Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Så kan du säkra konferensen – med klimatbudgetering

Ingen kan göra allt men alla kan göra något, brukar man säga. Det gäller i synnerhet våra gemensamma ambitioner för klimatet. 2019 blir det allt vanligare att ha en klimatbudget för konferenser och möten.

”Skolstrejk för klimatet” stod det med svart sprayfärg på Greta Thunbergs plakat när hon tog plats och uppmärksammades utanför riksdagshuset i augusti 2018. Sedan dess har den 16-åriga svenska aktivistens budskap om att mycket behöver göras nu för att rädda planeten spridit sig världen över. Greta har blivit utsedd till Årets kvinna i Sverige och en av landets mest hyllade personer.

Det råder ingen tvekan om att klimatfrågan är en av de hetaste inför våren och sommaren. Det märks inte bara i Greta Thunbergs genomslag, vinterns debatt om ”flygskam” och den breda uppmärksamheten kring Instagramkontot AningslösaInfluencers.

I september 2015 antogs FN:s globala mål, Agenda 2030. I dem listas 17 målsättningar för medlemsländerna, bland annat att ”vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser”. I mars 2019 lämnade Sveriges Agenda 2030-delegation sitt slutbetänkande till klimat- och miljöminister Isabella Lövin. Där konstaterar man bland annat att Sverige »endast uppfyller 20 procent av de så kallade globala indikatorerna inför Agenda 2030, enligt Statistiska centralbyrån. Sverige måste därför öka takten«, enligt delegationen.

»Sveriges konsumtion av bland annat flygresor, livsmedel, palmolja, elektronik och textilier har stor miljö- och hälsopåverkan, varav en mycket stor del sker i andra länder. Sverige har ett ansvar för de miljöproblem vår konsumtion skapar, oavsett var i världen de uppstår«, skriver Naturvårdsverket i sin rapport över hur det går med klimatmålen i januari 2019. Enligt myndigheten behöver vi »en omställning av samhället de kommande decennierna för att bromsa klimatförändringarna och hantera effekterna av ett varmare globalt klimat«.

För visst är klimatfrågan något för EU, länder och myndigheter att enas om. Men lika viktigt är det att privatpersoner och företag gör sitt. Det är här uttryck som ”klimatbudgetering” kommer in. Det är självklart att ha en ekonomisk budget för konferensen eller mötet – det är nu hög tid att även ha en klimatbudget. Det börjar fler och fler företag inse.

Med klimatbudget menas att mötesanordnaren försöker hålla mötet eller konferensen så klimatneutralt som möjligt. Alltså en uträkning där mer miljöskadliga aktiviteter läggs ihop med mer miljömedvetna saker för att hålla koll på den totala klimatpåverkan.

Det kan handla om så ”enkla” saker som …

… vilken typ av mat ni serverar och vilket avtryck den gör. I dag äter vi i Sverige som om vi har runt fyra planeter, det är såklart varken okej eller hållbart.

… hur aktiviteter förhåller sig till klimatet. Åker ni ribbåt på förmiddagen kan det vara bra att låta fyrhjulingen stå i garaget efter lunch. Ska talaren verkligen få en flaska vin från Sydafrika, kanske en gåva till en miljöorganisation gör alla gladare?

… hur gästernas transporter påverkar miljön. Miljöbilar, biogasbussar är bra alternativ. Flyget släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget, enligt Naturvårdsverket.

 

I samtidsoron söker vi förebilder. Nu höjs medborgarnas förväntningar på företagsledare, varumärken och influencers att ta ställning i miljöfrågorna, både sociala och miljömässiga, förtydligar Sylvia Nylin i vår trendrapport.


6 enkla sätt att göra en smart klimatbudget

Var? Håller ni mötet på en miljöcertifierad mötesplats eller en klimatneutral – det är stor skillnad jämfört med en lokal som inte är det. Väljer ni en certifierad mötesplats genom till exempel Svanen är ni garanterade klimat- och miljömedvetenhet.

Vad ska ni äta? Många vet att det vi stoppar i oss påverkar klimatet mycket – det står för nära en tredjedel av svenska hushålls klimatpåverkan. Det motsvarar runt två ton koldioxidekvivalenter per person och år. Bästa sättet att minska företagets klimatpåverkan är att välja vegetarisk mat på lokala råvaror i säsong till alla kollegor, eller be restaurangen märka ut så att dina anställda får se vilken klimatpåverkan deras matval har.

Hur åker ni? Att transporten kan dra iväg er miljöpåverkan borde inte vara en nyhet. En stor buss kan väljas bort till fördel för klimatsmartare alternativ som tåg, kollektivtrafik eller cykel. Varför inte gå om lokalen är hyfsat nära?

Resten? En konferens består av massor av små saker som kan göras klimatsmart eller mindre klimatsmart. Skicka ut inbjudan digitalt så spar ni på papper. Använd återvunnet papper, bjud på kranvatten i stället för flaskvatten.

Klimatkompensera? Okej, vad gör ni när ni inte når hela vägen till ett klimatneutralt möte. Klimatkompenserar såklart! Lägg pengarna hos någon som satsar på förnybar energi, i Sverige eller någon annanstans.

