Inga sparade anläggningar!
Visa orginalspråket
Frågor & svar

Möt Mia Stuhre, projektledare för Almedalen

Förberedelserna inför Almedalsveckan 2017 pågår för fullt på många håll i landet och särskilt på Gotland. En nyhet för i år är att ikonen Karin Lindvall slutat och Mia Stuhre tagit vid för att ro Sveriges största demokratiska mötesplats i hamn. I fjol arrangerades 3 794 evenemang, kommer antalet evenemang att gå över 4 000-strecket i år?

Under många år har Almedalsveckan och Karin Lindvall varit tätt hoplänkade. Hennes namn har nämnts med vördnad, hon var kvinnan som år efter år var spindeln i nätet för hela den enorma, organisatoriska apparat som Almedalsveckan är. I höstas valde hon att kliva av och i samband med det bytte också hennes kollega Jenny Sander jobb. I deras ställe kom Mia Stuhre, som sedan årsskiftet är projektledare för Almedalsveckan 2017, och delprojektledare Elin Nysten.

– Jag har tidigare varit en av dem som hyrde mark, ordnade seminarier och event under Almedalsveckan, berättar Mia. Jag har gått och sneglat på det här uppdraget, det är ju så häftigt att få vara delaktig i en så fantastisk vecka. Det kändes som att tjänsten var som gjord för mig.

– Jag tycker det känns otroligt stimulerande och givande att få jobba med ett evenemang som står för öppenhet och demokrati, säger Elin. Att vi får fortsätta att förvalta detta. Det här är ett hedersuppdrag och inte ett vanligt jobb.

– Eftersom båda två slutade samtidigt, har vi fått börja nästan från noll. Ja, inte hela vägen, vi vet vad vi ska göra och det finns en deadline, men vi har möjlighet att ändra en del, förbättra för att bibehålla och stärka det som veckan är till för, nämligen demokrati och öppenhet, förklarar Mia.

Det är väldigt många som gör insatser för att hela veckan ska fungera. Toaletter ska städas, parkytor ska skötas, polis och vakter är ständigt närvarande. Sen är det alla som håller i själva arrangemangen.

– Det är ungefär 7 500 personer som på något sätt är engagerade i det program veckan har, säger Elin. Fast ibland kan det vara samma föreläsare som återkommer i olika programpunkter.

En öppen, demokratisk mötesplats för alla

– Almedalsveckan är en mötesplats där alla får vara med, understryker Mia. Visst, resekostnaden måste man ta, men kan man bo en bit utanför Visby, är boendet billigare. Region Gotland hyr ut vissa lokaler, som skolor, till mindre föreningar, så att de dels kan arrangera evenemang, dels för att få ett enkelt och billigt boende.

I början av året hördes en del kritiska röster angående den nya prislistan för hyra av mark.

– Informationen om de nya priserna kom för sent, det håller jag med om, men rent krasst blir det billigare för framför allt de mindre arrangörerna. I dag kan man som liten aktör välja en liten yta som inte kostar mer än ett par hundralappar om dagen, samtidigt som vi nu tar betalt för hela den yta som stora aktörer använder, som de tidigare inte betalade för, förklarar Mia. Det ligger i veckans natur att vi har demokratisk prissättning på marken.

Förutom Mia och Elin är också Anita Klingvall och Christer Stoltz med i projektgruppen. Anita ansvarar för uthyrning av mark, trafik och infrastruktur, Christer för beredskap och säkerhet. Mia och Elin jobbar med externa kontakter, programmet och presscentret. Det kommer in mer personal under våren och några till under själva veckan. Men det är fortfarande en ganska liten organisation med tanke på hur stor veckan är.

Aktivitetsnivån ökar för varje dag

– Första mars öppnade möjligheten att ansöka om att få vara med i det officiella programmet med sitt evenemang, nu har vi fått närmare 300 ansökningar och antalet kommer förstås att öka för var dag. Vår stora arbetsbörda är nu under våren. Vi kontrollerar varje programpunkt och kvalitetsgranskar texterna – är beskrivningen för tunn ber vi arrangören återkomma med en mer utförlig text, påpekar Mia.

– Just nu är det fokus på att granska evenemang, kontakta viktiga arrangörer, informera dem som är nya under veckan, skriva nyhetsbrev, gå igenom hemsidan samt få fram efterfrågad statistik för att svara på frågan vilket som är det hetaste ämnet, berättar Elin. Arrangörerna har många frågor. Vi ansvarar också för vissa delar i programtidningen, som trycks i slutet av juni.

Hur gör en smart arrangör?

