Hållbarhet i stället för frosseri på julbordet
December innebär så klart julbord och julbord innebär mängder av mat. Kanske lite väl stora mängder mat till och med. Vi pratade med Greentimes Simon Strandvik om hur du kan göra ditt julbord mer hållbart.
Julen är en tid för traditioner och en av de mest ihållande är att de flesta frossar i mat. Hur hållbart är det egentligen? Och vad kan du göra för att minska din påverkan när du fyller tallriken med sill, sylta och Janssons? Simon Strandvik arbetar med hållbara evenemang för Varbergsföretaget Greentime och vet vad som krävs för att göra skillnad. Det är faktiskt mindre än du tror.
– En av de första sakerna man behöver fråga sig är om man verkligen behöver ha så många olika alternativ? Oftast går det ju att ta bort några saker utan att det gör särskilt stor skillnad. Blir det mycket rester gäller det också att göra något med dem, så att de inte bara slängs bort.
En annan enkel åtgärd är att utöka antalet vegetariska rätter. Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt, utan kan använda klassiska julgrönsaker – och vrida till dem lite.
– Julbordet förknippas ofta med julskinka och köttbullar, och de behöver man inte ta bort, men det finns också många grönsaker på det som man kan göra fler rätter av. Prova på brysselkålchips eller att göra rödkål i ugn med apelsin och ingefära till exempel.
– Man kan också byta ut kött mot grönare alternativ, som oumph. När det gäller fisk ska man leta efter den så kallade c-märkning. WWF har gjort en väldigt bra guide för vilka fiskar som är okej och inte.
Problemet med julbord ur hållbarhetsperspektiv är inte bara det som är på tallrikarna, utan att vi fyller dem så mycket att vi i slutändan kanske inte äter allt som vi lassat upp. Simon menar att matsvinnet är en av julens stora bovar.
– Ett enkelt sätt att minska svinnet är faktiskt att använda mindre tallrikar. Då slevar man inte upp mer än man faktiskt äter och väljer noggrannare vad och hur mycket man vill ha. Att undvika engångsartiklar är ju en annan självklarhet. Till 2021 kommer de förmodligen vara förbjudna, men man får ju gärna tänka en vända till redan nu och hålla nere på plasten så mycket det bara går.
Ju fler krav och frågor man ställer desto större är sannolikheten att det faktiskt görs något åt dessa. Det gäller att utnyttja den konsumentmakt man har.
Simons fem tips för ett mer hållbart julbord:
1. Kolla vid bokningen hur anläggningen eller restaurangen arbetar med hållbarhet. Är den svanenmärkt till exempel? I så fall vet du att stället man ska till tänker på rätt sätt kring avfallshantering och energianvändning. Ett säkert sätt att se till att anläggningen man besöker är hållbar är att kontrollera att den är ansluten till oss.
2. Välj anläggning efter meny. Vill ni äta mer vegetariskt, eller till och med helveganskt, finns det flera alternativ runt om i landet.
3. Fråga vart råvarorna kommer ifrån och vad de har för märkning. Innehåller stearinljusen palmolja eller inte till exempel.
4. Tänk på resorna. Går det att välja tåg i stället för bil om man ska åka långt är mycket vunnet. Försök att åka kollektivt tillsammans eller i alla fall, om resmålet kräver bil, samåka dit.
5. Hållbarhet handlar även om den ekonomiska och sociala aspekten. Hur inkluderar ni varandra på julbordet, har ni tagit hänsyn till medarbetarnas bakgrund och kulturskillnader. Viktigt att alla får komma till tals och bli sedda. Bygg en gemenskap som grund för framtiden.
Ju fler krav och frågor du ställer desto större är sannolikheten att det faktiskt görs något åt dessa. Det gäller att utnyttja den konsumentmakt du har.