Mat för planetens överlevnad
Högbo Brukshotell utanför Sandviken prisas som Nordens mest hållbara hotellrestaurang av 360° Eat Guide.
Nordens mest hållbara hotell ur ett gastronomiskt perspektiv är Högbo Brukshotell. När 360° Eat Guide höll en prisgala i Stockholm nyligen var det hotellet utanför Sandviken som vann ”hotellkategorin”. – Vi vet redan att vi tänker och gör rätt, vi måste bara bli ännu bättre på att berätta om det. Priset gör det lättare, säger krögaren Stefan Johansson.
I bedömningen av de 250 olika nordiska restaurangerna och hotellen utvärderas bland annat hur hotellen hanterar matavfall, vattenanvändning, menyer, kommunikation och utbildning. För Stefan började hållbarhetsarbetet på allvar 2011. – Det var då vi började använda resurser på vårt eget område. I och med det såg vi möjligheter i att kunna bli mer självförsörjande. I dag har vi inte bara lamm och växthus, det finns ysteri, bageri och slakteri. Dessutom har vi skogsområden, där man till exempel kan plocka svamp.
Skälet till att Högbo Brukshotell satsar på hållbarhet är enkelt: – För oss handlar det om att få planeten att överleva. Då blir en sådan här satsning en nödvändighet.
Yasuragi och Hotel Kristina i Sigtuna var båda nominerade till priset i samma kategori.
I kategorin “Upplevelse” vann vår nyaste medlem Ästad Vingård med deras restaurang ÄNG. Restaurangen utforskar halländska smaker och råvaror från deras skogar, ängar, gårdar och vatten. Avsmakningsmenyn förändras i takt med växtsäsong, skörd och årstidernas egen karaktär. Det kreativa arbetet leds av köksmästare Filip Gemzell som tillsammans med kockar och sommelierer presenterar en halländsk avsmakningsmeny med lokala drycker och viner från hela världen.
360° Eat Guide är en helt ny hotell- och restaurangguide som inte bara fokuserar på kvalitet, utan också lägger stor vikt vid hållbarhet. En bra guide att följa om du vill resa och äta klimatsmart, alltså.