Inga sparade anläggningar!

Välj språk

Visa orginalspråket
Frågor & svar

Hållbarhet i stället för frosseri på julbordet

December innebär så klart julbord och julbord innebär mängder av mat. Kanske lite väl stora mängder mat till och med. Vi pratade med Greentimes Simon Strandvik om hur du kan göra ditt julbord mer hållbart.

Julen är en tid för traditioner och en av de mest ihållande är att de flesta frossar i mat. Hur hållbart är det egentligen? Och vad kan du göra för att minska din påverkan när du fyller tallriken med sill, sylta och Janssons? Simon Strandvik arbetar med hållbara evenemang för Varbergsföretaget Greentime och vet vad som krävs för att göra skillnad. Det är faktiskt mindre än du tror.

– En av de första sakerna man behöver fråga sig är om man verkligen behöver ha så många olika alternativ? Oftast går det ju att ta bort några saker utan att det gör särskilt stor skillnad. Blir det mycket rester gäller det också att göra något med dem, så att de inte bara slängs bort.

En annan enkel åtgärd är att utöka antalet vegetariska rätter. Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt, utan kan använda klassiska julgrönsaker – och vrida till dem lite.

– Julbordet förknippas ofta med julskinka och köttbullar, och de behöver man inte ta bort, men det finns också många grönsaker på det som man kan göra fler rätter av. Prova på brysselkålchips eller att göra rödkål i ugn med apelsin och ingefära till exempel.

– Man kan också byta ut kött mot grönare alternativ, som oumph. När det gäller fisk ska man leta efter den så kallade c-märkning. WWF har gjort en väldigt bra guide för vilka fiskar som är okej och inte.

Problemet med julbord ur hållbarhetsperspektiv är inte bara det som är på tallrikarna, utan att vi fyller dem så mycket att vi i slutändan kanske inte äter allt som vi lassat upp. Simon menar att matsvinnet är en av julens stora bovar.

– Ett enkelt sätt att minska svinnet är faktiskt att använda mindre tallrikar. Då slevar man inte upp mer än man faktiskt äter och väljer noggrannare vad och hur mycket man vill ha. Att undvika engångsartiklar är ju en annan självklarhet. Till 2021 kommer de förmodligen vara förbjudna, men man får ju gärna tänka en vända till redan nu och hålla nere på plasten så mycket det bara går.

Ju fler krav och frågor man ställer desto större är sannolikheten att det faktiskt görs något åt dessa. Det gäller att utnyttja den konsumentmakt man har.

Simons fem tips för ett mer hållbart julbord:

1. Kolla vid bokningen hur anläggningen eller restaurangen arbetar med hållbarhet. Är den svanenmärkt till exempel? I så fall vet du att stället man ska till tänker på rätt sätt kring avfallshantering och energianvändning. Ett säkert sätt att se till att anläggningen man besöker är hållbar är att kontrollera att den är ansluten till oss.
2. Välj anläggning efter meny. Vill ni äta mer vegetariskt, eller till och med helveganskt, finns det flera alternativ runt om i landet.
3. Fråga vart råvarorna kommer ifrån och vad de har för märkning. Innehåller stearinljusen palmolja eller inte till exempel.
4. Tänk på resorna. Går det att välja tåg i stället för bil om man ska åka långt är mycket vunnet. Försök att åka kollektivt tillsammans eller i alla fall, om resmålet kräver bil, samåka dit.
5. Hållbarhet handlar även om den ekonomiska och sociala aspekten. Hur inkluderar ni varandra på julbordet, har ni tagit hänsyn till medarbetarnas bakgrund och kulturskillnader. Viktigt att alla får komma till tals och bli sedda. Bygg en gemenskap som grund för framtiden.

Ju fler krav och frågor du ställer desto större är sannolikheten att det faktiskt görs något åt dessa. Det gäller att utnyttja den konsumentmakt du har.

Svenska Möten fortsätter resan med inspirationsdagar i hållbarhet för kockar

Svenska Möten fortsätter resan med inspirationsdagar i hållbarhet för kockar

Svenska Möten fortsätter resan med inspirationsdagar för kockar. Denna gång var det Gällöfsta Konferens & Herrgård som stod för värdskapet. Med syftet att inspirera och öka kunskapen kring hållbarhet inom matlagning sjösatte Svenska Möten sina inspirationsdagar föregående år. Tidigare har Högbo Brukshotell i Sandviken samt Två Skyttlar i Örby, några mil öster om Göteborg, stått […]

Hur minns du dina svunna mötesdecennier? 