Boende är bra att boka tidigt, någon mark brukar alltid finnas kvar att boka, men vill man ha en viss plats måste man förstås vara tidigt ute, likaså vad gäller de mest attraktiva lokalerna. De första brukar boka in sig till nästa år redan på måndagen under Almedalsveckan. Vissa bokar attraktiva hotellrum flera år i förväg, men kan man bo utanför Visby brukar det inte vara svårt att få boende.

– Sen är det viktiga att fundera över vilken samhällsfråga man vill lyfta, lägga in den tidigt i programmet och vässa formuleringen, säger Mia. Det största misstaget en arrangör kan göra är att tro att alla kommer att vara intresserade av just dennes fråga, men med närmare 4 000 programpunkter försvinner mycket i mängden om man inte hittar sätt att nå ut. Det är roligt att se när små organisationer lyckas få stor genomslagskraft genom att vara uppfinningsrika, tänka utanför boxen och kanske vara lite spektakulära!

Under Almedalsveckan är många lokala företag på tå med att ordna tält, ljus och ljud, köra ut mat, trycka informationsmaterial och mycket mer. Det är bara de lokala företagen som finns med på Almedalsveckans lista över företag man kan anlita och det är en medveten strategi.

– Det skulle bli ohållbart om alla företag fick lista sig här, förklarar Mia. Dessutom är det ju de lokala företagen som vet hur man löser olika saker på smidigaste sätt här på ön.

Vår tidning är som ett Almedalen varje vecka

En utställare som i år kommer att vara med för fjärde året med egen plats, är tidningen Dagens Samhälle. De har en intervjuscen där höga makthavare deltar i korta intervjuer. Almedalsveckan handlar om allt det som tidningen skriver om; vård, skola, omsorg, stadsbyggnad och integration – utmaningar som ligger på det offentliga bordet.

– De som bara ser veckan på avstånd kanske mest uppfattar ett rosévinsmingel, men på plats upplever man det bästa av det öppna demokratiska samhället. Den stora grejen är att en enskild person kan komma enormt nära de högsta beslutsfattarna, säger Annika Almgren som ansvarar för PR och kundrelationer på Dagens Samhälle. Den här öppenheten och viljan att kommunicera, interagera och utbyta åsikter gör mig helt knockad, nästan religiös. Almedalen är en fantastisk mötesplats, det bästa beviset på att vi har ett öppet och demokratiskt samhälle. Det gör mig glad och inger hopp i en trasig värld!

De härliga kvällarna i Almedalen

På alla ställen där många människor möts, vill man också få chans att kliva ur sin professionella roll och samlas runt något annat. I och med att Almedalsveckan är på en begränsad yta och deltagarna övernattar, uppstår en speciell stämning. I var och varannat gathörn springer man ihop med en kändis eller en bekant, det är lätt att börja ett samtal, alla som är där är intresserade av vad som sker i samhället.

– Jag ser veckan dels som den demokratiska mötesplatsen, men också det personliga mötet. Man måste inte ta ett glas rosévin för att mötas, men det informella sättet att träffas, det tror jag är viktigt, avslutar Mia Stuhre.

Fakta

1968: Olof Palme (S) ställer sig för första gången på ett lastbilsflak vid Kruttornet, bredvid Almedalen, för att hålla tal.
1979: Karin Söder (C) är först ut bland de borgerliga partierna med att hålla tal i Almedalen.
1991: Första gången som alla riksdagspartier medverkar.
90-talet: nu börjar det bli fler event än bara de rent politiska.
2009: antalet evenemang passerade 1 000.
2010: sociala medier befäster sin plats bland traditionella medier.
2016: 40 000 besökare, 3 794 evenemang i programmet.

Huvudarrangör: riksdagspartierna. Varje parti har en lokal representant i ombudsgruppen på Gotland. 2017 är ordförande i gruppen socialdemokraten Leif Dahlby.
Värd: Region Gotland. Ansvarar för program, hyr ut mark, ser till att tält och ljud finns på plats just vid Almedalsscenen och ansvarar för presscentret.

Tre händelser i Almedalen som vi minns

2010 Gudrun Schyman (Fi) eldar upp 100 000 kronor för att protestera mot löneskillnader mellan kvinnor och män.
2011 Christer Fuglesang tar en hel burk med homeopatiskt sömnmedel för att bevisa att homeopati inte fungerar. Gäspade sig sedan igenom tv-sändningen från Debatt i SVT …
2013 Stödkommittén Free Dawit sätter upp en snarlik kopia av den fängelsecell i Eritrea som Dawit Isaak sitter i, oskyldigt fängslad. 251 personer fick testa att sitta där inne i mörkret i 15 minuter.

 

Text: Åsa Stenström
Foto: Karl Melander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Digital utbildning: Så leder du hybridmöten

Digital utbildning: Så leder du hybridmöten

Digitala möten skiljer sig från det fysiska mötet på många sätt. Hybridmötet – när en del deltagare finns på plats och andra är med på distans –  ställer ytterligare krav på dig som mötesledare. Dynamiken är en annan och det är ännu svårare att skapa interaktivitet. Vi ger dig konkreta tips på hur du som […]

Vi söker Projektledare Kommunikation

Vi söker Projektledare Kommunikation

Har du bred kommunikationsvana? Gillar du att vara en ”do:er” och spindeln i nätet? Får du energi av projektansvar, att få tänka kreativt och att växla mellan planering och utförande? Vill du arbeta i en organisation som präglas av en prestigelös, öppen och familjär stämning, högt i tak och en platt organisationsstruktur med nära till […]

Svenska Mötens Trendrapport – nu vill svenskarna vara tillsammans igen

Svenska Mötens Trendrapport – nu vill svenskarna vara tillsammans igen

Pressmeddelande den 14 juni 2022 Pandemins isolering har ändrat våra mötesbeteenden och påmint oss om betydelsen av relationer och mänsklig kontakt. I årets upplaga av Svenska Mötens trendrapport står ”Tillsammans” med en större social närvaro i centrum när möten och konferenser nu bokas. Relationer, mänsklig kontakt samt en högre fysisk och social närvaro står nu […]

Göteborgs Stad väljer Svenska Möten – största mötesavtalet någonsin

Göteborgs Stad väljer Svenska Möten – största mötesavtalet någonsin

Pressmeddelande den 2 maj 2022 Göteborgs Stad har upphandlat ett nytt mötesavtal med Svenska Möten. Avtalet är det största någonsin för Svenska Möten och ger samtidigt Göteborgs Stad möjligheten att koncentrera sig helt på sin kärnverksamhet. ”Som Sveriges ledande mötesexpert är vår roll inte bara att boka kundens möten utan även att ge kunden styrning […]

Nu söker vi fler mötesplanerare!

Nu söker vi fler mötesplanerare!

Nu söker vi nya kollegor till vårt härliga Innesäljteam! Arbetsuppgifter: Dina arbetsuppgifter är i första hand att hantera konferensförfrågningar från våra kunder och hitta lämpliga anläggningar utifrån deras behov. Du koordinerar tillgänglighet, pris och övriga frågor utifrån kundens önskemål. Ibland tar du även hand om detaljplanering och bokning av kringarrangemang och aktiviteter. Du ingår i […]

Våra bästa tips för covidsäkra möten

Våra bästa tips för covidsäkra möten

Just när vi äntligen hade fått träffa kollegorna igen och mötas – på riktigt, så är vi tillbaka till nya restriktioner och hemarbete. Men i mötesrum över hela Sverige pågår det dagligen säkra och ansvarsfulla möten som bygger företagskulturer, svetsar samman team och ger näring åt kreativa framtidsvisioner.  Här är våra bästa tips för covidsäkra […]

Nya restriktioner – igen! Vad gäller nu?

Nya restriktioner – igen! Vad gäller nu?

De nya restriktionerna som regeringen utfärdat för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, gäller i regel inte för företag och organisationers egna möten och konferenser. Om ett företag däremot väljer att bjuda in allmänheten till exempelvis ett seminarium, så räknas det som en allmän sammankomst. Restriktionen i antalet deltagare gäller alltså rent formellt inte företags egna […]

Återinförda restriktioner från och med den 23 december – vad gäller?

Återinförda restriktioner från och med den 23 december – vad gäller?

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade vid en gemensam pressträff den 21 december att vissa restriktioner för bland annat serveringsställen återinförs i syfte att motverka spridningen av covid-19. Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter innebär att följande gäller från och med torsdagen den 23 december 2021: Servering av mat eller dryck inomhus får endast ske till besökare som sitter ner […]

Covidpass från den 1 december – vad gäller?

Covidpass från den 1 december – vad gäller?

Från den 1 december införs krav på Covidpass för grupper över 100 deltagare – men vad gäller för möten, konferenser och julbord? 👉 Regeringens beslut rör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för över 100 personer, och gäller i regel inte för företag- och organisationers möten och konferenser för anställda, kunder eller leverantörer. 👉 Om ett […]

Nu söker vi en marknads- och kommunikationschef. Är det du?

Nu söker vi en marknads- och kommunikationschef. Är det du?

Din roll I rollen som marknads- och kommunikationschef ansvarar du för att positionera Svenska Möten på marknaden och utveckla organisationens samlade marknads- och kommunikationsarbete. Det innebär bland annat att utveckla budskap, innehåll och tonalitet i såväl den strategiska kommunikationen, som marknadskommunikation och onlineförsäljning. Du ansvarar för Svenska Mötens webbplatser och du har ett resultatansvar för […]