Inga sparade anläggningar!
Unconferens mötesmetoder

3 mötesmetoder som engagerar dina deltagare

Knytkonferens, okonferens eller unconference. Kär mötesmetod har många namn. Gemensamt har de att det är en deltagardriven mötesform. Till skillnad från en traditionell konferens bestäms dagordning och ämnen på plats av deltagarna själva. Tanken med dessa tre olika mötesmetoder är att främja möten mellan människor, få igång deras kreativitet och utnyttja all den samlade kunskap som finns i en grupp. Det är ett sätt för självorganisering, snarare än passivt deltagande på föreläsningar eller seminarium.  

1.Pluppning
Metoden är ett mycket enkelt och effektivt sätt att prioritera eller rösta på olika ämnesförslag genom ”pluppning”. Metoden går ut på att deltagarna får rösta fram sitt favoritämne genom att sätta ett antal färggranna ”pluppar” i form av små klistermärken vid förslaget i fråga. Flest antal “pluppar” vinner, och resultatet blir snabbt synligt för alla som är med. Denna metod passar både för mindre möten med ca 20-30 deltagare, men lika bra för grupper upp till 100 personer. Det tar endast 5-10 minuter och ökar deltagandet och ger värdefull input från mötesdeltagarna. “Plupparna” går att bytas ut mot färgpennor.

Hur går det till?
Innan mötet har olika ämnen tagits fram efter mötets syfte och mål. Dessa ämnen placeras på varsitt papper. Alla deltagare får en penna eller färgpluppar och möjligheten att skriva ut max 5 pluppar på de mest intressant ämnen de vill prioritera under mötet. Det kan vara fem pluppar på ett enda ämne, två på ett och tre på det andra eller ett var. De ämnen med mest pluppar börjar man med. Det är en effektiv metod för lite längre möten där agendan är flexibel.

2.Open Space
Open Space är en mötesform där deltagarna tillsammans skapar agendan och tar ansvar för resultaten, och där frågorna drivs av deltagarnas engagemang. Open Space metoden bidrar till stor delaktighet och aktivt deltagande.

Hur går det till?
Alla deltagare samlas först i en cirkel och inbjuds att bjuda in till samtal om en fråga/ämne utifrån mötets tema. Det finns ingen förutbestämd agenda utan den skapas på plats av deltagarna. Alla deltagare tar var sin penna och skriver upp på en lapp vad de vill prata om. Varje lapp (ämne) som deltagarna har skrivit upp, delas upp i olika konferensrum och timeslottar för samtal. Varje deltagare kan då efter eget intresse och engagemang besöka de ämnen de vill och därmed bidra med deras kunskap. Är man nöjd, ja då går man vidare till nästa ämne.

I grupperna dokumenteras samtalen av deltagarna, och rapporterna sätts upp på en vägg så att även de som inte var med i just det samtalet kan dra fördel av vad som kom fram och ligger till grund för dokumenteringen. I slutet av mötet är det möjligt att gå vidare med prioritering och handlingsplanering.

3.Festivalkonferens
En ganska ny typ av mötesform är den som leker lite med det fria, det privata och lockar deltagarna att släppa loss och öppna sina sinnen. Det är som bekant under samtalen vid kaffeautomaterna eller under middagen som har gett eller ger bäst idéer eller när olika avdelningar möts under informella former. Denna mötesmetod blir mer och mer vanlig för stora möten där alla avdelningar och/eller inom flera marknader ska träffas, perfekt för ett stort personalmöte. South by Southwest (SXSW) är ett företag som arrangerar möten, events och festivaler inom olika ämnen som musik, film och interaktiva medier. Konceptet kommer till Stockholm i september 2018.

Hur går det till?
Tänk er en mässa. Bygg upp mötesrummet i olika sektioner där ni bjuder in till diskussion inom olika ämnen. Deltagarna går fritt mellan de olika sektionerna och diskuterar de ämnen de är intresserade av. I en hörna kan det bjudas på en aktivitet och i den andra på musik.

Behöver ni hjälp med innehållet av er konferens  eller smarta och hållbara mötestips, tveka inte att höra av er till våra mötesplanerare på bokning@svenskamoten.se eller på telefon 0771-50 55 00.

Referenser
Svenska Open Space Institutet
Agilpodden, avnitt 26 Agila möten
SXSW Conference & Festivals

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Vi på Svenska Möten vill göra dig till möteshjälte och se till att dina möten rockar! Vi ger dig mötestips, inspiration och nyttig kunskap om hur du planerar och leder ett riktigt bra möte. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!


Vänligen bekräfta att du vill prenumerera på våra nyhetsbrev och därmed godkänner att vi lagrar dina personuppgifter enligt vår personuppgiftspolicy.