Inga sparade anläggningar!
Stilsnack

Klä dig för framgång

Att tillbringa några dagar på konferens med kollegor och affärsbekanta kan ställa till huvudbry när du packar din väska. Du vill bli sedd, göra intryck och känna dig bekväm under både business och trevligt kvällsmingel.

Underskatta inte sambandet mellan kläder och framgång. Vare sig du tycker om det eller ej bedöms du till en del utifrån ditt utseende. Under en konferens träffar du både nya och gamla affärsbekanta och då är dina klädval viktiga. Vi har pratat med Sveriges ledande stilexperter för att få fram de absolut bästa stiltipsen för konferensen.

Stilexperten Katarina Althin betonar vikten av nyckelplagg. –Skaffa dig en resegarderob med nyckel plagg i en basfärg. När du har den kan du med små enkla medel addera färg och trender, allt efter din personlighet, säger hon. Oscar Arrsjö, stilexpert på TV4, vill lägga ribban på samma nivå som casual friday. Det vill säga klädd för jobb, inte fritid, men på ett avslappnat och lite ledigare sätt än övriga dagar. –Lite beroende på bransch, men generellt behöver du sällan bära slips på konferenser, det blir lätt alltför formellt. Du vill ge ett vänskapligt intryck och se inbjudande ut. En skjorta under en tunnstickad tröja är en bra bas, på underkroppen ett par välsittande udda byxor alternativt hela och rena mörka jeans och ett par skinande skinnskor. Emilia de Poret och Ebba von Sydow vill att du packar ner plagg som går att bära och styla på många sätt. –En tunn polotröja kan bäras som den är, men under en skjorta till ett par svarta kostymbyxor får polotröjan en avslappnad och stilsäker jobblook, säger Emilia.

Stilexperterna är överens om att grunden är nyckelplagg i en basfärg som går att kombinera med accentfärger du tycker om och passar i.

4 tips från experterna

1.Bygg upp din resegarderob kring nyckelplagg
Nyckelplagg som kostymbyxan eller jeans, klänningen och kavajen, är basen i din resegarderob. Alla nyckelplaggen bör ha liknande färg. De kombineras sedan med skjortor, tröjor, blusar, koftor, scarfar och accessoarer som lyfter fram din personlighet. En cardigan eller ziptröja vikarierar klädsamt för herrkavajen på den inte så formella konferensen.

2.Addera accentfärg
Välj ut två färger som du kombinerar med dina nyckelplagg. Här får både trender och din personlighet utrymme. En ganska vanlig kombination är att nyckelplaggen är svarta, grå eller blå och en av accentfärgerna är vit. Vit skjorta till blå kostym. Vita sneakers till mörka jeans. Utöver det väljer du ytterligare en färg, det blir enhetligt och ger dig många klädkombinationer att välja mellan.

3.Välj material med omsorg
Välj material som inte blir skrynkliga och som du inte svettas i. Testa materialet genom att krama plagget i din hand och se om det blir skrynkligt. Rulla dina
skjortor och stickade tröjor för att undvika vikveck mitt på magen. Om ett plagg trots allt ser lite solkigt ut så häng upp det på en galge i badrummet efter att du duschat, fukten slätar ut en del och ger ditt plagg ett nytt liv.

4.Accessoarer
Att synas i udda accessoarer kan vara ett bra knep om du vill att folk ska lägga märke till dig i mötesrummet. Många gånger är det accessoarerna som får andra att bli nyfikna på dig. Den färgstarka kappan, glasögonen, udda datorfodralet eller det vackra armbandet. Även för män är accessoarerna viktiga, det är de som fulländar outfiten.

 

Stilexperterna


Oscar Arrsjö
är stilexpert i TV4:s Nyhetsmorgon där han ger tips till män som vill klä sig manligt, snyggt och stilrent. Han är entreprenör och modeexpert i radio, magasin, tv och dagstidningar. Hans bok Klä dig för framgång (Norstedts) kom i oktober.

Författarduon Emilia de Poret och Ebba Kleberg von Sydow har gett ut flera böcker om säker stil. De ger varje vecka ut ett nytt avsnitt av Sveriges största modepodd: Säker stil­podden.

Katarina Althin är stilexpert, hon föreläser och coachar män och kvinnor som behöver hitta sin professionella klädstil. Hon anlitas av företag som behöver hjälp med sin klädkod och dessutom är hon modeskribent i flera tidningar och stilexpert på Sveriges Radio. Du kan lyssna på Katarina och inredningsbloggaren Jannice Wistrand varje vecka i podden Stilsnack.

 

Text: Kristina Funck Foto: Kalle Gustafsson och Bonnier Fakta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *