Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Hållbarhet i stället för frosseri på julbordet

December innebär så klart julbord och julbord innebär mängder av mat. Kanske lite väl stora mängder mat till och med. Vi pratade med Greentimes Simon Strandvik om hur du kan göra ditt julbord mer hållbart.

Julen är en tid för traditioner och en av de mest ihållande är att de flesta frossar i mat. Hur hållbart är det egentligen? Och vad kan du göra för att minska din påverkan när du fyller tallriken med sill, sylta och Janssons? Simon Strandvik arbetar med hållbara evenemang för Varbergsföretaget Greentime och vet vad som krävs för att göra skillnad. Det är faktiskt mindre än du tror.

– En av de första sakerna man behöver fråga sig är om man verkligen behöver ha så många olika alternativ? Oftast går det ju att ta bort några saker utan att det gör särskilt stor skillnad. Blir det mycket rester gäller det också att göra något med dem, så att de inte bara slängs bort.

En annan enkel åtgärd är att utöka antalet vegetariska rätter. Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt, utan kan använda klassiska julgrönsaker – och vrida till dem lite.

– Julbordet förknippas ofta med julskinka och köttbullar, och de behöver man inte ta bort, men det finns också många grönsaker på det som man kan göra fler rätter av. Prova på brysselkålchips eller att göra rödkål i ugn med apelsin och ingefära till exempel.

– Man kan också byta ut kött mot grönare alternativ, som oumph. När det gäller fisk ska man leta efter den så kallade c-märkning. WWF har gjort en väldigt bra guide för vilka fiskar som är okej och inte.

Problemet med julbord ur hållbarhetsperspektiv är inte bara det som är på tallrikarna, utan att vi fyller dem så mycket att vi i slutändan kanske inte äter allt som vi lassat upp. Simon menar att matsvinnet är en av julens stora bovar.

– Ett enkelt sätt att minska svinnet är faktiskt att använda mindre tallrikar. Då slevar man inte upp mer än man faktiskt äter och väljer noggrannare vad och hur mycket man vill ha. Att undvika engångsartiklar är ju en annan självklarhet. Till 2021 kommer de förmodligen vara förbjudna, men man får ju gärna tänka en vända till redan nu och hålla nere på plasten så mycket det bara går.

Ju fler krav och frågor man ställer desto större är sannolikheten att det faktiskt görs något åt dessa. Det gäller att utnyttja den konsumentmakt man har.

Simons fem tips för ett mer hållbart julbord:

1. Kolla vid bokningen hur anläggningen eller restaurangen arbetar med hållbarhet. Är den svanenmärkt till exempel? I så fall vet du att stället man ska till tänker på rätt sätt kring avfallshantering och energianvändning. Ett säkert sätt att se till att anläggningen man besöker är hållbar är att kontrollera att den är ansluten till oss.
2. Välj anläggning efter meny. Vill ni äta mer vegetariskt, eller till och med helveganskt, finns det flera alternativ runt om i landet.
3. Fråga vart råvarorna kommer ifrån och vad de har för märkning. Innehåller stearinljusen palmolja eller inte till exempel.
4. Tänk på resorna. Går det att välja tåg i stället för bil om man ska åka långt är mycket vunnet. Försök att åka kollektivt tillsammans eller i alla fall, om resmålet kräver bil, samåka dit.
5. Hållbarhet handlar även om den ekonomiska och sociala aspekten. Hur inkluderar ni varandra på julbordet, har ni tagit hänsyn till medarbetarnas bakgrund och kulturskillnader. Viktigt att alla får komma till tals och bli sedda. Bygg en gemenskap som grund för framtiden.

Ju fler krav och frågor du ställer desto större är sannolikheten att det faktiskt görs något åt dessa. Det gäller att utnyttja den konsumentmakt du har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Årets bästa poddavsnitt om möten och möteskultur

Här kommer årets bästa tips på poddavsnitt om möten och möteskultur. En perfekt möjlighet att fördjupa dina kunskaper och få inspiration inför hösten. Trevlig sommarlyssning! Varje sommar sammanfattar vi de bästa poddavsnitten vi hittat. Tidigare poddtips hittar du nedan. Har du fler tips på poddavsnitt om möten och möteskultur? Tipsa gärna nedan eller i våra […]

Fysiskt eller digitalt möte?

