Inga sparade anläggningar!
Frågor & svar

Alkoholfritt – det moderna sättet att mötas

Glöm konferensfyllan och den obligatoriska bakisdagen – nu är det alkoholfritt som gäller. Trenden märks redan och kommer bli starkare under 2020.

Det går knappt att kalla det för »hälsotrend« längre. Att tänka på vad vi stoppar i oss har blivit en så stor och viktig del i våra moderna liv att det påverkar allt vi gör och alla våra val. Det här ställer såklart helt nya krav på mötes- och konferensanläggningar. En större efterfrågan på mat och dryck som är snäll mot kroppen innebär ett helhetstänkande inom mat, hälsa och miljöer.

Hälsosammare möten börjar självklart med maten – men på senare år har alkoholen kommit allt högre upp på dagordningen. För inte alls längesen var konferens i princip alltid lika med alkohol i någon form. I synnerhet om konferensen innebar övernattning. Där svänger nu pendeln: det blir allt vanligare med alkoholfritt, både privat och i jobbsammanhang. Du kan numera dricka drinkar av svenskproducerad gin utan alkohol, Systembolaget säljer en uppsjö av alkoholfria viner, Carlsberg lanserar alkoholfri öl på fat under 2019 för att möta efterfrågan och det finns snart ingen bar utan självaktning som inte håller sig med ett par högklassiga alkoholfria drinkar.

En av de största fördomarna mot alkoholfria viner är att de är urvattnade och bara söta, men det är en myt numera, säger Nadja Karlsson, dryckesexpert på Systembolaget.

Mötesanläggningarna märker såklart av den här nya trenden och rustar därefter. På Rönneberga, en av Svenska Mötens nyaste medlemmar, märker mat- och dryckesansvarige Glenn Poulter en stor skillnad bara på de senaste åren. Det ligger verkligen i tiden med alkoholfritt och det hänger ihop med den här hälsotrenden, det är inget konstigt att dricka alkoholfritt till middagen längre. Många av våra kunder frågar efter alkoholfria alternativ och det har faktiskt varit flera på senaste tiden som beställt alkoholfritt i förväg, säger Glenn.

Kan man prata om ett förnyat sätt att konferera?

Ja, verkligen. Det handlar fortfarande om själva mötet mellan människor, men det går inte längre att bara ”sätta klackarna i taket”, det är modernare nu, säger han.

Hur rustar ni för detta?

Jag tror det kommer bli viktigt att ta fram alkoholfria dryckesalternativ som funkar i det tema man har. Vi har jobbat mycket med våra mocktails (cocktails utan alkohol, reds. anm.) för att få fram något som är hälsosamt, görs som en vanlig cocktail och smakar gott, säger Glenn.

Vad tror du om utvecklingen 2020?

Alkoholfritt kommer vara en standardprodukt som alla behöver erbjuda. Sedan kommer man behöva kombinera det med sitt övriga erbjudande: maten, hälsoshots och allt som ingår i konferenspaketen, säger han.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fysiskt eller digitalt möte – vad passar när?

I vår alltmer digitala era, ökar behovet, betydelsen och vikten av analoga möten mellan människor. Att veta vilket typ av möte som passar i vilken mötesform kan vara knepigt. Vad är egentligen skillnaden mellan digitala och fysiska möten? Är det möjligt att enbart hålla digitala möten? Och hur viktiga är egentligen de fysiska mötena?  Här […]

När livet ger dig citroner – gör lemonad.

Mitt i det vacuum som har uppstått mellan den akuta krishanteringen och ljusningen då restriktionerna lyfts, är det lätt att tappa hoppet. Kommer det att finnas ett liv efter Corona? Vi, som många andra, har krigat för vårt företag och våra medarbetare de senaste veckorna. Vi, som många andra, har tvingats säga upp fantastiska kollegor. […]

Kråkerön - Marstrands Havshotell

Avskilda möten och konferenser

För dig som letar efter en anläggning där ni avskilt kan mötas i en konferenslokal eller egen byggnad finns flera alternativ bland våra utvalda medlemmar i Svenska Möten. Välj en lokal för endast möte eller där ni kan bo över i avskildhet. På flertalet anläggningar kan ni även äta avskilt och välja att få all […]

Från lera till vin

En ägare som såg möjligheter där ingen annan gjorde det. En sommelier och en köksmästare i ett unikt samarbete. En VD som vill utbilda gästerna. Välkommen till The Winery Hotel, Sveriges första vinhotell. En lerfläck i korsningen av E4:an och Enköpingsvägen. Det är, med The Winery Hotels VD Claes Aneruds ord, vad som länge fanns […]

Hållbarhet i stället för frosseri på julbordet

December innebär så klart julbord och julbord innebär mängder av mat. Kanske lite väl stora mängder mat till och med. Vi pratade med Greentimes Simon Strandvik om hur du kan göra ditt julbord mer hållbart. Julen är en tid för traditioner och en av de mest ihållande är att de flesta frossar i mat. Hur […]

Julfesten – kul eller stressig?

Julen är tiden för julfester. För de flesta är jobbets högtidliga sammankomst bara kul, men för vissa kan det informella mötet vara lite jobbigt. Att veta vem man ska prata med, hur mycket man kan dricka eller vad för beteende man ska acceptera kan skapa stress inför festen. Retorikbyrån Snacka Snyggt vet hur du ska […]

Mat för planetens överlevnad

Högbo Brukshotell utanför Sandviken prisas som Nordens mest hållbara hotellrestaurang av 360° Eat Guide. Nordens mest hållbara hotell ur ett gastronomiskt perspektiv är Högbo Brukshotell. När 360° Eat Guide höll en prisgala i Stockholm nyligen var det hotellet utanför Sandviken som vann ”hotellkategorin”. – Vi vet redan att vi tänker och gör rätt, vi måste […]

Det nya svenska köket

Matbilder fyller våra flöden. Kockar har tagit över tv-tablåerna. Det svenska intresset för gastronomi har aldrig varit större. Samtidigt larmar restaurangerna om personalbrist och allt färre söker sig till kockskolorna. Vi träffade stjärnkockarna Alexandra Zazzi och Ulf Wagner för att diskutera en bransch i förändring. Det är en grådisig höstdag i Göteborg och regndroppar bildar […]

Att mötas utan appar

Vad händer med det mänskliga mötet när allt mer runt omkring oss digitaliseras? Vi samlade tv-journalisten Stina Dabrowski – som gjort en karriär av att intervjua världens makthavare – och den digitala entreprenören Arash Gilan, för ett samtal om gillasamhället, robotisering och generationsglapp. Det här är en artikelserie om “Vikten av det personliga mötet i […]

Kocken och kokerskan

I min ungdom funderade jag allvarligt på att bli kock. Jag drömde också om att upptäcka världen. Jag hade en bekant vars bror jobbade som fartygskock och jag tyckte det lät som det perfekta livet. Jag såg framför mig att jag skulle jobba intensivt i några månader och sedan vara ledig under långa perioder. Det […]