Hur minns du dina svunna mötesdecennier? 

Svenska Möten firar 40 år!🎉  Om allting var som vanligt, hade vi såklart firat vår kära 40-åring med pompa och ståt. Men i år är ju ingenting som vanligt. Istället blickar tillbaka på de mötesdecennium som gått sedan Svenska Kursgårdar bildades 1981: ⭐️ 80-talet var den gyllene eran med bjudkonferenser, fest och dans in på småtimmarna. ⭐️ Under 90-talet stramades ramarna åt […]

Det vi saknar allra mest i arbetslivet är…

Det vi saknar allra mest i arbetslivet är…

Topp 5 av det vi saknar allra mest i arbetslivet är… 1) Att delta på fysiska konferenser, utbildningar och events 2) Att (fysiskt) träffa sina kollegor och arbetskamrater 3) Att (fysiskt) träffa människor i jobbet (andra än kollegorna) 4) Att äta lunch på restaurang 5) Att resa i jobbet Källa: Mid-Corona: Livet på andra sidan […]

Utekonferens i alla guds väder

Utekonferens i alla guds väder

Att ha en konferens eller kickoff i naturens eget mötesrum stärker kreativiteten och bygger teamkänslan. När vi möts utomhus skapas en extra dimension som medför många positiva effekter. En strålande försommardag är det kanske inte svårt att tänka sig fördelarna med en utomhuskonferens. Men även när vädret inte visar sig från sin allra bästa sida, […]

Lobbyjobba hos oss!

Lobbyjobba hos oss!

Börjar utsikten från hemmakontoret bli lite enformig? Kanske dags att byta ut den till något åt det här hållet? Kom till oss och lobbyjobba! I salig ensamhet, tillsammans med din partner eller kanske hela teamet? Vi har 140-ish utvalda och coronasäkra mötesplatser med unika miljöer för dig mellan Trelleborg och Sandviken att välja bland. Alla […]

3 skäl till att du vågar boka höstens möte, konferens eller kickoff

3 skäl till att du vågar boka höstens möte, konferens eller kickoff

Många tvekar inför att boka höstens kickoff, enligt en färsk studie av Kairos Future. Här är tre saker som gör att du vågar ta steget och boka höstens konferenser redan idag. Fysiska möten bygger en stark företagskultur som är en viktig ingrediens för utveckling och tillväxt i alla verksamheter. Men när vi jobbar på distans […]

Vi förklarar hubmöten.

Vi förklarar hubmöten.

Borta är tiden då fysiska möten var standard. Nu har en rad nya mötesformer tagit plats på arenan. Hybridmöten, digitala möten, studios, digitala events – och hubmöten. Begreppet hubmöte, på engelska pod-meeting, var i princip helt okänt för bara ett år sedan men används nu allt oftare. Så vad är egentligen ett hubmöte och hur […]

Därför lockar utekonferensen

Därför lockar utekonferensen

Allt fler vill uppleva natur, men på ett säkert sätt. Personlig utveckling, hälsa och att resa hållbart är annat som lockar, enligt en trendrapport från Visit Sweden 2020.  Redan 2009 uppmärksammades att vi törstar mer efter äkta upplevelser – en motreaktion till en stressad vardag med ökad konsumtion och slit-och-släng-mentalitet. Denna trend har ökat de […]

Utekonferenser – nya innetrenden!

Utekonferenser – nya innetrenden!

Mitt i den bistraste av vintrar och en utdragen pandemi, växer en ny trend – utekonferensen. Efter ett helt år av hemarbete har vi inte bara fått nog av att bara träffa våra kollegor via en skärm. Verksamheters tillväxt och utveckling får stå tillbaka när vi inte kan ses för att driva frågor och idéer […]

Därför saknar du fysiska möten.

Därför saknar du fysiska möten.

Möten är ett ämne som berör. Inte minst nu när lejonparten av våra möten huvudsakligen sker digitalt och ser ut att fortsätta göra det ännu en tid framöver. Det finns de som tycker att det funkar alldeles utmärkt att ses digitalt och så finns det de som längtar ihjäl sig tills vi får mötas igen. […]