Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Res utan dåligt klimatsamvete – 5 tips som gör skillnad

Är du sugen på en resa men stoppas av klimatångest, eller kanske rädslan för klimatshaming? Kolla in checklistan som hjälper dig att säkra en mer klimatsmart resa så att du kan åka bort med ett grönt samvete.

Den internationella turismen har fördubblats på bara 20 år. Vi svenskar flyger sju gånger mer än en genomsnittlig världsmedborgare och en enda flygresa tur och retur till Thailand släpper ut motsvarande 2,2 ton koldioxid i luften. Det är nästan lika mycket som en vanlig bil gasar ut under ett helt år. En tankeställare är att vi behöver komma ner till runt ett ton koldioxid om året per person för att klara klimatförändringarna.

Den senaste tiden har våra resevanor stått i rampljuset och många kritiseras för sina resevanor. Och visst måste vi tänka till på om vi verkligen ”behöver” göra den där resan eller om det går att ta sig till resmålet på annat sätt. Men det finns även andra aspekter som påverkar hur mycket din resa inverkar på klimatet. Som en del i ledet har företaget Svenska Möten tagit fram en checklista som hjälper dig att göra en mer klimatsmart resa.

Fem tips för ett resa mer klimatsmart
1. Långt är inte bäst. Upptäck Sverige, eller våra grannländer om du bor nära gränsen.

2. Välj ett miljöcertifierat hotell, eller ännu bättre, ett som är helt klimatneutralt. Du är då garanterad att de är klimat- och miljömedvetna i alla led.

3. Res miljösmart, alltså med tåg, kollektivtrafik, cykel eller gå om det är en staycation och du bara ska in till stan. Eller hyr en miljövänlig bil (biogas, el eller miljödiesel). Hur mycket kan en resa göra? En hel del. Du kan till exempel ta tåget mellan Göteborg och Stockholm 50 000 gånger med samma utsläpp som en flygresa på samma sträcka, och jämfört med bil kan du ta tåget 25 000 gånger.

4. Tänk på maten. Maten är en stor klimatbov och står för nästan en tredjedel av de svenska hushållens klimatpåverkan, eller två ton koldioxidekvivalenter (den mängd gas som motsvarar klimateffekten av koldioxid) per person och år. Bästa sättet att minska resans klimatpåverkan är att välja vegetarisk mat på lokala råvaror i säsong. I dag äter vi i Sverige som om vi har runt fyra planeter trots att det bara finns en.

5. Nådde du inte hela vägen trots goda intentioner kan du klimatkompensera, det är näst bäst efter att vara klimatneutral. Klimatkompensation innebär att den som orsakar utsläpp betalar för att motsvarande mängd utsläpp minskar någon annanstans, exempelvis genom att köpa utsläppsrätter så att de inte kan användas av någon annan. Kompensationen kan också bygga på att ge pengar till exempelvis trädplantering eller utbyggnad av förnybar energi. Det finns en mängd olika typer av projekt, företag och organisationer som erbjuder detta (här kan du läsa mer om klimatkompensation).

Myntet har, som ofta, flera sidor värda att ta med i beräkningen. Samtidigt som vi definitivt behöver dra ner vår egen klimatpåverkan och många gånger reser onödigt mycket har turismen stor betydelse för den ekonomiska utvecklingen – och i förlängningen också miljöutvecklingen i vissa länder. Men det viktigt att tänka till på hur du investerar i din semester – köper du tjänster och varor av lokalbefolkningen eller genom stora internationella jättar där dina pengar läcker ut ur landet direkt? Klimatberäkna din semester och hitta fler tips på hur du kan minska din miljöpåverkan på klimatsmartsemester.se.

Källor: Svanenmärkning, Svenska möten, SJ, WWF, RISE, Naturskyddsföreningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fysiskt eller digitalt möte – vad passar när?

