Inga sparade anläggningar!
Datorer på möten

83 procent stör sig på när kollegan kollar mail eller sociala medier

The New York Times släppte i dagarna en artikel om hur datorer och elektronik på möten och föreläsningar försämrar inlärningsförmågan hos deltagarna. Vissa har gått så långt att faktiskt förbjuda laptops, mobiler och läsplattor. 

Vår stora kartläggning om möten och möteskultur i svenska organisationer visar på att vi bör ta detta på allvar. Undersökningen visar nämligen att ca 83 procent irriterar sig på när andra mötesdeltagare kollar mail eller sociala medier under mötet i antingen telefoner eller datorer. Mer än hälften av alla mötesdeltagare kollar mail på varje eller vartannat möte. Och 4 av 10 arbetar i organisationer med regler för mail under mötet men av dessa tycker bara drygt hälften att de efterlevs.

”Laptops Are Great. But Not During a Lecture or a Meeting.” – Professor Susan Dynarski

Vad innebär det för mötet? Vilken konsekvens får det på stämning, kreativitet, engagemang och fokus under ett möte? Hur kan vi bli bättre på att förstå innebörden av elektronik på möten och konferenser? När dagens möten i stor del är oförändrade men tekniken utvecklas i snabbare takt, så hänger vi inte riktigt med.

Men när fler förstår innebörden av vad ett effektivt möte har för påverkan så kommer fler att vilja ha en förändring. På Svenska Möten tror vi på en tydlig mötespolicy och att på ett kreativt sätt inkludera och engagera mötesdeltagarna så att de känner sig som en del av mötet.

Vi tror också att svaret finns i det faktum att endast 3 av 10 har fått utbildning kopplat till möten och fått lära sig hur man ska hålla effektiva möten, vilket vår undersökning visar. Undersökningen visar också att hela 50 procent av alla möten upplevs som ineffektiva, vilket innebär att vi slänger bort fyra veckor per person och år i slösmöten. Dessa kostar 170 miljarder kronor bara i lönekostnad och motsvarar 240 000 arbetstimmar – varje år.

Läs hela artikeln från The New York Times >>

Är du är nyfiken att läsa mer om mötesvanor i Sverige.
Här är länken till hela undersökningen >>

Mer om möteskultur och mötespolicy.
Vi slänger bort 4 veckor på ”slösmöten” >>
Dåliga möten kostar tre gånger så mycket som sjukfrånvaron >>
Säg adjöss till sövande möten >>

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *