Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Hållbarhet i stället för frosseri på julbordet

December innebär så klart julbord och julbord innebär mängder av mat. Kanske lite väl stora mängder mat till och med. Vi pratade med Greentimes Simon Strandvik om hur du kan göra ditt julbord mer hållbart.

Julen är en tid för traditioner och en av de mest ihållande är att de flesta frossar i mat. Hur hållbart är det egentligen? Och vad kan du göra för att minska din påverkan när du fyller tallriken med sill, sylta och Janssons? Simon Strandvik arbetar med hållbara evenemang för Varbergsföretaget Greentime och vet vad som krävs för att göra skillnad. Det är faktiskt mindre än du tror.

– En av de första sakerna man behöver fråga sig är om man verkligen behöver ha så många olika alternativ? Oftast går det ju att ta bort några saker utan att det gör särskilt stor skillnad. Blir det mycket rester gäller det också att göra något med dem, så att de inte bara slängs bort.

En annan enkel åtgärd är att utöka antalet vegetariska rätter. Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt, utan kan använda klassiska julgrönsaker – och vrida till dem lite.

– Julbordet förknippas ofta med julskinka och köttbullar, och de behöver man inte ta bort, men det finns också många grönsaker på det som man kan göra fler rätter av. Prova på brysselkålchips eller att göra rödkål i ugn med apelsin och ingefära till exempel.

– Man kan också byta ut kött mot grönare alternativ, som oumph. När det gäller fisk ska man leta efter den så kallade c-märkning. WWF har gjort en väldigt bra guide för vilka fiskar som är okej och inte.

Problemet med julbord ur hållbarhetsperspektiv är inte bara det som är på tallrikarna, utan att vi fyller dem så mycket att vi i slutändan kanske inte äter allt som vi lassat upp. Simon menar att matsvinnet är en av julens stora bovar.

– Ett enkelt sätt att minska svinnet är faktiskt att använda mindre tallrikar. Då slevar man inte upp mer än man faktiskt äter och väljer noggrannare vad och hur mycket man vill ha. Att undvika engångsartiklar är ju en annan självklarhet. Till 2021 kommer de förmodligen vara förbjudna, men man får ju gärna tänka en vända till redan nu och hålla nere på plasten så mycket det bara går.

Ju fler krav och frågor man ställer desto större är sannolikheten att det faktiskt görs något åt dessa. Det gäller att utnyttja den konsumentmakt man har.

Simons fem tips för ett mer hållbart julbord:

1. Kolla vid bokningen hur anläggningen eller restaurangen arbetar med hållbarhet. Är den svanenmärkt till exempel? I så fall vet du att stället man ska till tänker på rätt sätt kring avfallshantering och energianvändning. Ett säkert sätt att se till att anläggningen man besöker är hållbar är att kontrollera att den är ansluten till oss.
2. Välj anläggning efter meny. Vill ni äta mer vegetariskt, eller till och med helveganskt, finns det flera alternativ runt om i landet.
3. Fråga vart råvarorna kommer ifrån och vad de har för märkning. Innehåller stearinljusen palmolja eller inte till exempel.
4. Tänk på resorna. Går det att välja tåg i stället för bil om man ska åka långt är mycket vunnet. Försök att åka kollektivt tillsammans eller i alla fall, om resmålet kräver bil, samåka dit.
5. Hållbarhet handlar även om den ekonomiska och sociala aspekten. Hur inkluderar ni varandra på julbordet, har ni tagit hänsyn till medarbetarnas bakgrund och kulturskillnader. Viktigt att alla får komma till tals och bli sedda. Bygg en gemenskap som grund för framtiden.

Ju fler krav och frågor du ställer desto större är sannolikheten att det faktiskt görs något åt dessa. Det gäller att utnyttja den konsumentmakt du har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Möten efter corona

Därför saknar du fysiska möten.

