Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Så kan du säkra konferensen – med klimatbudgetering

Ingen kan göra allt men alla kan göra något, brukar man säga. Det gäller i synnerhet våra gemensamma ambitioner för klimatet. 2019 blir det allt vanligare att ha en klimatbudget för konferenser och möten.

”Skolstrejk för klimatet” stod det med svart sprayfärg på Greta Thunbergs plakat när hon tog plats och uppmärksammades utanför riksdagshuset i augusti 2018. Sedan dess har den 16-åriga svenska aktivistens budskap om att mycket behöver göras nu för att rädda planeten spridit sig världen över. Greta har blivit utsedd till Årets kvinna i Sverige och en av landets mest hyllade personer.

Det råder ingen tvekan om att klimatfrågan är en av de hetaste inför våren och sommaren. Det märks inte bara i Greta Thunbergs genomslag, vinterns debatt om ”flygskam” och den breda uppmärksamheten kring Instagramkontot AningslösaInfluencers.

I september 2015 antogs FN:s globala mål, Agenda 2030. I dem listas 17 målsättningar för medlemsländerna, bland annat att ”vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser”. I mars 2019 lämnade Sveriges Agenda 2030-delegation sitt slutbetänkande till klimat- och miljöminister Isabella Lövin. Där konstaterar man bland annat att Sverige »endast uppfyller 20 procent av de så kallade globala indikatorerna inför Agenda 2030, enligt Statistiska centralbyrån. Sverige måste därför öka takten«, enligt delegationen.

»Sveriges konsumtion av bland annat flygresor, livsmedel, palmolja, elektronik och textilier har stor miljö- och hälsopåverkan, varav en mycket stor del sker i andra länder. Sverige har ett ansvar för de miljöproblem vår konsumtion skapar, oavsett var i världen de uppstår«, skriver Naturvårdsverket i sin rapport över hur det går med klimatmålen i januari 2019. Enligt myndigheten behöver vi »en omställning av samhället de kommande decennierna för att bromsa klimatförändringarna och hantera effekterna av ett varmare globalt klimat«.

För visst är klimatfrågan något för EU, länder och myndigheter att enas om. Men lika viktigt är det att privatpersoner och företag gör sitt. Det är här uttryck som ”klimatbudgetering” kommer in. Det är självklart att ha en ekonomisk budget för konferensen eller mötet – det är nu hög tid att även ha en klimatbudget. Det börjar fler och fler företag inse.

Med klimatbudget menas att mötesanordnaren försöker hålla mötet eller konferensen så klimatneutralt som möjligt. Alltså en uträkning där mer miljöskadliga aktiviteter läggs ihop med mer miljömedvetna saker för att hålla koll på den totala klimatpåverkan.

Det kan handla om så ”enkla” saker som …

… vilken typ av mat ni serverar och vilket avtryck den gör. I dag äter vi i Sverige som om vi har runt fyra planeter, det är såklart varken okej eller hållbart.

… hur aktiviteter förhåller sig till klimatet. Åker ni ribbåt på förmiddagen kan det vara bra att låta fyrhjulingen stå i garaget efter lunch. Ska talaren verkligen få en flaska vin från Sydafrika, kanske en gåva till en miljöorganisation gör alla gladare?

… hur gästernas transporter påverkar miljön. Miljöbilar, biogasbussar är bra alternativ. Flyget släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget, enligt Naturvårdsverket.

 

I samtidsoron söker vi förebilder. Nu höjs medborgarnas förväntningar på företagsledare, varumärken och influencers att ta ställning i miljöfrågorna, både sociala och miljömässiga, förtydligar Sylvia Nylin i vår trendrapport.


6 enkla sätt att göra en smart klimatbudget

Var? Håller ni mötet på en miljöcertifierad mötesplats eller en klimatneutral – det är stor skillnad jämfört med en lokal som inte är det. Väljer ni en certifierad mötesplats genom till exempel Svanen är ni garanterade klimat- och miljömedvetenhet.

Vad ska ni äta? Många vet att det vi stoppar i oss påverkar klimatet mycket – det står för nära en tredjedel av svenska hushålls klimatpåverkan. Det motsvarar runt två ton koldioxidekvivalenter per person och år. Bästa sättet att minska företagets klimatpåverkan är att välja vegetarisk mat på lokala råvaror i säsong till alla kollegor, eller be restaurangen märka ut så att dina anställda får se vilken klimatpåverkan deras matval har.

Hur åker ni? Att transporten kan dra iväg er miljöpåverkan borde inte vara en nyhet. En stor buss kan väljas bort till fördel för klimatsmartare alternativ som tåg, kollektivtrafik eller cykel. Varför inte gå om lokalen är hyfsat nära?

Resten? En konferens består av massor av små saker som kan göras klimatsmart eller mindre klimatsmart. Skicka ut inbjudan digitalt så spar ni på papper. Använd återvunnet papper, bjud på kranvatten i stället för flaskvatten.

Klimatkompensera? Okej, vad gör ni när ni inte når hela vägen till ett klimatneutralt möte. Klimatkompenserar såklart! Lägg pengarna hos någon som satsar på förnybar energi, i Sverige eller någon annanstans.

Skryt! Glöm inte att berätta om det smarta ni gör för klimatet, Var inte blygsam – kommunicera era resultat – på hemsidan, i avtal och på skyltar. Det är attraktivt att göra medvetna och synliga val för klimatet. Glöm inte heller bort att det är avdragsgillt. Högsta förvaltningsdomstolen har under 2018 öppnat upp för en grönare värld och beviljat avdrag för klimatkompensation förutsatt att klimatkompensationen syns i bolagets marknadsföring.

Klimatbudgetering är en av våra sju trender inför 2019. Miljö- och klimatfrågor har etablerats och nu vrids fokus mot social hållbarhet och samhällsansvar. Här kan du läsa hela trendrapporten i sin helhet.


På Svenska Möten har vi ett uttalat mål att ligga i framkant och agera för miljömedvetenhet och hållbar utveckling. Alla konferensanläggningar som är medlemmar i Svenska Möten är Svanenmärkta eller medlemmar i Svanens nätverk.  Svenska Mötens miljöpolicy kan du läsa mer om här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alkoholfritt – det moderna sättet att mötas

Glöm konferensfyllan och den obligatoriska bakisdagen – nu är det alkoholfritt som gäller. Trenden märks redan och kommer bli starkare under 2019. Det går knappt att kalla det för »hälsotrend« längre. Att tänka på vad vi stoppar i oss har blivit en så stor och viktig del i våra moderna liv att det påverkar allt vi […]

Svenska Mötens Trendrapport 2019

Etik och hållbarhet. Unika upplevelser och att stressa av. Meningsfullt innehåll och mångkultur. Det är några av nyckelbegreppen i Svenska Mötens Trendrapport 2019. ATT FÖRSTÅ TRENDER är nödvändigt för att kunna hantera den ständigt föränderliga värld där vi arbetar och utvecklas. Trender kan vara strategiska verktyg för att hantera vår verklighet, eller snarare våra olika […]

Möten med livskvalitet

MOT KUSTEN! Till havs! Marstrands Havshotell ligger öppet året runt vid randen av Skageraks öppna hav. Här ute, bland öarna i den klassiska bad- och seglingsmetropolen, med Karlstens fästning på toppen, är det nära till vild natur och havets stämningar. Ändå ligger Marstrand inte långt bort. Med bil är det bara 45 minuter från Göteborgs […]

Mötet: Vänskap övervinner polarisering

De står på helt olika sidor politiskt men har alltid haft respekt för varandra. Vilket också betyder att Anna Kinberg Batra och Jonas Sjöstedt representerar något som så ofta saknas i dagens polariserade debattklimat – vikten av personliga möten med oliksinnade.  I NÄRMARE 25 ÅR har de känt varandra, förra moderatledaren Anna Kinberg Batra och […]

Kunskapsbanken

Kunskapsbanken

Vi tar kontinuerligt fram olika guider och rapporter för att sprida budskapet om hur du håller och planerar bättre och mer effektfulla möten. I vår Kunskapsbank delar vi med oss av våra insikter. Här hittar du den senaste trendrapporten för dig som driver en mötesanläggning och för dig som planerar och bokar möten. Nytt i […]

IACC’s trendrapport inför 2019

IACC har skrivit en trendrapport om vad de tror är årets konferenstrender 2019. Från kimchi och chatbotar till deltagarnas välbefinnande och möten på tema. Inte helt olik vår trendrapport som lanseras inom kort. IACC är en medlemsorganisation som samlar 300 konferensanläggningar i 26 länder.  På alla mötesbokares topplista ligger att skapa inkluderande och delaktiga möten […]

Sylvia Nylin gästar podden Thinkdoandgrow

Lyssna på när vår VD Sylvia Nylin berättar om olika trender i hur vi möts och ger många matnyttiga idéer om hur en genomför möten som är produktiva och inspirerande. En hel timme om möteskultur som skapar resultat, trender i hur vi möts och många matnyttiga idéer om hur en genomför möten som är produktiva och […]

Så kan föreläsare bidra till mångfald

En blev kallad bögjävel, en växte upp som gatubarn i Brasilien och en tredje startade en teatergrupp för utvecklingsstörda. Föreläsare är inte rädda att lyfta mångfaldsfrågor – och kan ge företag helt nya perspektiv. Att ta in en extern föreläsare på en arbetsplats kan vara ett sätt att beröra på djupet. En trött chef som […]

Vänskap – en väg till integration

Hiphopartisten Douglas “Dogge Doggelito” León träffade sin nya vän Julie Ngombi genom initiativet Kompisbyrån som hjälper nya och etablerade svenskar att mötas. Nu träffas de igen över en fika på Hesselby Slott. Det är en ljummen höstdag på Hesselby Slott. Löven har blivit gula på träden, men solen värmer fortfarande. Att slottet kallas för ”Stockholms […]

Sveriges 100 bästa hotell

År 2019 kommer White Guide ut med en ny guidebok, White Guide Hotel + Bar 2019. Här listas landets hundra bästa hotell, allt från spektakulära destinationshotell till nytänkande hotell i storstan.  Den svenska besöksnäringen expanderar kraftigt. Vi har ett restaurangutbud i världsklass, en unik kafékultur och sedan ett par år också ett myllrande barliv med ambitiösa […]