Coronapandemins utbrott våren 2020 gjorde att digitala möten tog ett gigantiskt steg framåt betydligt snabbare än vad som förutspåtts. Men i den digitala era vi befinner oss i ökar behovet, betydelsen och vikten av fysiska möten mellan människor. Vi är ett flockdjur som längtar efter att få träffas IRL igen, när pandemin är över. Så […]

När livet ger dig citroner – gör lemonad.

Mitt i det vacuum som har uppstått mellan den akuta krishanteringen och ljusningen då restriktionerna lyfts, är det lätt att tappa hoppet. Kommer det att finnas ett liv efter Corona? Vi, som många andra, har krigat för vårt företag och våra medarbetare de senaste veckorna. Vi, som många andra, har tvingats säga upp fantastiska kollegor. […]

Kråkerön - Marstrands Havshotell

Avskilda möten och konferenser

För dig som letar efter en anläggning där ni avskilt kan mötas i en konferenslokal eller egen byggnad finns flera alternativ bland våra utvalda medlemmar i Svenska Möten. Välj en lokal för endast möte eller där ni kan bo över i avskildhet. På flertalet anläggningar kan ni även äta avskilt och välja att få all […]

Från lera till vin

En ägare som såg möjligheter där ingen annan gjorde det. En sommelier och en köksmästare i ett unikt samarbete. En VD som vill utbilda gästerna. Välkommen till The Winery Hotel, Sveriges första vinhotell. En lerfläck i korsningen av E4:an och Enköpingsvägen. Det är, med The Winery Hotels VD Claes Aneruds ord, vad som länge fanns […]

Julfesten – kul eller stressig?

Julen är tiden för julfester. För de flesta är jobbets högtidliga sammankomst bara kul, men för vissa kan det informella mötet vara lite jobbigt. Att veta vem man ska prata med, hur mycket man kan dricka eller vad för beteende man ska acceptera kan skapa stress inför festen. Retorikbyrån Snacka Snyggt vet hur du ska […]

Mat för planetens överlevnad

Högbo Brukshotell utanför Sandviken prisas som Nordens mest hållbara hotellrestaurang av 360° Eat Guide. Nordens mest hållbara hotell ur ett gastronomiskt perspektiv är Högbo Brukshotell. När 360° Eat Guide höll en prisgala i Stockholm nyligen var det hotellet utanför Sandviken som vann ”hotellkategorin”. – Vi vet redan att vi tänker och gör rätt, vi måste […]

Alkoholfritt – det moderna sättet att mötas

Glöm konferensfyllan och den obligatoriska bakisdagen – nu är det alkoholfritt som gäller. Trenden märks redan och kommer bli starkare under 2020. Det går knappt att kalla det för »hälsotrend« längre. Att tänka på vad vi stoppar i oss har blivit en så stor och viktig del i våra moderna liv att det påverkar allt […]

Det nya svenska köket

Matbilder fyller våra flöden. Kockar har tagit över tv-tablåerna. Det svenska intresset för gastronomi har aldrig varit större. Samtidigt larmar restaurangerna om personalbrist och allt färre söker sig till kockskolorna. Vi träffade stjärnkockarna Alexandra Zazzi och Ulf Wagner för att diskutera en bransch i förändring. Det är en grådisig höstdag i Göteborg och regndroppar bildar […]

Att mötas utan appar

Vad händer med det mänskliga mötet när allt mer runt omkring oss digitaliseras? Vi samlade tv-journalisten Stina Dabrowski – som gjort en karriär av att intervjua världens makthavare – och den digitala entreprenören Arash Gilan, för ett samtal om gillasamhället, robotisering och generationsglapp. Det här är en artikelserie om “Vikten av det personliga mötet i […]