Möten är ett ämne som berör. Inte minst nu när lejonparten av våra möten huvudsakligen sker digitalt och ser ut att fortsätta göra det ännu en tid framöver. Det finns de som tycker att det funkar alldeles utmärkt att ses digitalt och så finns det de som längtar ihjäl sig tills vi får mötas igen. […]

Fysiskt eller digitalt möte?

Coronapandemins utbrott våren 2020 gjorde att digitala möten tog ett gigantiskt steg framåt betydligt snabbare än vad som förutspåtts. Men i den digitala era vi befinner oss i ökar behovet, betydelsen och vikten av fysiska möten mellan människor. Vi är ett flockdjur som längtar efter att få träffas IRL igen, när pandemin är över. Så […]

Fri entré till Virtuella Mötesmässan den 17/12

Som partner till den Virtuella Mötesmässan den 17 december kan du besöka vår monter och ta del av våra korta föreläsningar via Zoom. I år har Möteskulturdagen satsat på en virtuell mötesmässa med en utställning du inte vill missa!  Du som är anmäld får en länk till den virtuella mötesmässan, allt är smidigt sökbart för […]

Ny chans till gratis möteskunskap!

Missade du Möteskulturdagen förra veckan? Då får du en ny chans att se hela dagen och alla talare här! Så klicka in dig på länken, sätt dig bekvämt och njut av en stor dos gratis möteskunskap! Till Möteskulturdagen 2020 >> https://www.dipix.se/moteskulturdagen/ #wewillmeetagain💚

Ny kull examinerade mötesrådgivare

Den 7 december var examensdag för en ny kull mötesrådgivare inom Svenska Möten. Utbildningen genomförs av mötesanläggningars personal, parallellt som de jobbar med möten och konferenser i praktiken. Totalt har nu 180 anställda inom Svenska Möten gått utbildningen, vilket motsvarar mötesrådgivare på 68 av Svenska Mötens medlemsanläggningar. Efter pandemins utbrott skedde utbildningens sista delar och […]

Svart bälte i smittskyddshantering

Under den här pandemin har Sveriges mötesanläggningar fått svart bälte i smittskyddshantering. Men just när vi som bransch bevisat att det GÅR att mötas coronasäkert, skruvar Folkhälsomyndigheten åt rekommendationerna igen. Vi förstår oron. Säkerheten för dig och dina medarbetare går före allt och vi har alla ett gemensamt ansvar att stoppa smittspridningen. Men Sveriges mötesanläggningar […]

Våra fem bästa tips på digitala arbetsverktyg

Det finns mycket tid och pengar att tjäna på att optimera sina möten och sin arbetstid, något som inte minst mjukvaruutvecklare insett. Därför finns det i dag en uppsjö av verktyg som kan hjälpa till med just det. Här är fem av Svenska Möten-redaktionens favoriter!

Möten över 50 personer – vad gäller?

Det är en vanlig missuppfattning att möten och konferenser över 50 personer inte är tillåtna. Det stämmer inte. Slutna möten och konferenser som arrangeras av företag eller organisationer räknas inte som allmänna sammankomster och omfattas därför inte förbudet. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna som vi får just nu:   Vad menas […]

Att tala så att andra vill lyssna, 11/11

Hur får man andra att lyssna till det man har att säga? Räcker det inte att kunna sitt ämne? Måste man verkligen ha en snygg presentation i datorn? Vad bör man tänka om man presenterar digitalt? Och hur hanterar man egentligen sin nervositet? På onsdag har du en möjlighet att gå webbkursen “Att tala så […]

Så vågade vi samla 400 deltagare i coronatider.

Tvärtemot vad man kanske kan tro, finns det många goda exempel på konferenser och evenemang som genomförts i enlighet med Folkhälsmyndighetens riktlinjer och rekommendationer sedan pandemins utbrott. En av dem är besöksnäringens egen branschorganisation Visita, som i början av september valde att arrangera den årliga Visitadagen för 400 deltagare som avslutades med en gemensam middag […]