Skryt! Glöm inte att berätta om det smarta ni gör för klimatet, Var inte blygsam – kommunicera era resultat – på hemsidan, i avtal och på skyltar. Det är attraktivt att göra medvetna och synliga val för klimatet. Glöm inte heller bort att det är avdragsgillt. Högsta förvaltningsdomstolen har under 2018 öppnat upp för en grönare värld och beviljat avdrag för klimatkompensation förutsatt att klimatkompensationen syns i bolagets marknadsföring.

Klimatbudgetering är en av våra sju trender inför 2019. Miljö- och klimatfrågor har etablerats och nu vrids fokus mot social hållbarhet och samhällsansvar. Här kan du läsa hela trendrapporten i sin helhet.


På Svenska Möten har vi ett uttalat mål att ligga i framkant och agera för miljömedvetenhet och hållbar utveckling. Alla konferensanläggningar som är medlemmar i Svenska Möten är Svanenmärkta eller medlemmar i Svanens nätverk.  Svenska Mötens miljöpolicy kan du läsa mer om här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Från lera till vin

En ägare som såg möjligheter där ingen annan gjorde det. En sommelier och en köksmästare i ett unikt samarbete. En VD som vill utbilda gästerna. Välkommen till The Winery Hotel, Sveriges första vinhotell. En lerfläck i korsningen av E4:an och Enköpingsvägen. Det är, med The Winery Hotels VD Claes Aneruds ord, vad som länge fanns […]

Hållbarhet i stället för frosseri på julbordet

December innebär så klart julbord och julbord innebär mängder av mat. Kanske lite väl stora mängder mat till och med. Vi pratade med Greentimes Simon Strandvik om hur du kan göra ditt julbord mer hållbart. Julen är en tid för traditioner och en av de mest ihållande är att de flesta frossar i mat. Hur […]

Julfesten – kul eller stressig?

Julen är tiden för julfester. För de flesta är jobbets högtidliga sammankomst bara kul, men för vissa kan det informella mötet vara lite jobbigt. Att veta vem man ska prata med, hur mycket man kan dricka eller vad för beteende man ska acceptera kan skapa stress inför festen. Retorikbyrån Snacka Snyggt vet hur du ska […]

Mat för planetens överlevnad

Högbo Brukshotell utanför Sandviken prisas som Nordens mest hållbara hotellrestaurang av 360° Eat Guide. Nordens mest hållbara hotell ur ett gastronomiskt perspektiv är Högbo Brukshotell. När 360° Eat Guide höll en prisgala i Stockholm nyligen var det hotellet utanför Sandviken som vann ”hotellkategorin”. – Vi vet redan att vi tänker och gör rätt, vi måste […]

Alkoholfritt – det moderna sättet att mötas

Glöm konferensfyllan och den obligatoriska bakisdagen – nu är det alkoholfritt som gäller. Trenden märks redan och kommer bli starkare under 2020. Det går knappt att kalla det för »hälsotrend« längre. Att tänka på vad vi stoppar i oss har blivit en så stor och viktig del i våra moderna liv att det påverkar allt […]

Det nya svenska köket

Matbilder fyller våra flöden. Kockar har tagit över tv-tablåerna. Det svenska intresset för gastronomi har aldrig varit större. Samtidigt larmar restaurangerna om personalbrist och allt färre söker sig till kockskolorna. Vi träffade stjärnkockarna Alexandra Zazzi och Ulf Wagner för att diskutera en bransch i förändring. Det är en grådisig höstdag i Göteborg och regndroppar bildar […]

Att mötas utan appar

Vad händer med det mänskliga mötet när allt mer runt omkring oss digitaliseras? Vi samlade tv-journalisten Stina Dabrowski – som gjort en karriär av att intervjua världens makthavare – och den digitala entreprenören Arash Gilan, för ett samtal om gillasamhället, robotisering och generationsglapp. Det här är en artikelserie om “Vikten av det personliga mötet i […]

Kocken och kokerskan

I min ungdom funderade jag allvarligt på att bli kock. Jag drömde också om att upptäcka världen. Jag hade en bekant vars bror jobbade som fartygskock och jag tyckte det lät som det perfekta livet. Jag såg framför mig att jag skulle jobba intensivt i några månader och sedan vara ledig under långa perioder. Det […]

Telefondagis för fokuserade möten

Det sägs att vi tar fram våra mobiler ca 200 gånger på en dag, i genomsnitt ca 45 sekunder varje gång. Det kan vara för att kolla vad klockan är, titta om någon har ringt, eller läsa av ett sms eller meddelande från Messenger, WhatsApp eller Skype. Dessa mobiltelefoner har en påverkar på oss som […]

Sylvia Nylin gästar podden PåJobbet igen

I veckans avsnitt av Påjobbet-podden gästas Sylvia Nylin, VD på Svenska Möten. Sylvia delar med sig av de senaste omvärldstrenderna inom mötesindustrin och om den största trenden på senare år – festivaliseringen. Avsnittet går in på vad som hänt sedan förra avsnittet om “Slösmöten“, om trender inom möten och om hur ledare idag måste skapa […]

Hej!

Vi på Svenska Möten vill göra dig till möteshjälte och se till att dina möten rockar! Vi ger dig mötestips, inspiration och nyttig kunskap om hur du planerar och leder ett riktigt bra möte. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!


Vänligen bekräfta att du vill prenumerera på våra nyhetsbrev och därmed godkänner att vi lagrar dina personuppgifter enligt vår personuppgiftspolicy.