Kocken och kokerskan
I min ungdom funderade jag allvarligt på att bli kock. Jag drömde också om att upptäcka världen. Jag hade en bekant vars bror jobbade som fartygskock och jag tyckte det lät som det perfekta livet. Jag såg framför mig att jag skulle jobba intensivt i några månader och sedan vara ledig under långa perioder. Det ultimata upplägget för att bli upptäcktsresande! Efter att ha vägt för- och nackdelar med att välja kockspåret under gymnasiet blev det till slut en teoretisk linje. Och på den vägen är det.
Under 80-talet var gastronomin inte i fokus i Sverige. Det fanns få bra restauranger, kockyrket var inte särskilt glamoröst och utbudet i mataffärerna rent av torftigt. När det gäller konferensmåltider har vi gått från traditionella kött, sås och potatismåltider, till att vilja ha hälsosam mat med rena och enkla smaker och i största möjliga mån med produkter som är lokal-, krav- och närodlade på våra konferenser. I dag finns också en helt annan medvetenhet kring dryck och inte minst vin. Något som exemplifieras av The Winery Hotel som vi besökt i Platsen. (sid 12–20)
Trots att kockyrket idag glorifieras på många sätt, till exempel genom alla TV-kockar, så råder det en stor kockbrist i Sverige – inte minst gällande kvinnliga kockar. Köket har en tradition av att vara en manlig bastion och liksom i många andra mansdominerade branscher har kvinnliga kockar ofta haft det svårt att slå sig fram. Om bland annat detta resonerar Alexandra Zazzi och Ulf Wagner i Mötet. (sid 4–10)
De flesta manliga kockar arbetar på restaurang. Kokerskan har traditionellt arbetat i storkök, exempelvis på sjukhus eller skola. Nu för tiden kanske man inte gör skillnad på titlarna men faktum kvarstår: ordet stjärnkock andas lite mer glamour än kokerska. Därför är det extra roligt när en ung kvinnlig kock från en av Svenska Möten utvald konferensanläggning, Sofie Lidén på Sigtunahöjden, vann seniorklassen i Copper Skillets europafinal i Bryssel tidigare i år. Kocktävlingen Copper Skillet arrangerades första gången 2004 för att uppmärksamma konstnärskapet och den höga kvaliteten hos de bästa kockarna från konferensanläggningar runtom i världen.
Ibland kan jag fundera över hur mitt liv hade utvecklats om jag hade valt det andra spåret. Ni vet, som filmen Sliding Doors, där man får följa huvudpersonens liv i två olika spår.
Nytt magasin är ute nu,Hej! nr 4 2019 >>
Vid pennan,
Sylvia