktum kvarstår: ordet stjärnkock andas lite mer glamour än kokerska. Därför är det extra roligt när en ung kvinnlig kock från en av Svenska Möten utvald konferensanläggning, Sofie Lidén på Sigtunahöjden, vann seniorklassen i Copper Skillets europafinal i Bryssel tidigare i år. Kocktävlingen Copper Skillet arrangerades första gången 2004 för att uppmärksamma konstnärskapet och den höga kvaliteten hos de bästa kockarna från konferensanläggningar runtom i världen.

Ibland kan jag fundera över hur mitt liv hade utvecklats om jag hade valt det andra spåret. Ni vet, som filmen Sliding Doors, där man får följa huvudpersonens liv i två olika spår.

Nytt magasin är ute nu,Hej! nr 4 2019 >>

Vid pennan,
Sylvia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Årets bästa poddavsnitt om möten och möteskultur

Här kommer årets bästa tips på poddavsnitt om möten och möteskultur. En perfekt möjlighet att fördjupa dina kunskaper och få inspiration inför hösten. Trevlig sommarlyssning! Varje sommar sammanfattar vi de bästa poddavsnitten vi hittat. Tidigare poddtips hittar du nedan. Har du fler tips på poddavsnitt om möten och möteskultur? Tipsa gärna nedan eller i våra […]

Fysiskt eller digitalt möte?

Coronapandemins utbrott våren 2020 gjorde att digitala möten tog ett gigantiskt steg framåt betydligt snabbare än vad som förutspåtts. Men i den digitala era vi befinner oss i ökar behovet, betydelsen och vikten av fysiska möten mellan människor. Vi är ett flockdjur som längtar efter att få träffas IRL igen, när pandemin är över. Så […]

När livet ger dig citroner – gör lemonad.

Mitt i det vacuum som har uppstått mellan den akuta krishanteringen och ljusningen då restriktionerna lyfts, är det lätt att tappa hoppet. Kommer det att finnas ett liv efter Corona? Vi, som många andra, har krigat för vårt företag och våra medarbetare de senaste veckorna. Vi, som många andra, har tvingats säga upp fantastiska kollegor. […]

Kråkerön - Marstrands Havshotell

Avskilda möten och konferenser

För dig som letar efter en anläggning där ni avskilt kan mötas i en konferenslokal eller egen byggnad finns flera alternativ bland våra utvalda medlemmar i Svenska Möten. Välj en lokal för endast möte eller där ni kan bo över i avskildhet. På flertalet anläggningar kan ni även äta avskilt och välja att få all […]

Från lera till vin

En ägare som såg möjligheter där ingen annan gjorde det. En sommelier och en köksmästare i ett unikt samarbete. En VD som vill utbilda gästerna. Välkommen till The Winery Hotel, Sveriges första vinhotell. En lerfläck i korsningen av E4:an och Enköpingsvägen. Det är, med The Winery Hotels VD Claes Aneruds ord, vad som länge fanns […]

Hållbarhet i stället för frosseri på julbordet

December innebär så klart julbord och julbord innebär mängder av mat. Kanske lite väl stora mängder mat till och med. Vi pratade med Greentimes Simon Strandvik om hur du kan göra ditt julbord mer hållbart. Julen är en tid för traditioner och en av de mest ihållande är att de flesta frossar i mat. Hur […]

Julfesten – kul eller stressig?

Julen är tiden för julfester. För de flesta är jobbets högtidliga sammankomst bara kul, men för vissa kan det informella mötet vara lite jobbigt. Att veta vem man ska prata med, hur mycket man kan dricka eller vad för beteende man ska acceptera kan skapa stress inför festen. Retorikbyrån Snacka Snyggt vet hur du ska […]

Mat för planetens överlevnad

Högbo Brukshotell utanför Sandviken prisas som Nordens mest hållbara hotellrestaurang av 360° Eat Guide. Nordens mest hållbara hotell ur ett gastronomiskt perspektiv är Högbo Brukshotell. När 360° Eat Guide höll en prisgala i Stockholm nyligen var det hotellet utanför Sandviken som vann ”hotellkategorin”. – Vi vet redan att vi tänker och gör rätt, vi måste […]

Alkoholfritt – det moderna sättet att mötas

Glöm konferensfyllan och den obligatoriska bakisdagen – nu är det alkoholfritt som gäller. Trenden märks redan och kommer bli starkare under 2020. Det går knappt att kalla det för »hälsotrend« längre. Att tänka på vad vi stoppar i oss har blivit en så stor och viktig del i våra moderna liv att det påverkar allt […]

Det nya svenska köket

Matbilder fyller våra flöden. Kockar har tagit över tv-tablåerna. Det svenska intresset för gastronomi har aldrig varit större. Samtidigt larmar restaurangerna om personalbrist och allt färre söker sig till kockskolorna. Vi träffade stjärnkockarna Alexandra Zazzi och Ulf Wagner för att diskutera en bransch i förändring. Det är en grådisig höstdag i Göteborg och regndroppar bildar […]