Hållbara möten = hälsosamma möten
ETT AV VÅR TIDS stora gissel är den psykosociala arbetsmiljön. Ohälsotalen är höga och under förra året skärptes regelverket och arbetsgivarnas ansvar för medarbetarnas välbefinnande. En bra arbetsmiljö där medarbetarna känner välbefinnande genom engagemang, där det finns möjlighet till personlig utveckling, lärande och kreativitet, främjar enligt forskningen produktiviteten. Medarbetare som mår bra av jobbet är mer närvarande, mer lojala, mer samarbetsorienterade, mer innovativa och skapar högre kundnytta. Hur kan den insikten användas för att planera hälsosamma och hållbara möten?
Under våren och sommaren har jag i olika sammanhang fått frågan om vilka trender vi ser på Svenska Möten när det gäller möten och konferenser. Och att hållbarhet och hälsa slår igenom även på möten är tydligt. Alltfler vill ha hälsosamma, gröna och hållbara möten där allt från yogapass, energipauser och blodsockerbalanserande mat står i fokus. Som mötesledare kan du bidra till att skapa hälsosamma och hållbara möten genom att i god tid skicka ut agenda och program för konferensen med ett tydligt syfte och mål, där det också framgår hur mötesdeltagaren kan förbereda sig. Under själva mötet som bör tempot växla i passen och arbetsformerna variera, så att det inte blir för långa pass utan någon interaktivitet. Var också tydlig med vad som förväntas av deltagarna, både under och efter konferensen. Med dessa enkla saker hjälper du redan till att minska stressen hos dina kollegor.
EN AV DE STÖRSTA stressbovarna på en arbetsplats är när förväntningarna inte är tydliga och det gäller förstås också då man åker iväg på en konferens. Glöm inte heller att välja aktiviteter som alla känner sig bekväma med. Alla är inte tävlingsinriktade eller gillar att visa upp sig i badkläder för de närmaste kollegorna. Nyligen berättade en assistent på ett stort företag för mig att hon mer eller mindre hade känt sig tvungen till att bada bastu med sin (kvinnliga) chef fastän hon inte alls kände sig bekväm i situationen. Och hon vågade naturligtvis inte säga något, en typisk situation som framkallar stress och motsatsen till välbefinnande på en arbetsplats.