I vår alltmer digitala era, ökar behovet, betydelsen och vikten av analoga möten mellan människor. Att veta vilket typ av möte som passar i vilken mötesform kan vara knepigt. Vad är egentligen skillnaden mellan digitala och fysiska möten? Är det möjligt att enbart hålla digitala möten? Och hur viktiga är egentligen de fysiska mötena?  Här […]

När livet ger dig citroner – gör lemonad.

Mitt i det vacuum som har uppstått mellan den akuta krishanteringen och ljusningen då restriktionerna lyfts, är det lätt att tappa hoppet. Kommer det att finnas ett liv efter Corona? Vi, som många andra, har krigat för vårt företag och våra medarbetare de senaste veckorna. Vi, som många andra, har tvingats säga upp fantastiska kollegor. […]

Kråkerön - Marstrands Havshotell

Avskilda möten och konferenser

För dig som letar efter en anläggning där ni avskilt kan mötas i en konferenslokal eller egen byggnad finns flera alternativ bland våra utvalda medlemmar i Svenska Möten. Välj en lokal för endast möte eller där ni kan bo över i avskildhet. På flertalet anläggningar kan ni även äta avskilt och välja att få all […]

Från lera till vin

En ägare som såg möjligheter där ingen annan gjorde det. En sommelier och en köksmästare i ett unikt samarbete. En VD som vill utbilda gästerna. Välkommen till The Winery Hotel, Sveriges första vinhotell. En lerfläck i korsningen av E4:an och Enköpingsvägen. Det är, med The Winery Hotels VD Claes Aneruds ord, vad som länge fanns […]

Hållbarhet i stället för frosseri på julbordet

December innebär så klart julbord och julbord innebär mängder av mat. Kanske lite väl stora mängder mat till och med. Vi pratade med Greentimes Simon Strandvik om hur du kan göra ditt julbord mer hållbart. Julen är en tid för traditioner och en av de mest ihållande är att de flesta frossar i mat. Hur […]

Julfesten – kul eller stressig?

Julen är tiden för julfester. För de flesta är jobbets högtidliga sammankomst bara kul, men för vissa kan det informella mötet vara lite jobbigt. Att veta vem man ska prata med, hur mycket man kan dricka eller vad för beteende man ska acceptera kan skapa stress inför festen. Retorikbyrån Snacka Snyggt vet hur du ska […]

Mat för planetens överlevnad

Högbo Brukshotell utanför Sandviken prisas som Nordens mest hållbara hotellrestaurang av 360° Eat Guide. Nordens mest hållbara hotell ur ett gastronomiskt perspektiv är Högbo Brukshotell. När 360° Eat Guide höll en prisgala i Stockholm nyligen var det hotellet utanför Sandviken som vann ”hotellkategorin”. – Vi vet redan att vi tänker och gör rätt, vi måste […]

Alkoholfritt – det moderna sättet att mötas

Glöm konferensfyllan och den obligatoriska bakisdagen – nu är det alkoholfritt som gäller. Trenden märks redan och kommer bli starkare under 2020. Det går knappt att kalla det för »hälsotrend« längre. Att tänka på vad vi stoppar i oss har blivit en så stor och viktig del i våra moderna liv att det påverkar allt […]

Det nya svenska köket

Matbilder fyller våra flöden. Kockar har tagit över tv-tablåerna. Det svenska intresset för gastronomi har aldrig varit större. Samtidigt larmar restaurangerna om personalbrist och allt färre söker sig till kockskolorna. Vi träffade stjärnkockarna Alexandra Zazzi och Ulf Wagner för att diskutera en bransch i förändring. Det är en grådisig höstdag i Göteborg och regndroppar bildar […]

Att mötas utan appar

Vad händer med det mänskliga mötet när allt mer runt omkring oss digitaliseras? Vi samlade tv-journalisten Stina Dabrowski – som gjort en karriär av att intervjua världens makthavare – och den digitala entreprenören Arash Gilan, för ett samtal om gillasamhället, robotisering och generationsglapp. Det här är en artikelserie om “Vikten av det personliga mötet i […]