Inga sparade anläggningar!

5 tips för dig som inte jublar över tanken att tala inför en grupp

Det var komikern Jerry Seinfelt som sade det vid det här laget bevingade uttrycket: ”According to most studies, people’s number one fear is public speaking. Number two is death”. Få människor jublar över tanken att tala inför grupp och vissa lider mer än andra. Men det finns hjälp att få för den som helst står utanför rampljuset.

 

”Tänk på att det ofta märks mindre att du är nervös än du tror”

 

1. Få igång pratet.
Det absolut viktigaste för att få kontroll över nerverna är att bara börja prata. Inled gärna med något informellt för att få igång ett samtal. Det engagerar publiken och ger en bra introduktion till ämnet du ska prata om.

2. Bjud på exempel.
Ha med ett antal exempel i bakfickan, korta anekdoter, som handlar om ditt ämne. Du behöver inte använda alla men de är bra att ta till om du tappar tråden.

3. Våga vara tyst.
Glömmer du bort vad du skulle säga – testa att låta det vara tyst. Drick lite vatten, titta i ditt manus. Och fråga sedan rakt ut. ”Ok, så vad pratade vi nu om?”. Ingen kommer tycka det är konstigt och tiden går inte så långsamt som du tror.

4. Bildsätt talet – inte tvärtom.
Tänk på att bildsätta talet, inte tvärtom. Bestäm först vad du ska säga och välj sedan bilder utefter det. Då slipper du låta bilderna styra dig och det är inte så många som kommer märka ifall du tar sakerna i fel ordning.

5. Avsluta snyggt.
Avsluta med det viktigaste, gärna något som åhörarna känner att de har nytta av. Då är folk er benägna att gå därifrån med nickande huvuden och ett bestående intryck av att det var en bra föreläsning.

Bonustips! Repetera en inledning och en avslutning, men låt det däremellan komma som det kommer.

 

Mannen på bilden är Svenska Mötens försäljningschef Pontus Esbo – som gärna talar inför grupp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *