Del 3. Social har en annan betydelse för millennials
Uppvuxen med digitala mötesplatser – då gör Snapchat eller stan ingen skillnad. Ordet social har olika betydelser för millennials och medelålders. Det här är del 3 i en artikelserie om “Vikten av det personliga mötet i en allt mer digital värld”.
Det finns en uppfattning om att en hel generation som har blicken ner i mobilen dygnet runt går miste om social interaktion och att de umgås för lite utanför den digitala bubblan. Det håller Johannes Gustavsson, ung och författare till ”Uppfödd på nätet”, inte alls med om. Boken bär till och med undertiteln ”Lär känna den sociala generationen”.
– Jag påstår inte att vi unga är särskilt sociala, åtminstone inte i ordets traditionella bemärkelse. Men jag skulle ändå vilja kalla en generation som är uppkopplad och tillgänglig under dygnets alla timmar och året runt för social. Ingen annan generation har haft så många olika sätt att vara social på.
Hur kommer era möten se ut i framtiden? När våra millenials idag inte ser skillnad snapshat och verkligheten.
Inte ens det personliga mötet behöver nödvändigtvis ske utanför nätet, menar Johannes Gustavsson. Möts man digitalt är det mer kravlöst, vilket lockar många. Du behöver inte vara tipptopp på alla nivåer, kan strunta i hur du ser ut och behöver inte vara bra på att improvisera i stunden.
Att vissa unga känner sig osäkra när de ska träffa någon bortom skärmen erfar även antropologen Katarina Graffman.
– Det ofiltrerade kan upplevas som ett problem då man plötsligt inte kan kontrollera vad man säger. Så det personliga mötet kan bli obekvämt, i alla fall om det inte är nära vänner man träffar. Men för många är det tvärtom befriande med det ofiltrerade. Att träffa vänner får en extra dimension.
Katarina Graffman forskar om ungas medievanor och har lagt märke till att ungdomar inte gör den uppdelning som äldre gör mellan digital och fysisk verklighet. Det kan till och med vara så att den digitala verkligheten är verkligare än den vi kallar IRL.
– I en digital kontext har man tillgång till alla sina kanaler, alla sina vänner och alla sina minnen. I verkligheten är livet tunnare.
Att det finns för lite forskning för att vi ska kunna dra några slutsatser om hur det digitala levernet påverkar oss är experterna överens om. Det har helt enkelt gått för kort tid. Däremot håller de flesta med om att ungas och äldres digitala beteenden skiljer sig åt och att det får konsekvenser när de möts. De unga har vuxit upp i en digital verklighet som saknar hierarkier.
Enligt Johannes Gustavsson förväntar sig den digitala generationen att allt ska gå snabbt och smidigt. På jobbet behöver de en mentor snarare än en chef.
– Jag tror att man ska fokusera på kontinuerlig feedback, personlig utveckling och starka mentorer för att få den sociala generationen att trivas på arbetsplatsen. Vissa företag verkar tro att det som krävs är flextid, gratis läsk och pingisturneringar. Så är förstås inte fallet.
Läs mer om ämnet “Vikten av det personliga mötet i en allt mer digital värld”;
Mötet, Att mötas utan appar
Del 1, Personliga möten, bra för ditt välmående
Del 2, Kan kvalitativa möten bota ensamhet?
TEXT: Petra Westlin