5 tips för klimatsmarta och hållbara möten
Hållbara möten handlar inte bara om miljömedvetenhet och smarta val. Det är minst lika viktigt att redan i planeringsfasen ta hänsyn till och inkludera alla deltagare. Här bjuder vi på tips om hur du arrangerar klimatsmarta och hållbara möten.
Det man kanske spontant tänker på när man hör begreppet hållbara möten, är att konferensanläggningen ska vara miljöcertifierad, menyn innehålla mer närodlade grönsaker och mindre kött och kanske gemensam transport till mötesplatsen. Men hållbara möten handlar också om den sociala biten – till exempel om det finns människor med särskilda behov bland mötesdeltagarna, eller om någon kommer från en annan kultur. Hållbara möten handlar också om att inkludera alla deltagare.
”Hållbara möten som inkluderar alla deltagare handlar mycket om sunt förnuft.”
Tips på hur du kommer igång med hållbara möten:
1. Välj en miljöcertifierad mötesplats. När ni väljer en miljöcertifierad mötesplats, exempelvis med Svanen-märkning, är ni garanterade klimat- och miljömedvetenhet i alla led.
2. Samåk i största möjliga mån. Samåk till konferensanläggningen – alternativt åk kollektivt eller hyr en gemensam buss.
3. Anpassa upplägget och aktiviteter efter deltagarna. Planera upplägget så att alla känner sig inkluderade. Tänk på deltagare med särskilda behov och eventuella kulturella frågor som kan behöva speciell hänsyn. Popquiz med svenska schlagers är kul för alla som växt upp i Sverige, men kan upplevas som exkluderande om någon kommer från ett annat land.
4. Var tydlig med syfte och mål. Med klar och tydlig kommunikation förstår deltagarna vad de förväntas bidra med och kan förbereda sig på rätt sätt. Det minskar stressen och förbättrar mötet.
5. Puffa i rätt riktning. Gör det enkelt – och tilltalande – för deltagarna att välja hälsosamma och klimatsmarta alternativ. På de allra flesta konferensanläggningar idag erbjuds nyttigare alternativ till de traditionella fikabröden, och mycket färska grönsaker till lunchen. Vissa anläggningar har till och med köttfria dagar, eller erbjuder kött som tillval till dagens fisk och vegetariska rätter.