Inga sparade anläggningar!

Äppelmarknaden i Kivik, en succé

Årets Äppelmarknad blev en succé i Kivik med flera utställare, provsmakning, sortbestämning och delikatesser. Flera av våra medlemmar var på plats och några även som representant på matmarknaden, bland annat Brösarps Gästgifveri som serverade skånsk äggakaka med knaperstekt fläsk.

Varje år byggs en äppeltavla gjord av tusentals äpplen från trakten. Årets äppeltavla föreställer Stenshuvud och Hanöbukten och heter Hjärtat i Äppelriket. Tavlan kommer att vara i sitt absoluta esse om cirka två veckor, berättar konstnären Emma Karp Lundström från scenen i Kivik. Äpplena ändrar färg och därmed tavlans utseende.

Foto: Lars-Olof Börjesson, ordförande för Äppelmarknaden.

Men vad händer med äpplena sen, matsvinn tänker ni direkt….nja, den stora tavlan med spik och äpplen slängs i en container och går till återvinning.. På återvinningscentralen finns en biogasanläggning som tar hand om äpplena medans spikar och skivor sorteras bort. Att sprida information vad det faktiskt går att göra med våra svenska äpplen är viktigt. Marknaden bjöd på lokalt producerade delikatesser, provning av äppelmuster och äpplen samt sortbestämning. Barnen mustar och wokar äpplen i eget tält på marknadsplatsen, gör jongleringsbollar och går tipsrunda med äppeltema.

Även om själva Äppelmarknaden ägde rum i helgen, är Kivik värt ett besök under hösten. Färgerna, dofterna och alla delikatesser så här års. Och ni vet vart ni ska bo!
Kiviks Hotell, Konferens och Spa >>

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *