Därför lockar utekonferensen
Allt fler vill uppleva natur, men på ett säkert sätt. Personlig utveckling, hälsa och att resa hållbart är annat som lockar, enligt en trendrapport från Visit Sweden 2020.
Redan 2009 uppmärksammades att vi törstar mer efter äkta upplevelser – en motreaktion till en stressad vardag med ökad konsumtion och slit-och-släng-mentalitet. Denna trend har ökat de senaste 10 åren. Vi har sett det i våra egna trendrapporter och inom andra branschers spaningar. Naturens positiva effekter på vår hälsa kommuniceras mer och mer och vi hittar nya trender och aktiviteter för varje år. Att vistas i naturen kan vara stärkande för både kropp och själ, en känsla av ”lugn och ro” infinner sig och kroppen kan bygga upp immunförsvaret.
Visit Swedens rapport om naturturism visar att besökare kommer i allt större utsträckning söka mindre kända och mindre trånga, vackra platser i naturen som de kan upptäcka. Att välja relativt outforskade platser på landsbygden att semestra på, framför bebyggda områden, förstärks också av COVID-19. Pandemin har ytterligare ökat på sambandet mellan planetarisk hälsa och individuell hälsa – vilket leder till en ökad efterfrågan på hållbara besöksmål. Avlägsna platser lockar resenärerna både ur ett säkerhets- och ett upplevelseperspektiv. Där kan de turista utan stora folkmassor och upplevelserna känns mer autentiska, unika och exklusiva när de görs ensamma, eller med få andra turister.
Lokal och inhemsk turism tilltalar resenärerna av samma skäl, både ur en säkerhetsperspektiv och ur ett hållbarhetsperspektiv. Andra transportsätt än flygresor – till exempel tåg, bil, cykel – kommer sannolikt att växa i popularitet.
Rapporten visar på fem trender inom naturturism
- Personlig utveckling i naturen efterfrågas, både privat och i arbetslivet
- Ökad efterfrågan på bekväma, tillrättalagda och säkra naturupplevelser
- Längtan efter genuina naturupplevelser blir större
- Hälsotänkandet ökar, både inom mat, resor och upplevelser
- Engagemang som en strävan, att bidra och göra nytta
Hur påverkar dessa trender mötesbranschen i Sverige?
Strävan att engagera sig för den ”goda kampen” – dvs för naturen, hållbarheten, klimatsamvetet – har blivit allt starkare sedan 2018. Flera undersökningar visar att konsumenter tror att det kommer att bli ännu viktigare med hållbarhetsfrågor efter krisen samt att fler vill välja mer hållbara produkter och beteenden i framtiden. Det är inte längre acceptabelt att bete sig på ett sig privat och ett annat sätt när du är i tjänst. Det kanske rent krasst är olämpligt att resa utomlands för den årliga personalresan då flera av de anställda inte delar samma värderingar eller ännu värre att företagets kunder skulle se det som stötande ur ett hållbarhetsperspektiv.
För oss inom Svenska Möten bekräftar Visit Swedens naturturismtrend våra egna tankar kring hållbara möten och mötesplatser i Sverige. Vi har sett en ökad efterfråga av miljömärkta mötesanläggningar, hur dessa anläggningar jobbar inom hållbarhet och att våra kunder vill att vi hjälper till att styra mot uppsatta rese- och mötespolicys inom företaget. Det kan t.ex. handla om att samtliga deltagare ska kunna ta sig kommunalt till mötesanläggningen, att det endast ska serveras vegetarisk kost och alkoholfria alternativ i första hand. Efterfrågan på tillhörande aktivitet som svetsar samman lag och ger nya upplevelser i naturen har vi också sett en stor ökning inom. Det kan vara skogsbad, kallbad eller vandringar med picniclunch i skogen.
Källa: Visit Sweden Naturturism Trender 2020, https://corporate.visitsweden.com/kunskap/natur/naturturism-trender-2020/
Bild: Körunda Golf & Konferenshotell