Inga sparade anläggningar!

Så knuffar du mot klimatsmarta val

”To nudge” betyder som bekant ”att knuffa” och nudging handlar om att försiktigt leda människor i en önskvärd riktning, utan varken morot eller piska. I stället arrangerar man en valsituation så att det önskvärda valet blir det som är lättast att fatta. En nudge är helt enkelt ett frivilligt, enkelt val för ett bättre alternativ ur ett hållbarhetsperspektiv.

Metoden anses vara effektiv för att få konsumenter, medborgare och medarbetare att göra mer hållbara val, utan pekpinnar. Hur gör vi inom mötesindustrin för att göra det tilltalande och enkelt för deltagarna att välja de alternativ som är hälsosamma och klimatsmarta? Miljömärkning av anläggningen är bara en av många metoder. Här kommer några enkla tips (som du mer än gärna får stjäla:).

1. Erbjuda hämtning på tågstation/busstation
Flera mötesanläggningar som ligger utanför citykärnorna erbjuder skjuts mellan anläggningen och tåg- och/eller busstationen för att underlätta för deltagarna att samåka. Ett effektivt att puffa i rätt riktning och skippa flyg och taxi.

2. Minska matsvinnet
Allt fler väljer att byta till mindre tallrikar då de serverar buffé vid konferenser och möten. På så sätt minskas mängden matrester då vi människor har en tendens att ta för mycket per gång och tallrik. Att ställa grönsaker först i buffén ökar också sannolikheten att vi äter mer grönt och att ställa ut skyltar som markerar lokala ekologiska produkter eller vad som är närodlat i trakten puffar också mot att fylla tallriken med klimatsmarta val.

3. Puffa för vegetariska och gröna alternativ
Genom att alltid erbjuda ett vegetariskt alternativ till lunch och middag puffar vi åt rätt håll. Vi ser att fler och fler vågar gå längre än så genom att endast erbjuda vegetariska alternativ och där kött är tillbehör och kostar extra. Det finns egentligen ingen anledning att inte välja vegetariskt idag, men vanan att lägga till en köttbit “för att bli mätt” kan vara svår att bryta.

4. Energipauser istället för sockerchocker
Att erbjuda ett större utbud av nyttiga alternativ till fikapauser är en smart investering av mötestiden. Ofta är det inte hungern som ska mättas utan energin som ska fyllas på. Energishots, frukt, nötter och rawfood/slow food kan vara minst lika gott som en kanelbulle eller godisskål. Ett energirikt möte är ett lyckat möte.

5. Källsortering på hotellrummet
Allt fler hotell och mötesanläggningar har nu källsortering på hotell- och mötesrum för att minska på hushållsavfallet. Det väcker tanken och möjliggör förändring.

6. Tvätt av handdukar och lakan
Tvätt av lakan och handdukar är en stor miljöbov. Ett enkelt, och i branschen sedan länge använt sätt, är att låta gästen själv välja om handdukar ska bytas ut varje dag. Att bara ställa en fråga gör att vi tänker till en gång extra och sparar samtidigt på miljön.

Hur gör ni för att leda era deltagare i rätt riktigt och välja ett mer hållbart alternativ?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *